Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласове и тромбони разказват коледни истории в албум

Емил-Джордж Атанасов и Кръстина Денчева и обложката на коледния албум

Тематичен коледен албум и в същото време – нетрадиционен, ни отвежда към празничното настроение в 3 северни страни на Европа - Нидерландия, Дания и Финландия с 9 песни от XVI до XIX век. 

Албумът е наречен „Коледни истории за брас и глас”, пилотният сингъл O Tannenbaum вече е във всички музикални платформи, а от 1 декември ще бъде налична специалната лимитирана серия CD – само с благотворителни цели в подкрепа на талантливи ученици и студенти, избрали медните духови инструменти за своето образование и професионално развитие. 

Това съобщи при гостуването си в Радио София двигателят на целия проект Кръстина Денчева, за която скандинавските страни са страст, която тя „събира“ с любовта си към традиционния джаз. 

Тя разказа, че идеята се е повила точно преди година, на Коледа. Следва голямо търсене, трескаво слушаме, правене на списъци с песни, започвайки от над 100, докато накрая се стига до тези, които влизат в диска. Водещо е събирането на 5 класа (вокалистите от група „Спектрум“) и 5 тромбона (инструментът, който е най-близо до човешкия глас) – проф. Атанас Карафезлиев, Димитър Стоев и Кирил Михайлов от Симфоничния оркестър на БНР, Петър Каракашев от Софийската филхармония и Емил-Джордж Атанасов от Софийската опера и балет.  

„Песните са приятни, красиви, с много позитивни текстове. С всяка от тях сме свързани сантиментално или професионално. Тромбоните не акомпанират, а са равноправни участници, редом с човешките гласове“, отбеляза Денчева. 

Колекцията в крайна сметка включва 3 български, 2 финландски (като едната от тях е от Ян Сибелиус, чиято музика елегантно е аранжирана в стилистиката на големите биг-бендове от 50-те), 2 нидерландски, датска и немска песен. Пеенето на тези езици също е било предизвикателство, дори се е стигнало до консултации със специалист по старинен нидерландски, но в крайна сметка всичко се получава перфектно. Важните елемент в проекта „Коледни истории за брас и глас“ са популяризирането на не така познатите, но красиви коледни песни от тези държави в България, но и достигането на техните български интерпретации до широка европейска публика през различни платформи. 

„Най-трудното за аранжимента беше да се включат и петте гласа“, добавя Емил-Джордж Атанасов, чийто житейски и музикален път започва от Мелбърн и преминава през Нидерландия. Освен него, върху модерните и атрактивни аранжименти на песните са работили и Константин Бейков и Даниел Николов от „Спектрум“. 

Проектът „Коледни истории за брас и глас“ се осъществява от сдружение „Брас перспективи“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“ – програма „Публики“.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23