Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

WeekeнД ПаzaR - не само туристическа дестинация

Weekeнд ПаzaR
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Първият Уикенд пазар на територията на „Женския пазар“ бе анонсиран вече в програмата ни. Днес гостуваме там, за да се насладим заедно на селекция от ресторанти с приготвена на място храна, напитки, книжен пазар, цветен пазар, фермерски пазар, картини на български автори, музика, антики и дрехи. Пазари „Възраждане“ са организатор на първия в София Уикенд пазар с вход откъм ул. „Кирил и Методий“. Логично, първият ни събеседник е Драгомир Димитров – изпълнителен директор на Пазари „Възраждане“:

"Изключително сме вдъхновени. Женският пазар се превръща в модерно пространство, каквото дълго време не е било. От 5 години променяме начина му на функциониране. Тук почват да идват туристи и млади хора.

Пазарът олицетворява разбирането ни съвременен пазар - у нас пазарите са консервативни. Мястото е с над 140-годишна история. Това е сърцето на София. Пазарът е генератор на социални отношения. 

Всеки уикенд създаваме модерно пространство, където хората освен да си купят плодове и зеленчуци, да могат да хапнат и да си прекарат добре.

Приятно сме изненадани от летящия старт. Над 1000 човека дойдоха на доверие, видяхме тяхното удоволствие, което ни мотивира. 

Пазарът се превърна в туристическа дестинация в партньорство с туристически и ивент-агенции. Създадохме редица фестивали, привличащи аудитория, нехарактерна за пазарите. Така стигнахме до идеята да направим нещо по-трайно. 

Стимулираме българските производители с фермерския ни пазар. Даваме им добри условия. Производителите имат отделна квота, различна от търговците и прекупвачите. Важното е те да са на пазара, а не прекупвачите.

Всеки уикенд от 10 до 19 ще има различна културна програма и различни производители. Това е плюс за посетителите."

Джиджи Лагадинова е мениджър на проекта и внася още уточнения:

"Всички искаме да имаме приятни места за прекарване като във всяка европейска столица. Досега всичко тук е било еднократно. Тук са визионери. Намерили сме правилните съмишленици. 

Основно сме се спрели на фермери от София до не много далечни дестинации - Пловдив, Банско. Критерият е разнообразие и качество.

Всеки уикенд ще предлагаме нови неща - ще има рибен уикенд, винтидж маркет, меджик бар, Книговище също ще се включат."

Стефан Стефанов от Оча.бг ни въвежда в тайните на японския зелен чай:

"Зеленият чай е внесен от японски монах преди 13 века от Китай. Сенча се пие от сутрин до вечер. Той ви държи еднакво балансирани и работоспособни през целия ден. Помага за храносмилането, силен антиоксидант е. Съдържа рядка група полифеноли.

Чаят се обработва на пара. Гьоко е превъзходната степен на Сенча, в превод - нефритена роса. Той е само 1%, слави се като чай на благородниците, на императорите.

С едни и същи листа се правят три запарки. Япония е страна на детайла. Керамични са и чайниците, и купите. Японският чай се слави с умами, петия вкус. Всяка нотка е за различни части на тялото.

Мача е чаят на прах. Има и за готвене, и за пиене - с него са чаените церемонии. Тя е с 800 години история."

Владислав Пенов е шеф готвач на ресторант „Космос“ и ще ни представи една нова дума и нейната рецепта:

"Кухнята ни използва традиционни български продукти от малки производители. Правим модерен прочит на българската кухня. Използваме ферментациите. Синдермьото тук е с качамак и родопски масло и кашкавал." (не пропускайте да чуете и рецептата).

Али Хъйрола - фермер от Аврамово (до Якоруда) всеки ден пътува до София с продукцията си:

"Сирене, кашкавал, мед, сладка. Не кандидатстваме никъде по програми, справяме се сами. Работим по 12 часа на ден, майка ми, съпругата ми и близки. Искаме да създадем мини-мандра. Хубавото сирене и кашкавал са само от естествено, а не от сухо мляко. Правим до 40 кг на седмица. Имаме 17 кошера, като свърши нашия мед, продаваме този на братовчед ми, който е със 130 кошера."

Петко Дурмана – основател на групата  "Купи изкуство":

"Направихме онлайн галерия, която ще се мултиплицира. Целта ни е да развием онлайн-пазара за изкуство. Идеята ни е творците сами да си помагат. Те нямат самочувствие, че нещата им се продават. Изложбите им са само престиж. Самият пазар е скромен. Една фейсбук-група предизвика експлозия. За тук сме подбрали различни творби - реалистични и абстрактни. Цените на практика са до 1000 лв, но има и доста картини под 100 лв. Всяка седмица ще сме тук от 10 до 18 ч. Като група сме развили нова публика - хора, които досега не са ходили по галерии, но започват да купуват интензивно." 

