Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да видиш и да "виждаш"

С финансова подкрепа на НФК, по проект „Училище за Зрение“ е изградена „Интерактивна куклена сцена – екран за сенки“, която представлява информационна система и за хибридна (присъствено-дистанционна) творческа колаборация (форуми, обучение и спектакли) между зрящи и незрящи актьори, и аудитория, в смесено „реално-виртуално“ пространство. Тази концепция е част от футуристичната “Теория на интерактивното зрелище на бъдещето” разработена от проф. Велимир Велев в периода от 1996 – 2004

В 2009 проф. Велев създава "Невиждан театър" – първата и единствена в световната история трупа от незрящи актьори, работещи в сферата на визуалните сценични изкуства – нещо, което е считано за невъзможно дотогава. Тя стъпва на различен художествен похват - превръщането на слепотата в художествено изразно средство за нравствено въздействие върху зрителя.

Всички участници получават „нови очи“, нов поглед за себе си, различна гледна точка за живота, променено и по-ангажирано отношение към обществото в което живеят. Първият спектакъл, подготвен специално за тази Виртуално Интерактивна сцена е своеобразна адаптация на „Сянката на моята душа“ – световно известния спектакъл на сенки, представен от незрящи актьори:

"Започнах да работя с деца в училището "Брайл" през 2005 и бе голям шок за всички да ги видят как играят с марионетки. Беше приключение. На фестивала в Загреб ни питаха "кой прави сенките" и всички говореха, че това е невиждано и оттам дойде името му. Опитвали сме се с колеги професионалисти да правим същото като незрящите и не сме издържали повече от 10 минути. Те стоят на сцената и повече виждат, а ние сме слепи за ценностите и с тях проглеждаме. Тук позицията не е, че и те могат, а че правят неща, които ние не можем и то буди респект. Усещаме, че те са щастливи. 

Събраха се две неща. Пандемията повлия ограничаващо, НФК пусна програма за подпомагане на едногодишни дейности и кандидатствах с моята теория за промяната на зрелищата. Беше ми любопитно да го направя с новите технологии. Новите зрелищни интерактивни модели получиха подкрепа, включително и театърът и незрящите - идеята е да работим на три локации, като осъществим интерактивен проект.

Минах през много преломни периоди. Научих се на смирение. Това е. В началото ми беше обичливо, нямах идеи да смаем света. Беше спокойно и чисто. После срещах негативизъм в различни посоки." (проф. Велев)

Студентите: "Незрящите са хора като нас, подходът е различен и това ме вдъхнови. Процесът е много интересен, трябва да си супер отворен и гъвкав. Отиваме пред тях и те трябва да ни пипнат, за да направят позата на ръцете. Трудността ми бе да се отворя и да приема това, което могат да ми дадат" (Павел). Биляна: "Всичко го създаваме заедно. Очаквам да се случи нещо доста интересно, нещата се получават." Даниела: "На тези хора им е взето нещо, но те ни отварят очите за много неща, които преувеличаваме. Замислям се за много житейски неща. За нас е трудно да правим сенки, а те постоянно ни питат и се справят толкова добре! Това ме мотивира да правя по-добри неща"

Актьорите от "Невиждан театър" могат да бъдат гледани с младите им колеги от НАТФИЗ в интерактивното пространство от 27 до 30 октомври в театър "Освобождение", ще се излъчва и в интернет.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ледената пързалка в парк "Възраждане" отваря днес

От 30 ноември, на разположение на жителите и гостите на София ще работи ледената пързалка , която се намира в общинския спортен комплекс в парк "Възраждане". За седми сезон, съоръжението ще посрещне любителите на зимните спортове в паркова среда, съобщават от Столичната община. От понеделник до петък, от 8:30 до 9:30 часа, пързалката..

публикувано на 30.11.21 в 09:15

Пътната обстановка в София е усложнена, трамваите по ул. "Граф Игнатиев" не се движат

Първият сняг в София предизвика проблеми за шофьорите и колите на градския транспорт. Временно беше спряно движенето на трамваите през пл. „Македония“, поради скъсана контакто -кабелна мрежа. Аварийните екипи на място отстраниха повредата за около час. Движението е възстановено. Контактната мрежа за трамваите по ул. "Граф Игнатиев" блокира. Към 7 ч. в..

публикувано на 30.11.21 в 08:29

Първи сняг в последния ден на ноември

С преминаването на поредния студен атмосферен фронт от запад на изток ще има валежи от дъжд. В планинските районите ще се образува снежна покривка, има условия и за снегонавявания, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад. Минималните температури в Софийско и..

публикувано на 30.11.21 в 07:35

3020 нови случаи на коронавирус, 224 души са починали за ден

3020 са новорегистрираните случаи на коронавирус у нас. За последното денонощие са направени 36 559 теста, което означава, че 8% от пробите са положителни. Близо 83% от тях не са ваксинирани. 946 са новопостъпилите в болнични заведения. От тях 87 на сто не са ваксинирани. Общият брой на хоспитализираните е 6526 пациенти. 723 са в интензивни отделения...

публикувано на 30.11.21 в 07:26

„Кинотерапията“ - метод за активиране на сетивата

Кинотерапията е психотерапевтичен метод, който съчетава интелектуалното с полезното за душата. „Кинотерапията е един дълбинен метод, който прави мост към човешкото несъзнавано, към нашите емоции, по един много мек и фин начин“ - сподели пред Радио София психологът Тодор Симеонов. По думите му, да се впусне човек в терапевтична..

публикувано на 29.11.21 в 19:18

Европейската премиера на спектакъла "Оптимистичен риболовен наръчник" – в Théatro на 1 декември

На 1 декември, от 19.30 часа, в Théatro ще се състои европейската премиера на спектакъла "Оптимистичен риболовен наръчник" , с участието на Димитър Бакалов и Веселин Калановски. „Тази пиеса за първи път в Европа ще се представи и се радваме, че това се случва на сцената на Théatro, а доколко може да бъде успешен риболовът ще разберат..

публикувано на 29.11.21 в 18:18

„Болката на пясъците“ от Абделазис Ерашиди вече и на български език

„Болката на пясъците“ от Абделазис Ерашиди вече е на книжния пазар на български език. „Издаването на книгата е короната, венецът с който приключваме един проект, който вече трета година се опитваме да осъществяваме въпреки пандемията“, каза пред Радио София Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по френски език...

публикувано на 29.11.21 в 17:36