Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Модерно и атрактивно образование - мисия възможна

"Образование без раници"
Снимка: Личен архив
Всеки е наясно, че именно образованието определя бъдещето и то гради културата на една нация.От това как възпитаваме и учим децата днес, зависи как ще живеем утре. Огромен проблем е,че нараства демотивацията сред младите  точно в сферата на образованието.

Представяме ви  хора, които са се посветили на каузата  то да стане модерно и атрактивно. Те са Александра Костова – специалист „Комуникации и дигитален маркетинг и Цветелина Иванова от сдружение „Образование без раници“ и Калоян, който e само на тринайсет .

„Мисията на сдружение "Образование без раници" е да работим за това българските деца да имат най-добрите в света безплатни образователни ресурси, както и в подкрепа на всички, ангажирани в образованието и в постигането на високи образователни успехи – учащите, преподавателите, семейството и всички други.

Нашите дейности са свързани с това да прилагаме технологии за по-успешно учене, и в частност - безплатните дигитални платформи и инструменти за учене, обучаваме учители, - подкрепяме и съветваме институциите като МОН по теми на дигитализацията“, разказа Александра Костова. 

 Тя посочи още,че един от най-успешните методи на учене е използването на „Кан академия“ /Khan Academy/, която е най-голямата безплатна образователна платформа в света, която те прилагат и превеждат, като стремежът им е да помогнат на учениците да развият увереност и мотивация, за това, че знаят и могат.

Организират се също различни състезания, свързани с обучението чрез Khan Academy, но тук направихме едно важно уточнение: нито платформата, нито сдружение „Образование без раници“ могат да заместят класическото образование, а те му помагат.

Чуйте подробности от разговора в звуковия файл.

Можете да намерите повече информация за „Образование без раници“ на тяхната уеб и фейсбук страница.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За звездните системи... и още нещо разказват учени в кино „Кабана“

Летните безоблачни нощи карат мнозина от нас не само да мечтаят, да реят мислите си към различни романтични дестинации, но и да отправят погледа си в небето. В него можем не само да видим частица от милиардите звездни системи в нашата галактика, но и да си зададем въпроси, като например: Как е била създадена слънчевата система? Какво..

публикувано на 26.07.21 в 17:08

Черноморието ни още не може да стигне туристическия сезон от 2019-а

На фона на лятото през 2020 г. туристическите обекти по българското Черноморие сега са отворени, но оживлението, което се забелязва, не може да ни кара да мислим, че е стигнат максимумът. Това заяви пред Радио София Еньо Енев , зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По думите му на юг от Бургас..

публикувано на 26.07.21 в 16:16

Пазителката на неостаряващите книги от метростанция "Софийски университет"

Може би 80 на сто от излизащите от Софийския университет не забравят азбуката, благодарение на телефоните си, но 20 процента могат да се спрат и да разгледат някоя книга, да я купят. Може да изглежда малко крайно това твърдение, но пред Радио София го изложи жена, която в подлеза на университета продава книги и мнението й можем да приемем...

публикувано на 26.07.21 в 15:40
Снимката на подлеза на „Ситняково“, изпратена от слушателя ни Боян Иванчев

Трайчо Трайков: Видеонаблюдението в подлезите не е достатъчно, трябва жива охрана

Подлезът на „Ситняково“ (до Румънското посолство) е в критично състояние. Столичният район „Средец“ отговаря за 10 подземни съоръжения и неслучайно това място е приоритет, обясни пред Радио София кметът Трайчо Трайков . От местната администрация са защитили проект и са получили финансиране от около 770 000 лв. от Специализирания общински..

публикувано на 26.07.21 в 15:08

Изкуството възпитава и помага на деца без родители в Долна баня

„Изкуство за щастливо детство“ се казва най-новият проект, по който работят доброволци, художници и партньори на инициативата „Подлезно“. Тя прерасна във фондация и вече има идеи и планирани дейности в няколко български града. В момента пред финализиране е реновирането и рисуването на оградата на Дом за деца, лишени от родителски грижи..

публикувано на 26.07.21 в 14:50

„Ана Уинтор. Живот на първия ред“ вече на книжния пазар и у нас

Романът на Джери Опенхаймер - „ Ана Уинтор. Живот на първия ред“ , вече излезе и на български език . Историята е разказ за скандалната биография на най-влиятелната фигура в световната мода - Ана Уинтор , вдъхновила филма "Дяволът носи Прада" с Мерил Стрийп и Ан Хатауей . „Ана Уинтор е съвременна легенда не само в света на модата, но..

публикувано на 26.07.21 в 11:54

“Игрите на 90-те” - забавление за малки и пораснали

Проектът “Игрите на 90-те” е инициатива, която цели да запознае децата с игрите, с които за израснали техните родители. Идеята на създателите е малки и пораснали да се забавляват заедно . Сами Догмуш създава проекта "Игрите на 90-те" преди 4 години, когато се разхожда из един столичен квартал. „Става все по-актуално децата да оставят..

публикувано на 26.07.21 в 11:12