Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Платформата "Война на инструментите" развихря музикалното и творческо въображение

Композиторът Александър Костов в студиото на Радио София
Снимка: Радио София

Филмовият композитор Александър Костов представи в ефира на Радио София своето уникално по рода  си изобретение – музикалната платформа „Война на инструментите“ в която една песен звучи в три различни стилови варианта – оркестров, фънк и електронен. Слушайки песента, слушателят може да променя аранжимента й, добавяйки или премахвайки различни инструменти.

Александър Костов обясни,че и трите варианта на стартовата песен на проекта  „It`s My Time To Bе Alive, звучат в пълен синхрон, макар че това са три различни стила, които са в разрез един с друг. „Предполагам, че един слушател, който харесва един от трите стила, може да не му допадне друг“, допълни той, като поясни откъде идва името на платформата – „Война на инструментите“.

Самият композитор вдъхновен от стратегическите видео игри в детството си, решава да замени  оръжията с музикални инструменти. Защо е избрал тази своя песен за да стартира платформата, както и  как точно функционира  тя,  чуйте в разговора на Роман Михайлов и Александра Илиева.   Тук можете да разберете повече за проекта и да чуете трите варианта на песента „It`s My Time To Bе Alive“,


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рожден ден на Моцарт в зала „България“

Софийската филхармония празнува рождения ден на Моцарт - 27 януари, с виртуозния пианист Георги Черкин . Националният филхармоничен оркестър ще свири под диригентството на маестро Кристиан Mандеал от Румъния, учил при Херберт фон Караян и Серджо Челибидаке. Подбрани са едни от най-популярните и приятни произведения на великия..

публикувано на 24.01.22 в 18:52

Има ли кандидати за климатични супермени?

Ако си на възраст  между 15 и 24 г.  и искаш да вдъхновяваш връстниците си чрез образователно  видео съдържание в YouTube , то мисията да бъдеш климатичен герой е точно за теб. Така звучи подканата от страна на международната природозащитна организация WWF. Кандидатстването е със срок 6 февруари т.г. Който избере да стане климатичен..

публикувано на 24.01.22 в 18:21
Христо Иванов е артист и директор на собствен цирк. Баща е на три деца - две дъщери на 20 и на 9, и син на 5 години.

Вихрен Георгиев представя хора и истории за пример

Поредният проект на фотографа Вихрен Георгиев от People of Sofia е свързан с бащинството. Той е снимал „Бащи за пример“, но както обикновено, зрителите не само могат да се радват на интересни снимки, но и да научат истории, свързани с хората на кадрите. По думите на Вихрен у нас може още доста да се направи за бащите и бащинството...

публикувано на 24.01.22 в 17:23
Виктория Стоянова (вляво) в студиото на Радио София

Кога трябва да започва изграждането на предприемаческа култура

Правят ли достатъчно училищните и университетските учебни програми за откликване на необходимостта и създаване на съвременна предприемаческа култура? Това е бил мотивът, с който от Съвета „Предприемачество и стартъп“ (СПС) са организирали кръгла маса, на която са се срещнали университетските програми и преподаватели с хората от реалния бизнес...

публикувано на 24.01.22 в 15:43

НАИМ показва най-старите си експонати по повод 130 години от създаването си

Националният археологически музей е един от най-старите в България. През 1892 г. е издаден указ от княз Фердинанд за създаване на музея. Възниква като отдел на Народната библиотека още през 1879 г. В момента работи като български научноизследователски институт в София и е част от структурата на Българската академия на науките. Официално е..

публикувано на 24.01.22 в 15:07
Надя Шабани

Надя Шабани: Гражданите нямат в доверие в НПО, защото не познават дейността им

46% от анкетирани български граждани нямат доверие в неправителствените организации , сочи национално представително изследване на общественото мнение, проведено през октомври 2021 година. Изследването е осъществено от „Алфа рисърч“ и финансирано от Институт Отворено общество – София. 16% от анкетираните заявяват, че имат доверие на..

публикувано на 24.01.22 в 13:54

Виктория Бешлийска ни отвежда в Бусинци през XVII век с позабравени думи и всички човешки чувства

Страстта към миналото и позабравените думи от българския език е подтикнала Виктория Бешлийска да създаде специална Фейсбук страница. В „По дирите на думите“ авторката си, открива и събира стари български думи, лични истории и спомени. Много от красивите думи, възродени в блога ѝ, са втъкани в дебютния ѝ роман „Глина“ . За..

публикувано на 24.01.22 в 13:31
Подкасти от БНР