Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правец, емоция по МоцАрт

5
Правец, градът на МоцАрт
Снимка: Лили Големинова/Радио София

По думите на първата гостенка в предаванетое, вече 17 години МоцАртовите празници в Правец са повече от голям празник за малкото градче. Тя се казва Здравка Цонева и е преподавател в школа по пиано на читалище Заря 1895 - Правец:

"С голямо удоволствие децата свирят на пиано, има такива, които участват в няколко школи. От 11 днес в рамките на фестивала има матине на изявени млади таланти от Правец и Ботевград с гост 11-годишния Радостин Миков от клас пиано в НМУ "Л.Пипков" София, започнал при нас. Благодаря на проф. Борислава Танева за идеята ѝ за камерния концерт на децата днес. За нас бе голямо учудване, когато преди три години тя ни благодари за труда да откриваме таланта на децата. Но това е нашата роля.

Работата с децата е изключително забавна. На първия урок просто сядат и започват да свирят. Леко полека преодоляваме трудността и скуката при ученето на нотите. Най-важното е да им създадем любов към музиката, да ценят истинската музика. Днес програмата е разнообразна, от детски песнички до Моцарт, толкова любим на много деца."

Продължението е с проф. Деян Павлов - диригент и преподавател в НМА:

"В бъдещия си професионален живот, оперните певци се учат и на интерпретация на работата им с диригента. Показваме им какво прави диригента. Повечето млади певци от снощи бяха наши студенти. Това бе съвместен проект между Академията и фестивала за 100-годишнината ни. Истинското ни преподаване не е точно, когато е онлайн, имаме забавяне. Гледаме ги на запис, за да няма разминаване.

За нас бе невероятно да работим с режисьор като Вера Немирова, извади им с памук душиците - 12 студенти, навързани с нейния сценарий, успя да види индивидуалността у всеки. Няма млад певец, който да не мине през Моцарт. Едно е в трети курс, едно е при завършващ. Тук младите певци са леко притеснени от пеенето на открито, но то става все по-разпространено". 

Албена Врачанска-Петрович е българска композиторка, която живее и твори в Люксембург, с нейна опера по "Дон Жуан" се откриха МоцАртовите празници тази година:

"Идеята за операта ми по "Дон Жуан" дойде в 2019. Моята опера трябваше да бъде пост скриптум, като втора вечер след "Дон Жуан" - нещо като  разиграване със студенти. Написах партитурата и срещнах Яна Букова в началото на 2020. Тя написа либретото и пост скриптумът се случи. Всички герои от операта на Моцарт живеят нов живот, темата е универсална, нищо че живеят в нашия век. 

Така стана и премиерата на фестивала. Имаше много енергия. Операта ще има представление и в Стара Загора - там директорът е визионер. Надяваме се и на представление и в София, и в Люксембург, откъдето спонсорираха творческия ни процес. Но от малка си знаех, че освен музиката няма нищо друго."

Алекс Атанасов – създател на оркестъра Drop Down Community, който обединява само млади музиканти, прави интересни проекти, вкл "Петият елемент", за който сме говорили тук и чиято премиера ще е на 29 септември:

"Ние сме струнен състав, средната ни възраст е 25-26 години. Опитваме се да вкараме класическата музика в честотите на 21 век. Представяме друга гледна точка на класиката. Не ни свърта на едно място, излизаме от класическата зала, за да срещнам друга публика, която, надяваме се, някой ден също ще се осмели да влезе в една от прекрасните зали в София.

Имаме много пространство за надграждане. В трудната година променихме начина на репетиция и успяхме да се съхраним, да качим нивото. Философията ни е да нямаме диригент, да сме по-концентрирани, разчитаме само на себе си, по-интересно е."

Лъчезар Тодоров – хотелиер и председател на УС на сдружението „МоцАртови празници“ за връзката между фестивалите и туризма:

"Фестивалите помагат по няколко начина на туризма. Освен прякото влияние, фестивалът дава друг облик на мястото, на дестинацията. Хората започват да го асоциират и с други неща. Правец вече е и място за класическа култура. Ненатрапчиво и ненасилствена е възможността много хора да се запознаят с това изкуство. Преживяването на брега на езерото в лунна нощ е необичайно. 

На летните фестивали има по-свободен дрескод. Нетрадиционната обстановка помага за нетрадиционен прочит на класиката. За съжаление още нямаме целенасочена реклама в чужбина. Но това е един вид международен български фестивал."

Финалът е като тазвечершния завършек на празниците. Марияна Крънчева, хореограф на балет Арабеск, за безплатния спектакъл в центъра на Правец тази вечер:

"Довечера ще се случи едно изригване на красива женска емоция. Обединяваме музикално и драматургично четири опери плюс втори план - отношението между твореца и музата му, между твореца и всичките роли на жената в очите на мъжа. Спектакълът е част от репертоара ни от две години, но изпълнителите го живеят, не го танцуват. Адмирирам изключително много участниците!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката усмихва децата

Стартира новият сезон на "Rock School на колела". Проектът организира музикални уроци по китара, цигулка, пиано и ударни инструменти и работилници в открити градски пространства. Кратък разказ от  Александра Михайлова: " Досега обиколихме два парка. Имаше деца, които ни чакаха на място. Музиката усмихва децата. Работилниците ни са отворени..

публикувано на 03.08.24 в 10:51

Радостта е двигател

Лятна академия за деца и ученици НХА София – август 2024 г. ЛАДУ през 2024 година се посвещава на XXXIII летни олимпийски игри в Париж и 130-ата годишнина от рождението на художника Жорж Папазов. Подробностите от  Мария Ландова:  "Децата се раждат с много дарове. Те трябва да усетят радостта да правят нещо. Във всяко нещо има място за..

публикувано на 03.08.24 в 10:46

Общуваме с разширяваща се група хора

Дигитализацията и предоставянето на качествени цифрови услуги за потребителите е основен приоритет в дейността на Столична библиотека през последните 10 години. Столична библиотека е определена за дигитален център (Хъб) за Югозападен район, включващ дигитално съдържание от регионалните библиотеки в Благоевград, Кюстендил, София и Перник. Светослава..

публикувано на 03.08.24 в 09:56
Д-р Татяна Илиева - директор на Международния фестивал

Международният джаз фестивал в Боровец - извор на многообразието

В предаването "Радиокафе" представихме и дамата, която е директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", на който Боровец ще бъде домакин - д-р Татяна Илиева. Като всеки фестивал, той поражда различни съпътстващи програмата преживявания. "Целта на нас като организатори е да направим един много разширен фестивал, който да..

публикувано на 02.08.24 в 16:23
Вицешампионите

Български ученици - втори в света като дебатьори

България стана вицешампион по ученически дебати на Световното първенство в края на юли в Белград, Сърбия. В турнира са взели участие 68 държави, сред които САЩ, Катар, Китай, а нашите състезатели са надвили традиционно силни страни в дебатите, сред които последните световни шампиони от 2023 г. – Канада. Заслугата е главно на Асоциация..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Хората отсега трябва да се подготвят за по-висока такса смет

Таксата битови отпадъци (такса смет) ще бъде повишена в много общини от следващата година. Това е неизбежно и ще предизвика напрежение сред местните общности. Изискванията са най-накрая да се приложи принципът „замърсителят плаща“ и в момента се обсъждат различните формати и стратегии – дали ще е според количеството генериран отпадък, по..

публикувано на 02.08.24 в 15:15