Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От „Четири лапи“ и други организации апелират за хуманност

Жестокото отношение към животните се отразява на човешкото здраве

Снимка: four-paws.bg

Организацията, обединена срещу употребата на ценни кожи в модата - Fur Free Alliance, от която е част и „Четири лапи“, предаде повече от 880 000 подписа на италианската делегация на Г-20, призоваващи за спешни глобални действия срещу отглеждането на животни за ценните им кожи, във връзка със срещата на върха в Рим. 

Целта е световните лидери да чуят призива и да признаят публично, че отглеждането на животни за ценните им кожи трябва да бъде прекратено, за да се опази здравето както на хората, така и на животните, обясни пред Радио София Тихомир Димитров, ръководител на отдел „Програми“ към фондация „Четири лапи“.

Подписката е направена и по повод Covid пандемията и избиването на норки в много ферми. „Увеличават се забраните на такива ферми в отделни страни и се опитваме да тласкаме напред този процес“, допълни Димитров.

Джон Виндинг, председател на Fur Free Alliance (в нея членуват 50 организации от 35 държави), е заявил: „Коронавирусните епидемии във фермите за норки разкриха как нехуманните и неустойчиви условия във фермите за кожи осигуряват идеални условия за разпространение и мутация на вируса. Призоваваме световните лидери да признаят рисковете от бъдещи пандемии, свързани с тази ужасяваща индустрия, и да предприемат спешни действия, за да я затворят завинаги“. 

Тихомир Димитров цитира представено проучване от 29 специалисти, в което се казва, че около 75% от заразните инфекциозни заболявания са зоонози – разпространяват се от животни, „те са резултат от неправилното отношение между човека и животните.

„Норките във фермите са поставени в необичайни условия, в тесни клетки и те не могат да изразяват естественото си поведение. Защитаваме холистично схващане, че здравето на човека и животните са взаимно свързани“, изтъкна още експертът.

В България текат дебати по темата за закриването на фермите за норки. По стремежа към хуманно отношение към животните страната ни е в крак с тенденциите в модерния свят.

Около 1570 бранда са се включили в кампания на Fur Free Allianceза отказ от употребата на животински кожи и козина в модната индустрия. Все повече потребители искат да купуват стоки и дрехи, в чийто процес на създаване не е вложено страдание на животно.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Тихомир Димитров.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Университет за национално и световно стопанство

Връчиха приза „Студент на годината“ в УНСС

Университетът за национално и световно стопанство проведе конкурс за студент на годината и връчи награди в различни категории. „Десето поредно издание на конкурса „Студент на годината“, което се превръща в едно традиционно събитие в календара на Студентския съвет, което може само да ни радва“, каза в ефира на Радио София Ангел Стойков,..

публикувано на 26.11.21 в 18:13

Конкурсът „Нашата зелена елха“ насърчава "зеленото мислене" на децата от столични градини

От 15 ноември до 15 декември 2021 г. , детските градини от столичните райони „Искър“ и „Нови Искър“ могат да се включат в конкурса „Нашата зелена елха“ . Той е част от поредица конкурси, насърчаващи разделното събиране на отпадъци от опаковки, каза пред Радио София организаторът Анастасия Обретенова. Предивдено е съревнование за украса..

публикувано на 26.11.21 в 16:58

Богдан Милчев: Ако не започнем да управляваме риска, ни предстои следващата „Струма“

Трагедията на АМ „Струма“ беше предизвестена от Института за пътна безопасност . Това каза в ефира на Радио София Богдан Милчев. „Ние още август месец сигнализирахме институциите, че предстои подобна трагедия, а на 10 октомври от ефира на националната телевизия го казахме, че предстои второ „Своге“. От началото на май месец, констатираме..

публикувано на 26.11.21 в 15:57

Диана Русинова: Имаме проблем с пътната маркировка и средствата за сигнализация на пътищата

У нас има проблем с пътната маркировка и средствата за сигнализация на пътищата. Това каза в ефира на Радио София Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики , по повод трагичната катастрофа на АМ „Струма“. „Всеки път полицията и разследващите казват - несъобразена скорост, спрямо пътните условия , а как да се..

публикувано на 26.11.21 в 15:02

Балет „Арабеск” отбелязва 80 години от рождението на Маргарита Арнаудова

Тази вечер (26 ноември), от 19.00 часа, на сцената на Музикалния театър, Балет „Арабеск” ще отбележи 80 години от рождението на голямата българска хореографка Маргарита Арнаудова . На 30 юни 2021 г., когато Маргарита Арнаудова щеше да навърши 80 години, Балет „Арабеск“ отбеляза тази годишнина с вечер с нейни знакови творби, а тази вечер..

публикувано на 26.11.21 в 14:03

„Българознайко – Неверятният живот на Васил Левски“ – книга с почерка на Апостола

Пра-праплеменницата на Апостола  Христина Богданова , както и  Виктория Петкова , автор на книгата  разказват за нейното представяне в Народната библиотека пред публика, сред която са присъствали и много деца.  „Никога не съм се осмелявала да започна книгата за  Левски , докато самата аз не можах да разбера напълно личността на..

публикувано на 26.11.21 в 13:59

Къщата музей „Иван Вазов“ в София е открита точно преди 95 години

Предлагаме ви разходка в къщата музей „Иван Вазов“ в София, открит точни преди 95 години. Намира се на ул. „Иван Вазов“ № 10. Това е първият български литературен музей. Няколко дни след смъртта на патриарха на българската литература на 22 септември 1921 г. министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася в Народното събрание обширен..

публикувано на 26.11.21 в 13:34