Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български ученици с медали от Балканската олимпиада по физика

Снимка: Радио София

На 25 септември 2021 г. се проведе ІІІ-ото издание на Балканската олимпиада по физика. Тази година домакин беше Съюзът на физиците в България. 

57 деца в отбори от по максимум 4 ученици от 10 балкански страни (Албания, България, Кипър, Гърция, Молдова, Черна Гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Турция) и 5 гост-страни (Босна и Херцеговина, Иран, Казахстан, Туркменистан и Словения) взеха участие в олимпиадата.

Маргулан Исмолдаев (МГ „Д-р Петър Берон“, Варна) и Георги Костадинов (ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас) спечелиха сребърни медали. Енислав Николов (СМГ „Паисий Хилендарски“, София) – бронзов медал, а Биляна Димитрова, също от СМГ, получи Сертификат за почетно отличие.

„И на първите две олимпиади сме печелили медали. На първата – три сребърни и един бронзов, а на втората – един златен, два сребърни и един бронзов“, каза в студиото на Радио София д-р Лилия Атанасова, асистент по физика в МУ София.

Спечелилата сертификат за почетно отличие Биляна Димитрова от СМГ разказа, че се занимава с математика от четвърти клас. В момента е десети.

„В последствие започнах да се занимавам с физика и химия и да ходя по състезания“, каза Биляна.

Енислав Николов също е десетокласник в СМГ.

„Имам голяма любов към математиката още от най-ранна детска възраст. Дядо ми беше човекът, който ме запали по състезанията и той беше инициаторът на първото ми състезание, на което не успях да взема медал. Мечта ми стана да взема медал, до който в последствие стигнах“, каза Енислав.

Участниците в олимпиадата бяха наградени на онлайн церемония на 2 октомври.

Балканската олимпиада по физика се организира от Балканския физически съюз (BPU), на който Съюзът на физиците в България (СФБ) е член, с подкрепата на Европейския физически съюз (EPS).

Подробности можете да чуете в звуковия файл

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Маркова

На сладка раздумка в Банкя в етнокъта на Светла Маркова

Светла Маркова e пенсионирана учителка от Спортното училище. В Банкя е член на "Седянка Българка". В нейния дом се правят седенки. По линия на Неделното училище преди пандемията, тя преподава безвъзмездно на деца, които имат нужда по различни предмети. Съхранява традициите на дома и ги предава на децата и своята внучка. Носител на приза на..

публикувано на 28.11.21 в 08:51

Адресите на любовта - Мими Балканска

Мими Балканска живее щастливо с два пъти по-млад на ул. „11-и август“ 1А С Тодор Младенов примата на оперетата е щастлива 16 години Легендата на оперетата Мими Балканска се е омъжвала два пъти, имала е безброй увлечения, но среща любовта на живота си когато е на 51 години. След представлението на „Птицепродавецът“ пред гримьорната я чака мъж..

публикувано на 27.11.21 в 14:00
Константин Мравов

Константин Мравов

Младите легенди в лицето на журналиста от програма "Хоризонт", автор на подкасти и прекрасен фотограф -  Константин Мравов: "Имам проблем с понятието "млад човек" в България, използват го за пълни празнословици. Той е митично същество, което има нужда от някаква подкрепа, но съм установил, че хората, които ръсят тези клишета, нямат никакво..

публикувано на 27.11.21 в 15:15
#Чичо Коледа актьори, водеща, режисьор

„Чичо Коледа“ през сълзи и смях

Премиерата на филма беше на 23.11.2021 год. в Зала 1 на НКД, а гости в студиото са Ивайло Пенчев – режисьор на филма, както и актьорите Симона Халачева и Стефан Денолюбов, които изпълняват две от главните роли във филма: "Идеята се роди от един ТВ репортаж. Казахме си - защо да не напишем коледен филм по тази случка. Цялата история е от..

публикувано на 27.11.21 в 11:32
актьори и редактор

Правеше добро по много, всеки ден

В памет на Стефан Данаилов: На 27.11.2021 год. се навършват 2 години от смъртта на Проф. Стефан Данаилов. Гости в студиото ще бъдат актьорите Стойо Мирков и Антон Порязов. Стойо Мирков е студент от т.нар. „Златен Клас“ на Стефан Данаилов, випуск – 1996. Антон Порязов е студент от последния клас на Мастера, випуск – 2020: "Трудно..

публикувано на 27.11.21 в 10:49
Десислава Цветанова

Аз съм, правя, имам

Десислава Зветанова за бутиковата си програма: Аз съм, правя, имам": "Адресирана е към начина ни на живот и ни води до прегаряме. В тази бутикова програма, ще променим начина си на живеене. Ще приоритизираме. Самата програма е с 4 модула: първият е днес, 27 ноември – „аз съм, правя и имам“ – опознаване на силните ни страни. Ще ни донесе..

публикувано на 27.11.21 в 10:04
Университет за национално и световно стопанство

Връчиха приза „Студент на годината“ в УНСС

Университетът за национално и световно стопанство проведе конкурс за студент на годината и връчи награди в различни категории. „Десето поредно издание на конкурса „Студент на годината“, което се превръща в едно традиционно събитие в календара на Студентския съвет, което може само да ни радва“, каза в ефира на Радио София Ангел Стойков,..

публикувано на 26.11.21 в 18:13