Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Александър Дунчев, ИАГ: Бързата реакция при пожар е по-важна дори от техниката за гасене

Снимка: БГНЕС

Трябва обществото ни да развие нулева толерантност към паленето на стърнища, защото в над 90% от случаите това води до неконтролируеми горски пожари.

Това подчерта пред Радио София инж. Александър Дунчев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите.

Природните нарушения, свързани с климатичните изменения – корояди и други патогени, както и човешката небрежност засягат 1 процент от горските площи.

За съжаление и тази година сезонът на горските пожари отново нанася огромни щети. Последният пример е над град Твърдица, където бяха унищожени над 500 дка борова гора.

Като цяло тенденцията е към слабо намаляване на щетите от пожари, но това е заради мерките които се вземат превантивно и бързото им спиране. Изградени са 10-ина кули за противопожарно наблюдение, проектират се още 13.

По думите на инж. Дунчев бързата реакция при възникване на пожар е по-важна дори от техниката за гасене.

Другият „бич“ за българската гора е незаконната сеч, но тя засяга 0,1% от горските площи.

Паленето на стърнища е забранено от закона и въпреки това се прави. Не трябва да допускаме и една искра да се насочи към гората. Трябва да алармираме на тел. 112 и при най-малкия опит за горене на стърнища.“

Той предположи, че тази дейност ще се ограничи рязко, ако собственик на изгоряла земеделска площ бъде лишен от европейска субсидия.

Горските пожари са много опасни за здравето на хората, което гасят, за животните и лишават мястото от важните екологични функции на дърветата за десетки години, допълни Александър Дунчев.

В момента в Министерството за земеделието "валят" заявления от собственици, които искат да променят статута на земите си от земеделски в горски, за да могат да ги опазят и да имат някакъв доход - като до 15-20% я ползват за дърводобив за десетилетие. Дунчев се изказа и в защита на горските служители, които правят всичко възможно, за да се противопоставят на "дървената мафия".

С инж. Дунчев разговаря Антония Каменичка.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

И с мобилно приложение можем да спасяваме гора

Мобилно приложение „Защити гората“ за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите създадоха природозащитници от Гората.бг , Изпълнителна агенция по горите и Природен . Целта му е да приобщи гражданското общество към каузата за опазването..

публикувано на 29.07.21 в 18:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киното влиза в класните стаи

За седма поредна година, през месец септември , ще се проведе инициативат а “Кино в училище” на Сдружение „Арте Урбана Колектив“ . Целта е да се внедри Седмото изкуство в образователната система и по този начин да запознае младите зрители с..

публикувано на 21.09.21 в 17:53
Обучителен курс по жестомимичен език

Отбелязваме Международната седмица на глухите с две събития в София

От 20 до 26 септември отбелязваме Международната седмица на глухите . Последната седмица на септември официално е обявена за такава през 1958 г., по инициатива на Световната федерация на глухите. Идеята е да се насочи вниманието към..

публикувано на 21.09.21 в 17:18
Марк Кадин

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 1 октомври

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива новия си сезон, с концерт на 1 октомври . На тази дата музикалният свят отбелязва Деня на музиката , а християнският свят – празника Покров Богородичен . Солист ще бъде..

публикувано на 21.09.21 в 16:31

Лекари от различни специалности се обединиха срещу мръсния въздух в градовете

Днес официално беше представено обединението Лекарска мрежа „Въздух за здраве“ , в което се включват медицински специалисти от различни специалности. Дейността на организацията е насочена към подобряването на качеството на въздуха в страната,..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Конкурс предизвиква и популяризира иновативни български компании

17-ото издание на Националния конкурс “Иновативно предприятие на годината” вече е в ход. В инициативата могат да се включат активни български фирми, които имат успешно разработена и внедрена иновация през последните три години. Кандидатстването..

публикувано на 21.09.21 в 15:25

За документалния филм "В името на Бог Ръгби" и историята на ръгби спорта в България

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 12..

публикувано на 21.09.21 в 13:35
Кадър от клипа към „Everything to Nothing“

Жан Мар записа две песни с Мария Маринова (Макая)

Жан Мар - най-популярният български изпълнител в Швейцария, където живее през последните години, долетя в България и студиото на Радио София, за да представи новата си песен „ Everything to Nothing “ . Случайно или не, негова песен е..

публикувано на 21.09.21 в 13:25