Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Малък куклен театър "Слон" представя воден куклен театър на камерна сцена за първи път в света

Снимка: Малък куклен театър "Слон"

Тази вечер, у нас, за първи път ще бъде представен камерен воден куклен спектакъл в цялата световна история на водния куклен театър. Представлението се казва "Красивият геном на водата" и е петият проект за куклен театър на водно пространство на Малък куклен театър "Слон". 

Проектът е надграждане, което се опира на опита и изследванията върху други водни проекти - “Райската птица”, “Невероятните възможности на източния воден куклен театър” и “Малкият принц”.

„Красивият геном на водата“ е плод на дългогодишните изследвания, разработки и открития на доц. д-р Мирослав Цветанов.

„Тъй като дълги години правейки водни спектакли и успявайки да интегрираме едно древно източно изкуство, което никога не е могло да прехвърли границите на собствената си родина, желанието ни този път е в Европа и България да се появи място, където водните спектакли могат да се играят“, разказа в ефира на радио София доц. д-р Мирослав Цветанов.Камерният спектакъл на вода „Красивият геном на водата“ ще може да бъде представян във всеки сезон и на всяка сцена, както на открити, така и на закрити пространства. С това, в България се поставя началото на камерната форма на това екзотично и несвойствено за географските ни ширини източно театрално изкуство.

„Историята в „Красивият геном на водата“ е най-важната в света - тази за негово съзидание, за смисъла. В спектакъла става дума за докоснатата, оживялата вода“, разказа актрисата и режисьор на спектакъла Роза Николова.

Целта на Малък куклен театър "Слон" е представянето на водни куклени постановки да стане постоянно явление в културния афиш на страната. Освен това, тази нова форма на воден театър ще позволи да бъде разпространявана и дигитално в реално време, а това ще привлече и въвлече професионалисти и непрофесионалисти в процеса на едно от най- атрактивните сценични изкуства, поставено под закрилата на UNESCO.

"Красивият геном на водата" можете да гледате тази вечер, от 20.00 часа, на сцената на "Театър Ателие 313".

Подробности можете да чуете в интервюто на Ангелина Грозева с доц. д-р Мирослав Цветанов и Роза Николова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киното влиза в класните стаи

За седма поредна година, през месец септември , ще се проведе инициативат а “Кино в училище” на Сдружение „Арте Урбана Колектив“ . Целта е да се внедри Седмото изкуство в образователната система и по този начин да запознае младите зрители с киното и останалите изкуства, показани през неговия обектив. Тази година, от Сдружението ще..

публикувано на 21.09.21 в 17:53
Обучителен курс по жестомимичен език

Отбелязваме Международната седмица на глухите с две събития в София

От 20 до 26 септември отбелязваме Международната седмица на глухите . Последната седмица на септември официално е обявена за такава през 1958 г., по инициатива на Световната федерация на глухите. Идеята е да се насочи вниманието към проблемите на хората, които не чуват. За целта се организират събития с участието на хора със слухови..

публикувано на 21.09.21 в 17:18
Марк Кадин

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 1 октомври

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива новия си сезон, с концерт на 1 октомври . На тази дата музикалният свят отбелязва Деня на музиката , а християнският свят – празника Покров Богородичен . Солист ще бъде руският пианист Константин Емелянов. Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин..

публикувано на 21.09.21 в 16:31

Лекари от различни специалности се обединиха срещу мръсния въздух в градовете

Днес официално беше представено обединението Лекарска мрежа „Въздух за здраве“ , в което се включват медицински специалисти от различни специалности. Дейността на организацията е насочена към подобряването на качеството на въздуха в страната, а целта е по-добро обществено здраве, изграждане на устойчива икономика и повишаване качеството на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Конкурс предизвиква и популяризира иновативни български компании

17-ото издание на Националния конкурс “Иновативно предприятие на годината” вече е в ход. В инициативата могат да се включат активни български фирми, които имат успешно разработена и внедрена иновация през последните три години. Кандидатстването онлайн е отворено до 10 октомври 2021 г. , неделя, 23:45 часа на онлайн платформата..

публикувано на 21.09.21 в 15:25

За документалния филм "В името на Бог Ръгби" и историята на ръгби спорта в България

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 12 Септември 2021 В предаването  от 19 септември може да чуете:  Коментари от Боян Бочев и К...

публикувано на 21.09.21 в 13:35
Кадър от клипа към „Everything to Nothing“

Жан Мар записа две песни с Мария Маринова (Макая)

Жан Мар - най-популярният български изпълнител в Швейцария, където живее през последните години, долетя в България и студиото на Радио София, за да представи новата си песен „ Everything to Nothing “ . Случайно или не, негова песен е била в една класация (на БНТ2 и Васко Громков) с изпълнение на Мария Маринова (Макая) . Жан Мар се..

публикувано на 21.09.21 в 13:25