Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен футболен турнир за дами любителки ще се проведе в кв."Слатина"

Симона Караиванова и Емилия Николова, в студиото с Боян Бочев
Снимка: Радио София

Представяме ви едно събитие, което се надяваме да грабне вниманието ви. Благотворителен футболен турнир за дами любителки в подкрепа на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ ще се проведе на 2 октомври в София, на терените на “Грийспорт клуб”, в квартал Слатина. Мястото се намира точно до Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”.

Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ /СДОХЗ/ е организация, създадена от родители на деца с онкохематологични заболявания, техни близки и съмишленици, преди десет години.

Тяхната основна цел е подобряване на условията за лечение и рехабилитация на децата с онкохематологични заболявания.

Симона Караиванова от сдружението, обясни колко е тежък живота на децата, които се разболяват внезапно, а трябва да се лекуват продължително, като в този период на лечение детето се намира в социална изолация.

“Те губят всичко. Губят външния си вид, приятелчетата си, губят средата си”, посочи тя.След проведеното лечение, детето трябва да се върне там, където са приятелите му, в същата социална среда. Това се случва за година и половина или две, и се налага то да компенсира този социален опит, който те са натрупали.

“Много често тези деца са аутсайдери, усещат се различни. И именно там е нашата мисия, в момента на подкрепа”, разкри Караиванова.  
Тя посочи още,че да се дава гласност и да се говори за това е много важно: “Защото обществото трябва  да знае, че тези деца съществуват”, каза още тя. Добрата новина в световен план е, че 70 -80% от децата имат шанс да бъдат излекувани.

В съботния ден на 2 октомври всеки желаещ да погледа на живо дамски аматьорски футбол и едновременно с това да помогне за провеждането на летни лагери за малчуганите от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ може да го направи на игрищата на спортен комплекс „Грийнспорт” в столичния квартал Слатина.
 Въпреки пандемията, интересът към футболния турнир расте с всяка изминала година, като през 2021-ва спортното събитие за първи път се провежда два пъти в рамките на една година.

Повече информация за спортното събитие от Емилия Николова от фенклуба на “Арсенал” в България:
“В това второ издание на турнира за 2021 г. – и  пето от 2018 г. насам – ще вземат участие 8 отбора. 

Това са дамските формации на ASCB Ladies, които са и част от самия фен клуб и се включват в редица други благотворителни инициативи, „Скрити лимонки“, известни с подкрепата на различни благотворителни каузи, сред които и тяхната #книгизаусмивки, както и тимът на „Торнадо“, които също са благодетели на разнообразни благотворителни събития чрез тяхната инициатива „Футбол с кауза“.

 Към тях се присъединяват още отборите на „PwC България”, „EnJoy”, барманките от Бар “Безкрай “и още два новосформирани тима, сред които дебютантите в състезанието – „Лъвиците на Лео“.

Освен дамски футбол, посетителите на събитието ще имат възможността да разгледат и да закупят по желание нещо от организираните на място благотворителни базари, за ръчно изработени от самите деца, представители  на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“  - бижута, авторски рисунки и други хендмейд декорации, както и книги,  като част от инициативата „Книги за усмивки“ на отбора на „Скрити лимонки“.

 Ще има и кутия за дарения”,  разказа тя. И посочи още, че събитието ще се случи в събота, 2-ри октомври, от 10 – 14:30ч. В квартал “Слатина” на игрищата на спортен комплекс „Грийнспорт”. 

Ще бъде на открито, в съответствие със всички противоепидемични мерки. Чуйте повече в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

обновено на 29.06.24 в 16:55
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея :..

публикувано на 29.06.24 в 11:27