Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Движещият се човек е по-щастлив

Владимир Новков
Снимка: архив Владимир Новков

Владимир Новков, личностен и спортен психолог. Сертифициран в изграждането на ДНК-базирани тренировъчни режими:

"Всеки човек е протагонист в собствената си история. Избрах своя път в психологията още от гимназията, потомствен психолог съм. Приносът ми към "семейната" психология е в аналитичната и приложната сфера. Фасилитатор съм на вътрешния диалог на хората. Той понякога е изпълнен с противоречия и фрустрации, които пречат. 

Най-важното е човек да установи откъде тръгва, какви са специфичните му характеристики. Това може да се случи и след кръвни и генетични изследвания - да види потенциала, който му е присъщ и така да пропускне периода на проба и грешка. Лутането може да попречи на мотивацията.

Така се изгражда максимално персонализиран режим. Спортът и животът са изключително свързани. Маратонът е голямо постижение, но пътят към него е много важен, това са много седмици на подготовка и те са житейска метафора.

Физическото и психологическото също са толкова свързани, че ако се откажем от едното, ще е много по-трудно. Редовната физическа активност има директен ефект, но и хроничен ефект. Колкото повече свикваме с физическата активност, толкова по-добре за психиката. Движещият се човек е по-щастлив от недвижещия се.

Адаптирането е по-трудно при спиране на активността, както бе по време на първата карантина. Психологическата цена на пандемията е следствие от физическата намалена активност. 

ДНК-базираните тренировъчни режими сега може да са нови, но гените разкриват потенциала ни и има връзка между тях и определени характеристики в спорта. 

Гените, свързани с мотивацията имат и своите биохимични маркери. Хората не сме толкова различни. Почти всеки иска бързо достигане на резултати. Но това е по-скоро маратон, а не спринт. Деля хората на външно и вътрешно мотивирани. Когато става въпрос за спорт, пътят или ще е кратък, или устойчив. Най-важното качество е постоянството. Волята е по-устойчива от мотивацията."

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоланта Делибизова

Празнични рецепти с Йоли

Йоланта Делибизова е виолончелистка, дълги години - част от Софийска филхармония. Кръстена е на операта от Чайковски. Сега живее в Германия, преподава, напоследък и концертира. Имала е своя рубрика в 24 Kitchen. Родом е от Бургас, затова говорим и за Никулден, за любимите й риби и начина на приготвяне. Повече за поредната ѝ кулинарна книга "Празнични..

публикувано на 05.12.21 в 11:30

Най-щастливите моменти в живота са ми когато работя

Румен Бояджиев - син за премиерата на мюзикъла за деца "Зайченцето бяло" с негова музика. Постановката на Александър Мутафчийски е с премиера днес. Ето как оценява чувството да покаже нещо за пръв път пред публика:: "Песничката е вечна, след националния химн е най-живата във всички поколения. Разказваме нейната история и тази на творците около нея...

публикувано на 05.12.21 в 10:05
Феня и Искра Декало

Израелски иновации за отопление

Израелски изобретатели работят над локални, икономични начини за затопляне. И те са специален вид платове. За тях разказва един от изобретателите Йорам Илан пред кореспондентите на БНР в Тел Авив Феня и Искра Декало: "Нашите термични платове се тъкат от три вида нишки. Технологията е изцяло наша. Освен , че топлят, те са „умни платове“, с датчик...

публикувано на 05.12.21 в 09:37
Битак по брюкселски

Нещотърсачи на битака

"Битакът си е битак по всяко време на годината. Нещотърсачеството може да ви направи богати, щастливи или и двете. Стратегията? Да се отиде рано, до 8 сутринта. По-големите професионалисти минават два пъти - с втори тур в 11. Хубавото е, че навърташ и фигура. Но не ходете с домашен любимец, вдигат цените. Носете дребни пари и бъдете майстори на пазарлъка...

публикувано на 04.12.21 в 16:10
С Рози Борачева и Ива Дойчинова

Теодора Югова

Младата софийска "легенда" всъщност е пловдивчанка. Прави макет на илюстрация на разказа на Джани Родари "Такси до звездите", качва го в Инстаграм и там я откриват. Подробности около изданието - в участието ѝ в Радиокафе , останалото - тук: "Вдъхновението е от няколко картини на Ван Гог. Обичам да хвана материалната страна на нещата, платът да..

публикувано на 04.12.21 в 15:05
Мария Българова

Адресите на любовта - Каблешков

Изгората на Каблешков е Рада от „Под игото“ Чак след Освобождението от турско робство Мария Българова разбира за самоубийството на любимия си Всеки, който е ходил на училище, помни, че Тодор Каблешков е написал Кървавото писмо, което възвестява началото на Априлското въстание. Малцина обаче знаят, че апостолът от Четвърти революционен окръг..

публикувано на 04.12.21 в 14:05
Цуро с редактора на предаването

Цуро и забавната страна на хората

Цветослав Цонев (Цуро) е български кинорежисьор, продуцент и влогър. Той е сред най-разпознаваемите влогъри, чийто видеа са с изключително хумористично и пародийно съдържание. Завършва „Кино и телевизия“ в Нов Български университет и през 2021 година прави своя дебют в късометражното кино с филма си „Със сигурност“, който печели награда на “Art Film..

обновено на 04.12.21 в 11:10
Подкасти от БНР