Елеонора Карнаса – Фабрика 360 – дизайн и иновация:

"Можем да помогнем на нашите клиенти за устойчивост и конкурентност. Представяме игра за развиване на креативни умения. Показваме пътя и дейностите за развиване на такива умения. Използват се и ръцете, и ума. Направихме програма "Как да станем дизайнери на собствения си живот." Част от темите ни насочват навътре, но и навън, свързани са с емпатия, креативност. Един успешен предприемач трябва да желае да прави промяна."

Издателство „Рибка“ е представено в репортажа на Ангелина Грозева:

"Принцеси наистина" разказва историята на известни кралици с предизвикателства към читателите. Колекция "Дървета и храсти" прави от децата малки откриватели на гората, стимулира ги да си направят хербарий. В поредицата "Седмицата на мишлето" има послание да правим нещата в ежедневието с удоволствие. Игрите с карти са красиво илюстрирани - те са като ритуал за заспиване"

Мариета Недкова от Борса за цветя на пазар „Димитър Петков“:

"Предлагаме рязан цвят - пустинна роза и лилиум. Първото цвете е много нежно и деликатно. Лилиумът не е ориенталски, български е, много е красив и не създава проблеми на хора с алергии към полени. Всяка празнична трапеза, работно място е хубаво да бъдат аранжирани с цветя. Градинските ни цветя пазят полезните растения от вредители.

Когато говориш на едно цвете е въпрос на отношение, а като дъщерите ми свиреха на пиано, градинските латинки се отваряха."


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екипът на Движенческа лаборатория "Ход" в полза на онези, които обичат движението

Цвета Дойчева от Движенческа лаборатория „Ход“, гостува в ефира на Радио София , за да ни разкаже за своята Движенческа лаборатория, Пространството, както самата тя го нарича, където твори, импровизира и се чувства удовлетворена.  Тя е актриса, режисьор, хореограф. Занимава се със съвременен танц. Има свой екип, с който прави различни неща...

публикувано на 23.10.21 в 20:46

Да видиш и да "виждаш"

С финансова подкрепа на НФК, по проект „Училище за Зрение“ е изградена „Интерактивна куклена сцена – екран за сенки“, която представлява информационна система и за хибридна (присъствено-дистанционна) творческа колаборация (форуми , обучение и спектакли) между зрящи и незрящи актьори, и аудитория, в смесено „реално-виртуално“ пространство. Тази..

публикувано на 23.10.21 в 15:00

Адресите на любовта - Богдан Филов

Богдан Филов и Евдокия Петева се венчават в Боянската църква Апартаментът им на ул. „Кракра“ 26 е узурпиран от сестрата на Лиляна Димитрова – Победа „Не, това е невъзможно! Не може един световноизвестен учен да бъде обвиняван и ликвидиран от собствения си народ!“, изкрещява на 1 февруари 1945 г. Евдокия Петева-Филова, когато научава, че..

публикувано на 23.10.21 в 14:00

Да чуеш книга

Как аудиокнигите помагат на психическото ни здраве – интервю с Ана Клисарска и Момчил Степанов от Storytel, аудиобиблиотеката, която вече има над 200 000 заглавия както на английски, така и на български език.  Аудиосъдържанието има силно развитие в последните години и все повече изследвания доказват положителните аспекти за психическото здраве,..

публикувано на 23.10.21 в 10:40

Но защо и кой е измислил Хелоуин ?

Защо си слагаме маски за Хелоуин и какви са костюмите, които децата са си подготвили за най-страшния празник от годината? Поредната ни анкета с децата от 29 ДГ „Слънце“ в столичния квартал Изток  "Ще купуваме вампирски костюми и бои за устата. (Боян) Ще бъда принцеса. Ще си взема вълшебна пръчка и корона. (Злати) Остри зъби и ще режа с мама..

публикувано на 23.10.21 в 10:30

А ти колко различни социални маски имаш?

Психологът Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност обяснява, че когато сме с маска, ние не изразяваме, а понякога и не осъзнаваме това, което искаме и от което се нуждаем. Често използваме маската в трудна за нас ситуация, като реакциите ни не отговарят на емоционалното ни състояние. „Най-често в практиката ми маските са:..

публикувано на 23.10.21 в 10:00

ОИЦ София–град и София–област с разяснителна кампания за еврофондовете

Еврофондовете заемат съществено място, когато говорим за средства. Те са важни за развитието на София, на Софийска област и на България.  От 28 септември 2021 г. до 22 октомври 2021 г. експертите от Областния информационен център София-град и София-област са провели срещи в 22-те общини на територията на Софийска област. Целта е да..

публикувано на 22.10.21 в 18:54