Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилва се интересът към алтернативите на всички пластмасови предмети

Снимка: breakfreefromplastic.org
Засилва се интересът към алтернативите на всички пластмасови предмети за еднократна употреба. “Виждам интереса за различните продукти и през моя сайт, и не само за продукти за еднократна употреба, но и за козметика, за шампоани, душ гелове”, казва Зори Жеглова, която е създател на сайт за еко продукти

Според нея не цената е това, което спира хората да се откажат от продуктите за еднократна употреба, а създадените навици.

В София (и не само там вече) може да се намерят магазини за наливни продукти като прах за пране, шампоан, душ гел и пр., като всеки носи собствен съд, който се използва за многократна употреба.

“Това да се опитаме да държим вкъщи целия боклук, който генерираме е доста добра стъпка, за да си дадем сметка реално колко боклук генерираме, отколкото това да вземем една опаковка да я изхвърлим и да забравим за нея, да не я виждаме и да не знаем какво се случва с нея.

Това за начало е доста добра стратегия, за да може да ни мотивира и да видим на какво можем да наблегнем в началото. Да видим кои опаковки можем да заменим”, казва тя.

Чуйте целия разговор на Диана Костова и Божидар Янев в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рене Карабаш

"Остайница" на Рене Карабаш с престижни международни награди

Мнозина български писатели са удостоени с висока оценка и признание за творчеството си на международната сцена. Имена като Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова с основание привличат все повече читатели и почитатели в Европа и по света, техните книги са преведени на десетки езици.  С престижни литературни награди е отличавана и..

публикувано на 21.02.24 в 15:45

Универсален базов доход - възможно ли е реализирането му в България?

Какво е универсален базов доход и възможно ли е да се реализира в България? Целта е осигуряване на базов доход за част от гражданите, които са извън пазара на труда, с който те да могат да живеят без да работят. През последните години идеята за безусловен базов доход става все по-актуална, въпреки че съществува от началото на ХХ век. С бързото..

публикувано на 21.02.24 в 15:22

От "Пирогов" настояха здравният министър да оттегли заповедта за уволнение на директора Валентин Димитров

От болница "Пирогов" обявиха, че проверката, която Държавната финансова инспекция е направила за периода юли 2022 г. - юли 2023 г., не е установила злоупотреби, корупция или щети.  С този аргумент от "Пирогов" настояват здравният министър Христо Хинков да оттегли заповедта си, с която освобождава директора на болницата д-р Валентин Димитров...

публикувано на 21.02.24 в 14:45
Някои вече си имат шишеяд

Инициативи в Месеца на рециклирането в училища, детски градини и общини

Започналият преди дни "Месец на рециклирането" обедини в здравословна надпревара училища и детски градини от цялата страна.  Инициативата, организирана от сдружение "БГ Бъди активен"  ще помогне на преподавателите да запознаят децата с важни теми и въпроси свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата, а финалът..

публикувано на 21.02.24 в 13:26
Не е случайно, че Левски е върха на българския национален пантеон, смята проф. Христов

Три нови акцента към портрета на Левски в последната книга на проф. Ивайло Христов

Проф. Ивайло Христов се е изкушил да пише за Васил Левски не за пръв път.  През 2017 г. е издал "Публичният образ на Васил Левски", а преди това „Николай Хайтов и спорът за гроба на Васил Левски“ (2010, 2012). Около датата, на която отбелязахме годишнината от гибелта на Апостола на свободата, той представи новата си книга "Васил..

публикувано на 21.02.24 в 12:20

Дискусии за подобряване на мобилността и чистотата на градската среда

Две обществени дискусии в два последователни дни организира сдружение  "За Земята“. Пред Радио София за тях повече разказа Виолета Керемедчиева от организацията. "Това са събития, които са много ключови, защото събират на едно място хора с различна експертиза, които могат да кажат и запознаят гражданите на София какви са важните..

публикувано на 21.02.24 в 12:05

Целта е (почти) 100% от опаковките да се рециклират

Всяка година количеството на разделно събраният отпадък се увеличава с по 4-5% . Хората в България, които събират разделно, се увеличават все повече. "Разбира се има какво още да се желае. Това, към което се стремим е (почти) 100% от опаковките да се рециклират ,  да се преизползват, да не стават отпадъци в природата . И това да се случи..

публикувано на 21.02.24 в 10:16