Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да видиш и да "виждаш"

С финансова подкрепа на НФК, по проект „Училище за Зрение“ е изградена „Интерактивна куклена сцена – екран за сенки“, която представлява информационна система и за хибридна (присъствено-дистанционна) творческа колаборация (форуми, обучение и спектакли) между зрящи и незрящи актьори, и аудитория, в смесено „реално-виртуално“ пространство. Тази концепция е част от футуристичната “Теория на интерактивното зрелище на бъдещето” разработена от проф. Велимир Велев в периода от 1996 – 2004

В 2009 проф. Велев създава "Невиждан театър" – първата и единствена в световната история трупа от незрящи актьори, работещи в сферата на визуалните сценични изкуства – нещо, което е считано за невъзможно дотогава. Тя стъпва на различен художествен похват - превръщането на слепотата в художествено изразно средство за нравствено въздействие върху зрителя.

Всички участници получават „нови очи“, нов поглед за себе си, различна гледна точка за живота, променено и по-ангажирано отношение към обществото в което живеят. Първият спектакъл, подготвен специално за тази Виртуално Интерактивна сцена е своеобразна адаптация на „Сянката на моята душа“ – световно известния спектакъл на сенки, представен от незрящи актьори:

"Започнах да работя с деца в училището "Брайл" през 2005 и бе голям шок за всички да ги видят как играят с марионетки. Беше приключение. На фестивала в Загреб ни питаха "кой прави сенките" и всички говореха, че това е невиждано и оттам дойде името му. Опитвали сме се с колеги професионалисти да правим същото като незрящите и не сме издържали повече от 10 минути. Те стоят на сцената и повече виждат, а ние сме слепи за ценностите и с тях проглеждаме. Тук позицията не е, че и те могат, а че правят неща, които ние не можем и то буди респект. Усещаме, че те са щастливи. 

Събраха се две неща. Пандемията повлия ограничаващо, НФК пусна програма за подпомагане на едногодишни дейности и кандидатствах с моята теория за промяната на зрелищата. Беше ми любопитно да го направя с новите технологии. Новите зрелищни интерактивни модели получиха подкрепа, включително и театърът и незрящите - идеята е да работим на три локации, като осъществим интерактивен проект.

Минах през много преломни периоди. Научих се на смирение. Това е. В началото ми беше обичливо, нямах идеи да смаем света. Беше спокойно и чисто. После срещах негативизъм в различни посоки." (проф. Велев)

Студентите: "Незрящите са хора като нас, подходът е различен и това ме вдъхнови. Процесът е много интересен, трябва да си супер отворен и гъвкав. Отиваме пред тях и те трябва да ни пипнат, за да направят позата на ръцете. Трудността ми бе да се отворя и да приема това, което могат да ми дадат" (Павел). Биляна: "Всичко го създаваме заедно. Очаквам да се случи нещо доста интересно, нещата се получават." Даниела: "На тези хора им е взето нещо, но те ни отварят очите за много неща, които преувеличаваме. Замислям се за много житейски неща. За нас е трудно да правим сенки, а те постоянно ни питат и се справят толкова добре! Това ме мотивира да правя по-добри неща"

Актьорите от "Невиждан театър" могат да бъдат гледани с младите им колеги от НАТФИЗ в интерактивното пространство от 27 до 30 октомври в театър "Освобождение", ще се излъчва и в интернет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пазарите - екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа

Историята на пазарите и тяхната роля в живота на хората е във фокуса на филма “Изчезващият пазар като културен феномен”. На 8 октомври от 19.00 ч. в галерия „Сердика”, ще бъде отбелязан краят на снимачния период на документалния филм с изложба и пет любопитни видеа с вълнуващ и неочакван разказ от пет различни режисьори, участващи в проекта...

публикувано на 02.10.24 в 13:50

"Училище за надежда", в което детските мечти се сбъдват

На 1 ноември в кината тръгва филмът за едно необикновено училище, в което детските мечти се сбъдват. Идеята за "Училище за надежда" е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището в с. Русаля за деца в неравностойно положение, бившите актьори  Анимари Димитрова и Златко Златков . В него учат деца..

публикувано на 02.10.24 в 12:14

Информационният портал на Столичната община за изборите помага на софиянци

Информационният портал на Столичната община относно изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. и за частичен избор за кмет на кметство Лозен, Столична община, на 20 октомври 2024 г. и този път ще предостави цялата необходима информация за гласоподавателите. Той е създаден, за да осигури на столичани лесен достъп до всички ресурси и..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

В ЦИК са получени над 30 хил. заявления за гласуване в чужбина

В Централна избирателна комисия (ЦИК) са получени 30 688 заявления за гласуване в чужбина. В сравнение с изборите на 9 юни са по-малко, коментира председателят на комисията Камелия Нейкова, цитирана от БТА. Всеки, който има право да гласува и се намира в чужбина, може да упражни правото си на вот срещу документ за самоличност. До 12 октомври е срокът..

публикувано на 02.10.24 в 11:23

Боряна Хаджиминчева-БОД, с първа самостоятелна изложба „Подир нишката“

На 1 октомври от 18.30 ч. в столичната галерия „Ателие 28“ Боряна Хаджиминчева - БОД, представя първата си самостоятелна изложба „Подир нишката“, която включва 20 творби в областта на съвременната бродерия. Експонатите представляват минималистични творби, улавящи онази невидима част у човека, която като приказна нишка го води в живота - понякога с..

публикувано на 02.10.24 в 10:36

БДЖ търси 2000 нови служители

В следващите 3 години близо 1400 служители от системата на БДЖ ще са навършили пенсионна възраст, а след шест години – над 1800 от останалите. Средната възраст на работниците е около 52 години. Близо 2000 работни места стоят незаети в системата на БДЖ, а ръководството й изпитва трудности да намери качествени служители. Това става ясно от справка за..

публикувано на 02.10.24 в 10:17
Университет по архитектура, строителство и геодезия

Увеличават се желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия

През последните години се увеличават желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Висшето училище е с дългогодишни традиции, а специалистите, които са завършили учебното заведение, са създали и все още създават огромна част от заобикалящата ни среда. Специалностите са традиционни, някои от тях с над 80-годишна..

публикувано на 02.10.24 в 09:23