Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

845 бежанци от Афганистан са в Бусманци и „Военна рампа“, повечето са непълнолетни

Организации обсъждат какви програми могат да се приложат за бърза интеграция

В бежанския център „Военна рампа“
Снимка: БГНЕС, архив

Хората в Афганистан се притесняват от това, че в страната няма да има права на жените, няма да може да се учи, да се живее така, както през последните 20 години. Жените, които работеха, сега се страхуват да излязат от къщи заради талибаните.

Това разказа пред Радио София Силсила Махбуб, която всеки ден се чува с близки и приятели в родината си. Тя е от Афганистан, но в търсене на по-добро бъдеще и свобода за развитие преди 6 години идва в България, а в момента е член на бежански консултативен съвет.

Тя обясни, че журналистите се пускат на работа с разрешение от талибаните и понякога предават новини под дулата на пистолетите.

Всеки българин трябва да се замисли какво се случва в Афганистан, смята Катерина Клинкова, активистка и учителка по български език. Тя е част от „Феминистки мобилизации“ – организация на хоризонтален принцип, която се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете. 

По думите ѝ България е изпратила общо около 11 200 войници там.

„Сега си измиваме ръцете като с готовността да приемем 70 бежанци. Те са хора като нас. Ако там има работа и се живее спокойно, никой няма да иска да напусне родината си.“

Клинкова смята, че патосът от завърналите се български войници е излишен, защото не се знае колко местни хора, включително и цивилни са загинали в резултат на дългогодишната война там.

Силсила Махбуб припомни, че в България вече има 845 бежанци от Афганистан – предимно в Бусманци и центъра на „Военна рампа“. Повечето от лицата са непълнолетни и различни организации обсъждат какви програми могат да се приложат за бърза интеграция, за облекчаване и ускоряване процедурите по узаконяване на статута и уреждане на документите.

Чуйте разговора на Елена Пъневска със Силсила Махбуб и Катерина Клинкова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Седми февруари е обявен за световен ден на книгите за Хари Потър.

„Магически пътешествия" в осмата „Нощ на книгите за Хари Потър“

За осми път, най-страстните почитатели на поредицата за малкия магьосник ще отбележат световната „Нощ на книгите за Хари Потър“. По идея на британските издатели на романите, инициативата е в първия четвъртък на февруари. Всяка година фокусът върху тематичната нощ е различен, като тази е под мотото „Магически пътешествия“, каза в ефира на Радио..

публикувано на 25.01.22 в 15:26

ОКИ „Надежда“ с акцент през годината върху цикъла "Годишнини на бележити композитори"

На 26 януари, в концертната зала на общински културен институт „Надежда“, зрителите могат да видят най-новият проект на джаз формация "София", съвместно с квартет "Емоция". Това са едни от хитовете в поредицата филми за Джеймс Бонд, каза в студиото на Радио София Петя Петрова, връзки с обществеността в ОКИ "Надежда". „Посетителите ще чуят..

публикувано на 25.01.22 в 13:43

Або представя дебютната си книга "Поводи за връщане"

Або е от младото поколение българи, родени след 1990 г., което живее с любопитство към света и обича свободата. Вече е факт и дебютната му книга "Поводи за връщане" . "Това е едно начало, което поставих преди близо 3 години. Това са разкази от моите пътешествия из Южна Америка, основно Перу и Боливия. Те са основани на моите преживявания,..

публикувано на 25.01.22 в 12:46
Божана Димитрова

Божана Димитрова: Ние в радиото сме в една лодка с тези, които ни слушат

87-ата годишнина на БНР е красноречива - за размисъл, за поглед към онова, с което започнахме и това, което сме длъжни да правим днес. Това каза пред Радио София легендарната журналистка Божана Димитрова , една от емблемите на БНР и до днес. В ефира тя се върна към 70-те години на ХХ век, когато в студиото журналисти сядат пред..

публикувано на 25.01.22 в 12:06

Как се създава център за изкуство и социални събития – вижте „ТАМ“

Арт пространството „ТАМ“, известно и любимо на много жители на Велико Търново, вече е разположено на ново място. По време на пандемията първият адрес на едноименния клуб е бил харесан от инвеститор. Екипът на центъра за културни и социални събития обаче намира занемарен бивш клуб на културните дейци в старата част на града. „Мястото тънеше в..

публикувано на 25.01.22 в 10:22

5 чаши червено вино седмично намаляват със 17% риска от заразяване с Covid

Виното намалява със 17% риска от заразяване с Covid, сочи проучване, публикувано във Frontiers In Nutrition. Учените са изследвали база данни на пациенти от Великобритания и Китай. Според заключенията на изследователите хората, които пият пет или повече чаши червено вино всяка седмица , имат 17% по-нисък риск от заразяване с вируса...

публикувано на 25.01.22 в 08:41
Язовир „Бели Искър”

Управителят на Софийска област свиква среща заради язовир "Бели Искър"

Областният управител на Софийска област Иван Иванов инициира работна среща по повод състоянието на язовир „Бели Искър“. „Язовирът е опасен и стената му е силно компрометирана. Откакто е построен през 1945 година, е ремонтиран само един път. В същото време отговорността за стопанисването му е размита между няколко институции“, заяви Иван Иванов...

публикувано на 25.01.22 в 08:33
Подкасти от БНР