Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предлагат разширяване на „Зелена зона” в София

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Да се бъде премахнат безплатният "Служебен абонамент", да се създадат места за товаро-разтоварни дейности, да се увеличи работното време на "синя зона" и да бъде разширена "зелена зона" в Зона Б-19.

Това са част предложените промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община. Всички те ще бъдат поставени на вниманието на общинските съветници през септември, обяви пред БГНЕС зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.

"Предлагаме в режим "Служебен абонамент" да отпаднат безплатните места за институциите – държавни, общински, всички останали", заяви той и каза, че който желае да ползва такова паркомясто ще кандидатства за него и ще го заплаща.

Предлагат да се разкрият паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово паркиране и в зоните с ограничен достъп на МПС – пешеходни зони, които ще могат да се използват в рамките на 30 минути.

„За живущите ще е безплатно, за бизнеса е на цената на съответната зона, в която се намира мястото. Тъй като говорим за 30 мин., това означава 1 лв. в „синя зона“ и 0.50 лв. в „зелена зона“, обясни зам.-председателят на транспортната комисия в СОС.

От думите му стана ясно още, че предлагат и пограничните зони, попадащи в „зелена зона“, да преминат към „синята“, за да се подобри редът в тези части на града, както и да се разшири броят на местата в „зелена зона“ в кв. Зона Б-19, а също така предлагат и удължаване на работното време на „синя зона“ от понеделник до събота до 20.00 часа.

„Имаме решение 30% от всички винетни стикери, които се заплащат в зоните за почасово паркиране да отиват изцяло за поддържане на инфраструктура, за изграждане на тези места за паркиране, за подобряване на средата. А останалите средства ще са необходими за поддръжката и транспорта“, заяви Зарков.

В отправеното си предложение към СОС общинските съветници предлагат още въвеждане на забрани за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали:

- ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов" - от 09.00 до 21.00 часа;

- бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар) - от 09.00 до 19.00 часа;

- ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски" - денонощно;

- в зоната около НТ "Иван Вазов" - денонощно;

- ул. "Граф Игнатиев" между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. "Алабин" - денонощно.

- бул. "Витоша" от бул. "П. Евтимий" до бул. „Ал. Стамболийски“- денонощно.

- ул. „Георг Вашингтон“ от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“ - денонощно

- ул. „Съборна“ от пл. „Света Неделя“ до ул. „Цар Калоян” – денонощно.

- ул. „Съборна“ от ул. „Леге“ до ул. „Княз Александър I” – денонощно.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикалият тежката катастрофа в София е бивш футболист на Левски

Полицията издирва жена и мъж, които са избягали от мястото на катастрофата на кръстовището на бул. "Черни връх" и "Свети Наум", станала малко преди полунощ. При тежката катастрофа загинаха две жени, а водач на такси пострада. Докато текат следствените действия и огледите на експертите от СДВР, към 8 часа днес сутринта част от булевард "Черни връх"..

публикувано на 06.07.22 в 09:21
снимката е илюстративна

Представят проект за оборудването на всички метростанции с велопаркинги

Независимият общински съветник Борис Бонев ще представи проект за оборудването на всички метростанции с модерни велопаркинги, съобщават от „Спаси София“. В 11.00 часа, на метростанция „Стадион Васил Левски“ ще бъде открит първият от тях. Паркингът за велосипеди е с оригинален дизайн и функционалност, допълват от организацията.

публикувано на 06.07.22 в 08:05

Детски театрален фестивал ще се проведе на лятната сцена в парк "Света Троица"

Всеки ден от 11:00 часа, от 12 до 15 юли на лятната сцена в парк "Света Троица" ще наблюдаваме Д етски театрален фестивал "Веселият Патиланец", съобщиха от Столичната община.  Той се организира за пета поредна година от район "Илинден", като този път е в партньорство със Сдружение "Театър "Корсар". Фестивалът няма състезателен характер. Той е..

публикувано на 05.07.22 в 17:00

Обсъждат дали да бъде поставен паметник на хан Крум в Северния парк

На 5 юли (вторник) в район "Надежда" ще се проведе обществено обсъждане на тема: "Мотивирано предложение за издаване на скица-виза за проучване и проектиране на обект: "Паметник на хан Крум", Северен парк, район "Надежда" (до езерото в Северен парк). Събитието ще е от 18:00 ч. в концертната зала на Общински културен институт – Надежда,..

публикувано на 05.07.22 в 15:40

Район "Нови Искър" спечели 20 проекта свързани със спорта

Район "Нови Искър"  спечели 20 п роекта по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта на Столичната община, сподели в профила си в социалните мрежи кметът на района Даниела Райчева: "С тези 20 спечелени проекта, нашият район отново е на едно от челните места в столицата по проекти, програми и инициативи, целящи развитието на..

публикувано на 05.07.22 в 15:34

Столичната община въвежда онлайн връзка с жестов преводач за глухи граждани

Глухи и сляпо-глухи граждани ще могат да се възползват от услугата на Столичната община за онлайн връзка с жестов преводач за административно обслужване. Предстои Планът на бъде одобрен от Столичния общински съвет на заседанието си в четвъртък. Гражданите ще бъдат обслужвани на специално гише, обозначено с указателна табела и оборудвано с техническо..

публикувано на 05.07.22 в 10:44

Мобилен пункт за опасни отпадъци в районите "Панчарево" и "Искър"

Мобилен пункт за опасни отпадъци ще бъде разположен на 8 юли в районите "Панчарево" и "Искър", съобщиха от Столичната община. В район "Искър" от 08:30 ч. до 1 1 :30 ч. , бул. "Кръстю Пастухов" № 18, пред районна администрация "Искър". В район "Панчарево" от 12:30 ч. до 15:30 ч. с. Панчарево, ул. "Самоковско шосе" № 230, пред районна..

публикувано на 05.07.22 в 10:00