Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гласове и тромбони разказват коледни истории в албум

Емил-Джордж Атанасов и Кръстина Денчева и обложката на коледния албум

Тематичен коледен албум и в същото време – нетрадиционен, ни отвежда към празничното настроение в 3 северни страни на Европа - Нидерландия, Дания и Финландия с 9 песни от XVI до XIX век. 

Албумът е наречен „Коледни истории за брас и глас”, пилотният сингъл O Tannenbaum вече е във всички музикални платформи, а от 1 декември ще бъде налична специалната лимитирана серия CD – само с благотворителни цели в подкрепа на талантливи ученици и студенти, избрали медните духови инструменти за своето образование и професионално развитие. 

Това съобщи при гостуването си в Радио София двигателят на целия проект Кръстина Денчева, за която скандинавските страни са страст, която тя „събира“ с любовта си към традиционния джаз. 

Тя разказа, че идеята се е повила точно преди година, на Коледа. Следва голямо търсене, трескаво слушаме, правене на списъци с песни, започвайки от над 100, докато накрая се стига до тези, които влизат в диска. Водещо е събирането на 5 класа (вокалистите от група „Спектрум“) и 5 тромбона (инструментът, който е най-близо до човешкия глас) – проф. Атанас Карафезлиев, Димитър Стоев и Кирил Михайлов от Симфоничния оркестър на БНР, Петър Каракашев от Софийската филхармония и Емил-Джордж Атанасов от Софийската опера и балет.  

„Песните са приятни, красиви, с много позитивни текстове. С всяка от тях сме свързани сантиментално или професионално. Тромбоните не акомпанират, а са равноправни участници, редом с човешките гласове“, отбеляза Денчева. 

Колекцията в крайна сметка включва 3 български, 2 финландски (като едната от тях е от Ян Сибелиус, чиято музика елегантно е аранжирана в стилистиката на големите биг-бендове от 50-те), 2 нидерландски, датска и немска песен. Пеенето на тези езици също е било предизвикателство, дори се е стигнало до консултации със специалист по старинен нидерландски, но в крайна сметка всичко се получава перфектно. Важните елемент в проекта „Коледни истории за брас и глас“ са популяризирането на не така познатите, но красиви коледни песни от тези държави в България, но и достигането на техните български интерпретации до широка европейска публика през различни платформи. 

„Най-трудното за аранжимента беше да се включат и петте гласа“, добавя Емил-Джордж Атанасов, чийто житейски и музикален път започва от Мелбърн и преминава през Нидерландия. Освен него, върху модерните и атрактивни аранжименти на песните са работили и Константин Бейков и Даниел Николов от „Спектрум“. 

Проектът „Коледни истории за брас и глас“ се осъществява от сдружение „Брас перспективи“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“ – програма „Публики“.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
140 (One for all)

Изкуство, а не вандализъм на стена

Графити-артистът Венцислав Йосифов от 140 ideas в разговор с Елена Пъневска за изкуството като компонент за предаване на социална тематика: "За нас е важно, когато имаме възможности за големи мащаби, да караме хората да се замислят, а не само да видят една красива рисунка. Започнах от ученическите години, преди двайсетина година. Тогава слушах..

публикувано на 22.01.22 в 15:00
Княгиня Евдокия

Адресите на любовта - Иван Багрянов и княгиня Евдокия

Фердинанд не дал дъщеря си Евдокия на флигеладютанта и впоследствие премиер Иван Багрянов. Не може внучката на френски крал да се ожени за български селянин, отсича монархът. През 1915 година новият адютант на цар Фердинанд влиза в двореца. Иван Багрянов е първенец на 32-ри випуск от Военното училище и е направил впечатление на монарха с бързия си..

публикувано на 22.01.22 в 14:00
Някои от превъплъщенията на Дарио

"Ти си човек на изкуството"

„Трансфер“ е цирково-танцов пърформанс на Combino project, за който си говорихме тук  преди десетина дни. Мястото на премиерата довечера е "Топлоцентрала" в в Южния парк. Повече от "идеолога" на събитието Дарио Табаков: "Слушателите да нямат очаквания. Може да се насладят на нещо, което е за тях. Пърформансът в последните години стана доста известен...

публикувано на 22.01.22 в 12:02

„Алгоритми на творението“

Ratio представя събитието „Алгоритми на творението“ - 27.1 от 19 ч. Акцентът са биг дейта и астрофизика. Мястото е по-познато на любителите на музиката, "Терминал 1". Има ли случайности, при положение, че вторият ни гост е барабанистът на група "ALI"? Първият гост е Никола Тулечки – инженер на знанието за приложение на данните в индустрията и..

обновено на 22.01.22 в 11:07

Започва „Витоша Зимен фест 2022“

Започва седмият „Витоша Зимен фест 2022“, посветен на световния ден на снега. За началото на събитието разказва Дамян Диков, изпълнителен директор на фондация „София - Европейска столица на културата 2018 г.“: "В момента на "Алеко" е -13, но не се усеща. Започваме в 10, награждаването ще е към 13:30. Мотото "открий, забавлявай се и живей" е жителите..

публикувано на 22.01.22 в 09:42

Проблеми и перспективи на Зелената енергия

Натискът на евроинституциите, ковид-кризата, затварянето на мощности използващи т. нар. "мръсни горива" и други фактори повишиха цената на тока. "Живеем в пазарна икономика, където един бизнес, когато прави производство съответно зависи от суровините, които влага, както и енергията в това нещо", коментира в ефира на Радио София инж. Веселин..

публикувано на 21.01.22 в 20:49
Доц. Евгения Благоева

Бъдеще да, но не за сметка на миналото

Навършването на 30 години откакто България призна независимостта на Македония в един много деликатен политически момент дава повод за размисъл каква е равносметката в отношенията на двете държави. Оказаната от нас помощ през годините много бързо бе забравена от Скопие, коментира в ефира на Радио София доц. д-р Евгения Благоева. "Виждаме в..

публикувано на 21.01.22 в 19:18
Подкасти от БНР