Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рени Соколова - Фондация “Инициатива за социална интеграция”:

Сред незрящите хора има страхотни и талантливи музиканти

Снимка: Pixabay
Фондация “Инициатива за социална интеграция” адаптира и издаде на брайл ключовият за всички начинаещи музиканти учебник “Елементарна теория на музиката” от големия български композитор и музикален педагог проф. Парашкев Хаджиев. Идеята за учебника вече е реализирана и изданието е отпечатано на 17 май 2020 г.

“Сред незрящите хора има страхотни и талантливи музиканти. Това е една от професиите, които те с лекота избират и в която се реализират изключително лесно”, казва Рени Соколова - управител на Фондация “Инициатива за социална интеграция”.

В световен мащаб няма друг способ или начин да бъде изучавана елементарната теория на музиката, освен чрез брайловото писмо. Популярните електронни четци, които зрящите виждат, а незрящите слушат, не могат да разчитат нотните знаци, затова този учебник е уникален, посочва тя.
Реализирането на учебника става с подкрепата на Агенцията на хората с увреждания.

“Този учебник веднъж е издаван на брайл през 1976 г., но технологиите от тогава са толков остарели, че този учебник реално е напълно изчерпан и ние разполагахме само с едно копие, т.е. нямаше опция той да бъде отпечатан по стария вариант”, обясни още тя.

Две възрастни дами, които са с над 30-годишен опит като музиканти, са преписали и адаптирали учебника, като вече има възможност и той да бъде преиздаван.

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден на бабите, дядовците и възрастните хора

Всяка последна неделя на месец юли, католическата общност по света отбелязва Световния ден на бабите, дядовците и възрастните хора. Денят е учреден от Папа Франциск преди няколко години, след негова неделна молитва. Целта е да се подчертае значението на възрастните хора в обществото. Защо децата обичат да прекарват време с баба и дядо,..

публикувано на 23.07.24 в 11:04

НМД обяви кампания за набиране на средства за децата от с. Воден

Национална мрежа за децата обяви кампания за набиране на средства за децата, чиито домове са засегнати от големия пожар в с. Воден, общ. Болярово. Към момента има информация за 2 деца, останали без дом, каза пред Радио София Георги Богданов - изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. "Съвсем наскоро семействата са си купили дом, оправили..

публикувано на 23.07.24 в 09:41

Във вторник гръмотевични бури и температура в София около 29°

Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Има условия за градушки. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 29° и..

публикувано на 23.07.24 в 07:35
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от англ.: chief executive officer - главен изпълнителен директор) Признанието е резултат от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт. В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13