Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заради липса на диалог и разбиране от страна на Столичната община

Две трети от служителите в ОП „Софияплан“ са готови да напуснат

Снимка: sofiaplan.bg

Директорът на общинското предприятие „Софияплан“ Любо Георгиев обяви във фейсбук, че е уведомил кмета на Столичната община, че напуска поста си след 3 месеца - от 28 октомври т.г.Дотогава иска да завърши няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София.

В социалната мрежа Георгиев написа: „Работата ни в Софияплан остава почти винаги на хартия. Тоест не води до реални действия за подобряване на средата, а понякога дори се предприемат такива в противоположната посока на това, което предлагаме. Смятам, че знанията и капацитетът на Софияплан биват неглижирани и игнорирани. Поводът за моето напускане е решението на СОС от 22.07. За мен то е равносилно на отказ от управление от страна на кмета. Не намирам логично обяснение на това тя да прехвърля ключова своя отговорност - координацията на дейността на зам.-кметовете - към мен.“

На последното си заседание (22 юли) Столичният общински съвет (СОС) е взел решение за преструктуриране на общинското предприятие. Към задачи от областта на стратегическото планиране на „Софияплан“ се възлагат вече и контролни функции, обясни пред Радио София д-р Миглена Герасимова, урбанист и социолог, част от екипа на ОП „Софияплан“.

„Трябва да имаме координационен екип, това не е лошо. Но ние не можем хем да планираме, хем да изпълняваме, хем да координираме и мониторираме – влизаме в конфликт на интереси. От друга страна в доклада са описани тези функции, а в решението ги няма. Не става ясно точно с какво трябва да се занимаваме.“

Според Герасимова не е ясно новите функции кой трябва да ги изпълнява – сегашният екип, който е на предела на силите си, или други хора със съответната компетентност.

Решението за оставката не е емоционално, заяви директорът на „Софияплан“ Любо Георгиев.

„Ние не можем да задължим някого в общината да извърши нещо, не можем да издадем заповед, да глобим или да наредим как да се изразходват пари. Нямаме хората и инструментариума да изпълняваме тази координация.“

Служителите на общинското предприятие са изготвили становище с предложения към кмета, но те са били игнорирани, допълни Георгиев, очевидно липсва добра комуникация.

Като доказателство за игнорирането на дейността им, са двете точки в дневния ред на общинския съвет – за обновяването на Централната баня и за проектирането на парк „Искър“.

Вероятно предложението в СОС е с цел да се направи нещо добро, но явно не е избран правилният начин, допълни Миглена Герасимова.

Именно липсата на диалог и комуникация е причина около две трети от екипа на „Софияплан“ да се готви да напусне.

Чуйте разговора на Антония Каменичка с Любо Георгиев и Миглена Герасимова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На благотворителен търг в НБУ събират средства за лечението на студент

Нов български университет (НБУ) организира благотворителен търг под надслов „Изкуството лекува“. В него ще бъдат включени произведения, създадени от студенти и преподаватели от департаментите „Изящни изкуства“ и „Кино, реклама и шоубизнес“. Творбите са част от обучението в ателиетата по стъкло, керамика и фотография на НБУ, а всички..

публикувано на 27.09.21 в 19:06

Работодателите също могат да помогнат срещу домашното насилие

Фондация „Emprove“ и проектът „Довери се“ на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, застават зад изключително важната мисия за икономическо овластяване на жените, a то не би било възможно без работодателите. Затова организаторите канят различни заинтересовани страни, включително и работодатели, на среща с лекция, която ще се проведе на 28..

публикувано на 27.09.21 в 18:32

Трима артисти виждат и трансформират вторични суровини в творби

Фотографски трансфери върху дърво и функционални скулптури са подготвили визуалният артист Боряна Пандова , и художниците Мария Паунова и Ивайло Митев от работилница „Пункт“ за изложбата „Вторични суровини”, която ще се открие в галерия „ One” н а 1 октомври от 1 7 :00 часа „Боклук” не е мръсна дума, а положителен герой...

публикувано на 27.09.21 в 17:26

Нова платформа за превод на книги представя писателят Николас Димитров

Поредната интересна среща в ефира на Радио София е с Николас Димитров, автор на киберпънк романа „Дилър на реалности“, който създава нова платформа за превод на книги на 50 езика. Платформата превежда художествени текстове чрез изкуствен интелект и показва качество, надхвърлящо многократно опитите на google translate. Резултатите са толкова..

публикувано на 27.09.21 в 16:03
Крановския скален лабиринт

Ръстът на екотуризма продължава

Делът на селския екотуризъм и културно-историческия бележеше ръст и преди 2-3 години, но Covid пандемията подчерта тази тенденция. Увеличи се търсенето на приятни и интересни места, по-малки хотелчета или къщи за гости, при които обаче да няма големи струпвания на хора. Това обясни пред Радио София Николай Панайотов , изпълнителен..

публикувано на 27.09.21 в 15:29
Доц. Румен Драганов

Доц. Драганов: Няма сила, която да спре светлото бъдеще на българския туризъм

Туристическият сезон, който изпращаме, надмина очакванията на експертите. „И аз се изненадах, когато за пръв път от 30 години видях, че няма места под плажните чадъри“, отбеляза пред Радио София доц. Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той обясни този феномен с отстъпките, направени за..

публикувано на 27.09.21 в 14:05

Стойчо Стойчев, БДЗП: Бракониерите трябва да изтърпяват наказанията си

Черна септемврийска седмица отчетоха от Зелени Балкани и Дружеството за защита на птиците, с прострелян царски орел до Ямбол и отровен черен лешояд край Крумовград. Заловен е бракониер , който е убил десетки защитени видове птици и бозайници, с цел препариране и незаконна търговия.  „Благодарение на сателитните предаватели успяхме да..

публикувано на 27.09.21 в 13:47