Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WeekeнД ПаzaR - не само туристическа дестинация

Weekeнд ПаzaR
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Първият Уикенд пазар на територията на „Женския пазар“ бе анонсиран вече в програмата ни. Днес гостуваме там, за да се насладим заедно на селекция от ресторанти с приготвена на място храна, напитки, книжен пазар, цветен пазар, фермерски пазар, картини на български автори, музика, антики и дрехи. Пазари „Възраждане“ са организатор на първия в София Уикенд пазар с вход откъм ул. „Кирил и Методий“. Логично, първият ни събеседник е Драгомир Димитров – изпълнителен директор на Пазари „Възраждане“:

"Изключително сме вдъхновени. Женският пазар се превръща в модерно пространство, каквото дълго време не е било. От 5 години променяме начина му на функциониране. Тук почват да идват туристи и млади хора.

Пазарът олицетворява разбирането ни съвременен пазар - у нас пазарите са консервативни. Мястото е с над 140-годишна история. Това е сърцето на София. Пазарът е генератор на социални отношения. 

Всеки уикенд създаваме модерно пространство, където хората освен да си купят плодове и зеленчуци, да могат да хапнат и да си прекарат добре.

Приятно сме изненадани от летящия старт. Над 1000 човека дойдоха на доверие, видяхме тяхното удоволствие, което ни мотивира. 

Пазарът се превърна в туристическа дестинация в партньорство с туристически и ивент-агенции. Създадохме редица фестивали, привличащи аудитория, нехарактерна за пазарите. Така стигнахме до идеята да направим нещо по-трайно. 

Стимулираме българските производители с фермерския ни пазар. Даваме им добри условия. Производителите имат отделна квота, различна от търговците и прекупвачите. Важното е те да са на пазара, а не прекупвачите.

Всеки уикенд от 10 до 19 ще има различна културна програма и различни производители. Това е плюс за посетителите."

Джиджи Лагадинова е мениджър на проекта и внася още уточнения:

"Всички искаме да имаме приятни места за прекарване като във всяка европейска столица. Досега всичко тук е било еднократно. Тук са визионери. Намерили сме правилните съмишленици. 

Основно сме се спрели на фермери от София до не много далечни дестинации - Пловдив, Банско. Критерият е разнообразие и качество.

Всеки уикенд ще предлагаме нови неща - ще има рибен уикенд, винтидж маркет, меджик бар, Книговище също ще се включат."

Стефан Стефанов от Оча.бг ни въвежда в тайните на японския зелен чай:

"Зеленият чай е внесен от японски монах преди 13 века от Китай. Сенча се пие от сутрин до вечер. Той ви държи еднакво балансирани и работоспособни през целия ден. Помага за храносмилането, силен антиоксидант е. Съдържа рядка група полифеноли.

Чаят се обработва на пара. Гьоко е превъзходната степен на Сенча, в превод - нефритена роса. Той е само 1%, слави се като чай на благородниците, на императорите.

С едни и същи листа се правят три запарки. Япония е страна на детайла. Керамични са и чайниците, и купите. Японският чай се слави с умами, петия вкус. Всяка нотка е за различни части на тялото.

Мача е чаят на прах. Има и за готвене, и за пиене - с него са чаените церемонии. Тя е с 800 години история."

Владислав Пенов е шеф готвач на ресторант „Космос“ и ще ни представи една нова дума и нейната рецепта:

"Кухнята ни използва традиционни български продукти от малки производители. Правим модерен прочит на българската кухня. Използваме ферментациите. Синдермьото тук е с качамак и родопски масло и кашкавал." (не пропускайте да чуете и рецептата).

Али Хъйрола - фермер от Аврамово (до Якоруда) всеки ден пътува до София с продукцията си:

"Сирене, кашкавал, мед, сладка. Не кандидатстваме никъде по програми, справяме се сами. Работим по 12 часа на ден, майка ми, съпругата ми и близки. Искаме да създадем мини-мандра. Хубавото сирене и кашкавал са само от естествено, а не от сухо мляко. Правим до 40 кг на седмица. Имаме 17 кошера, като свърши нашия мед, продаваме този на братовчед ми, който е със 130 кошера."

Петко Дурмана – основател на групата  "Купи изкуство":

"Направихме онлайн галерия, която ще се мултиплицира. Целта ни е да развием онлайн-пазара за изкуство. Идеята ни е творците сами да си помагат. Те нямат самочувствие, че нещата им се продават. Изложбите им са само престиж. Самият пазар е скромен. Една фейсбук-група предизвика експлозия. За тук сме подбрали различни творби - реалистични и абстрактни. Цените на практика са до 1000 лв, но има и доста картини под 100 лв. Всяка седмица ще сме тук от 10 до 18 ч. Като група сме развили нова публика - хора, които досега не са ходили по галерии, но започват да купуват интензивно." 

Елеонора Карнаса – Фабрика 360 – дизайн и иновация:

"Можем да помогнем на нашите клиенти за устойчивост и конкурентност. Представяме игра за развиване на креативни умения. Показваме пътя и дейностите за развиване на такива умения. Използват се и ръцете, и ума. Направихме програма "Как да станем дизайнери на собствения си живот." Част от темите ни насочват навътре, но и навън, свързани са с емпатия, креативност. Един успешен предприемач трябва да желае да прави промяна."

Издателство „Рибка“ е представено в репортажа на Ангелина Грозева:

"Принцеси наистина" разказва историята на известни кралици с предизвикателства към читателите. Колекция "Дървета и храсти" прави от децата малки откриватели на гората, стимулира ги да си направят хербарий. В поредицата "Седмицата на мишлето" има послание да правим нещата в ежедневието с удоволствие. Игрите с карти са красиво илюстрирани - те са като ритуал за заспиване"

Мариета Недкова от Борса за цветя на пазар „Димитър Петков“:

"Предлагаме рязан цвят - пустинна роза и лилиум. Първото цвете е много нежно и деликатно. Лилиумът не е ориенталски, български е, много е красив и не създава проблеми на хора с алергии към полени. Всяка празнична трапеза, работно място е хубаво да бъдат аранжирани с цветя. Градинските ни цветя пазят полезните растения от вредители.

Когато говориш на едно цвете е въпрос на отношение, а като дъщерите ми свиреха на пиано, градинските латинки се отваряха."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55