Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект дава инструкции в стил "Направи си сам"

В офиси и домакинства можем да отглеждаме зелени култури в мини градски градини

За кратко време е възможно да се произведет различни по вид и брой зеленчуци, плодове, подправки, билки

Снимка: interregeurope.eu

Комплекти за изработка на вертикални мини градски градини (тип „Направи си сам“) измислиха и предлагат експерти и студенти по инициативата за градско земеделие CityZen на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциацията за развитие на София.

Първите 6 градски градинари, които ще отглеждат билки, плодове и зеленчуци в новите демо градинки, са:

  • работещите в офиса на програма „Зелена София“ на Столичната община,
  • в София Лаб при Асоциацията за развитие на София,
  • в Столичната библиотека - филиал „Сердика“,
  • в София Тех Парк в сграда Инкубатор,
  • в Супермаркет КООП на Централния кооперативен съюз,
  • гражданите в жилищна кооперация в София.

Конструкциите за градските градини бяха измислени и изработени по време на две дизайн работилници през октомври в София Лаб на Асоциация за развитие на София с участието на студенти, експерти, доброволци, в партньорство с програма „Зелена София“.

Четири модела бяха изработени в реални по размер прототипи от студенти в УАСГ и техни преподаватели в Makerspace на университета и в домашна среда. Главно условие към студентите бе да използват достъпни материали, предлагани от строителните магазини и магазините за дома, които да са максимално екологични, икономични за бюджета и достъпни за гражданите. Чертежите и ръководствата за сглобяване и засаждане на създадените прототипи ще бъдат на разположение в интернет като ресурси за свободно ползване (open source).

„Проектът е международен, участват 5 държави – Испания, Португалия, Гърция, Германия и България. Дори и по-напреднали в технологично отношение страни, имат сходни проблеми с градското земеделие“, разказа пред Радио София Константин Узунов от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Той обясни, че всеки заинтересован, било то бизнес организация или отделно домакинство, ще може да си направи такива градини сам.

„Идеята на вертикалните градини е те да не заемат много място, да могат да се монтират във вътрешна среда с възможност през лятото да бъдат изнесени навън. Мястото е 2х2 метра, но можеш за кратко време да произведеш различни по вид и брой зеленчуци, плодове, подправки, билки.“

Тестовите локации са различни, за да може да се провери как тези градинки ще се отразят на качеството на живот и на средата като цяло.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Константин Узунов.

  • От участниците в проекта отправят следната покана:
    Ако сте домакинство, гражданска или неправителствена организация или имате бизнес в хранителния сектор, ще се радваме да споделите впечатленията си за ефектите от пандемията върху тенденциите за достъпа до свежи продукти и производството на собствена храна в градски условия.

    Можете да споделите опита и препоръките си като отговорите на 10 кратки въпроси онлайн тук до 22 ноември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Първанов

Георги Първанов: Най-важният капитал вдигна цената си на пазара на труда

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица. Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които..

публикувано на 01.05.24 в 15:15

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад. Стефан Младенов“, по ул. „Доктор Йордан Йосифов“, наляво по ул. „Акад. Борис Стефанов“, по ул...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много работим с украински бежанци, желанието ни беше да създадем една възможност, в която децата, с..

публикувано на 01.05.24 в 13:18

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и изследвания, както и три романа. "Дните са дни на огромно вълнение, на страшно много емоция от една..

публикувано на 01.05.24 в 11:53

Фестивалът на японската култура – "Бункасай" с ново издание на 12 май

Дългогодишният Фестивал на японската култура – „Бункасай“ се завръща отново. На 12 май Центърът за източни езици и култури посреща почитателите на Япония с разнообразни щандове и стаи по интереси. Събитието се организира от Студентски клуб на япониста - доброволческа организация, създадена от студенти от специалност „Японистика“ към СУ..

публикувано на 01.05.24 в 10:08