Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Господинов за малките истории “В пукнатините на канона”

| обновено на 07.09.21 в 16:35
Георги Господинов на премиерата на книгата на “Аполония“
Снимка: Фейсбук

На 5 септември в Созопол, в рамките на Празници на изкуството Аполония, известният български писател Георги Господинов направи премиерата на най-новата си книга “В пукнатините на канона”. В новото издание той повдига завесата на много любопитни и малко известни истории от литературната и културната ни история.

“Оказва се, че всички неща, с което съм се занимавал и в романите, и в разказите си, и в тези книги, свързани с литературната история, са доста свързани помежду си.

Става дума за интереса ми към малките истории, към онези истории, които влизат в пукнатините на канона и онези, за които не става много дума. Така че когато правех тази книга, събрах истории, написах допълнително изследвания върху точно ставащото вън от кадър”, казва писателят.

Сред тези “малки истории”, за които писателят разказва, са за едно малко известно стихотворение на Яворов - “Теменуги”, през което може да се говори за интереса на поета към ботаниката, както обаче и за интереса към ботаниката в сп. “Мисъл”.

В книгата се разказва и за известния българския аероплан, който прелита над Одрин, и “малката история”, свързана с факта, че освен неуспешните бомби са хвърлени и позиви с български текст над Одрин и една такава листовка попада в тогава младия журналист, който по-късно ще стане известният футурист Маринети, който е и основател на футуризма, а българският текст от позива влиза в първата поема на футуризма.

“Беше ми интересно да възстановя историята около това, както и историята на първото и единствено футуристко списание у нас през 20-те год. в Ямбол”, разказва Георги Господинов.

Още за интересната книга чуйте в разговора на Елена Пъневска
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

257 podcast: Емпатията и как влияе липсата й на мениджърско ниво

Емпатия (съчувствие) е способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите, а не на конкретна случка или обстоятелства. Един от атрибутите на емпатията е да видим света такъв, какъвто го виждат хората, т.е. да приемаме чужди гледни точки. Но една от подчертаните заблуди с емпатията е, че ние можем да видим..

обновено на 28.10.21 в 18:00

"Танцът на Амазон" с онлайн премиера тази вечер

Международната платформа EthicAI=LABS и DA Fest представят тази вечер, в 18.00 часа, танцовия пърформанс "Танцът на Амазон". Проблемите на труда в складовете на "Амазон" са в основата на пърформанса, разказват от "Гьоте институт" , които са домакин на премиерата тази вечер. „На 28 октомври ще направим международната онлайн премиера на..

публикувано на 28.10.21 в 17:55
Софийска градска художествена галерия

„Опакован аудиогид“ в Софийската градска художествена галерия

Нови подходи към изкуството и достъп до него търси програмата „Гледане с разбиране“ . За старт на проекта послужи изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ в Софийска градска галерия. Чрез серия от турове през последните седмици, посещения за хора от третата възраст и детски работилници, организаторите представиха възможни начини за..

публикувано на 28.10.21 в 16:51
Изложба-живопис

Изложба "Огледални жени" на художничката Лили Кючукова очаква своите посетители

В музей-галерия „Анел“ може да бъде разгледана изложбата „Огледални жени“ на художничката Лили Кючукова. Упорито и последователно през годините, тя рисува само жени. Какви са те през нейните очи, в нейните картини, разказва кураторът на експозицията, професор Аксиния Джурова, която следи и познава задълбочено творчеството на..

публикувано на 28.10.21 в 16:47

Зеленият сертификат да важи за всички обекти в търговската мрежа, поискаха от БАРЦ

Зелените сертификати да важат за всички обекти от търговската мрежа, поискаха от  Българската асоциация на ритейл центровете на среща с представители на Министерството на здравеопазването . Исканията са за въвеждане на сертификат и за обекти под 300 кв.м извън търговските центрове. Въвеждането на зелен сертификат само за определени..

публикувано на 28.10.21 в 16:11

Окончателно: „Синята зона" за платено паркиране в София се разширява от 1 декември

От 1 декември 2021 г., "синята зона" за платено паркиране се разширява , решиха столичните общински съветници на днешното си заседание. 11-а подзона преминава към 3-а и 4-а подзона , с което обхвата й се разширява, а живеещите там ще имат по-широк периметър за паркиране в "синя зона". Местата за платено паркиране в "синя зона" се разширяват..

публикувано на 28.10.21 в 15:04

10 безплатни онлайн прожекции в проекта „Променяща се София през погледа на българското кино“

Проектът „Променяща се София през погледа на българското кино“ обръща внимание на урбанистичните промени в столицата от зараждането на българското кино до днес. Организаторите от сп. „Кино“ казват, че всеки от емблематичните филми ни връща в различно десетилетие от началото на българското кино до наши дни. „Тази година е много важна за нас...

публикувано на 28.10.21 в 13:44