Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 7 декември "Кинематограф" и Гьоте-институт България предлагат вечер с

Осем къси филма с отражения и пожелания на съвремието

Снимка: Гьоте-институт

Сдружението и платформата за късометражно кино Кинематограф съвместно с Гьоте-институт България изготви специална и вълнуваща програма с избрани дипломни филми от последните пет години на студенти в емблематичната Филмова академия „Баден Вюртемберг“, Германия.

Възможността да се видят филмите е точно след седмица – на 7 декември от 19 ч. в Гьоте-институт.

Организаторите обещават на зрителите полет във въображението, преминаващо през най-разнообразни и дори неочаквани тематики, които вълнуват младите кинотворци. Художествени и динамични истории, които летят, но и демонстрират мисъл, стъпила на земята, отразявайки важни за съвремието ни проблеми, подсказвайки дори възможни решения.

Много зрители предполагат, че филмите пряко отразяват специфични проблеми и теми от съответната държава, но в случая при студентите от Филмовата академия „Баден Вюртемберг“ не е точно така, защото се приемат да следват млади хора от различни страни и второ, защото те се вълнуват от въпросите на нашето съвремие, отбеляза пред Радио София Калина Николова, главен редактор на Кинематограф.

Повечето филми третират реални проблеми - свързани с природата, обществото, гастербайтерите.

Утопиите често са ефективен начин да насочим вниманието към реалността, каза Юлиан Спасов, основател на платформата, визирайки чест от филмите с утопичен уклон. И допълни:

„Често пъти късометражното кино няма време да дава отговори, а само да шамароса зрителя, без да му каже как да се чувства.“

Осемте филма са с продължителност от 4 до 20 минути.

Входът е свободен след показване на ваксинационен сертификат.

Някои от филмите не се препоръчват за деца.

Чуйте разговора на Йоана Георгиева с Калина Николова и Юлиан Спасов.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите. Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF . Той..

публикувано на 06.12.22 в 18:15

Любовта към столицата в изложбата на Драган Немцов "София с две лица“

До 11 декември, в галерия "София" на Столичната библиотека може да бъде видяна изложбата на художника Драган Немцов „София с две лица“  . Експозицията е с 16 живописни платна, изобразяващи столицата чрез фантазията на автора. Куратор на изложбата е Евгения Атанасова . „Показва един много фантасмагоричен свят , едновременно с реалния..

публикувано на 06.12.22 в 17:48

Във филма „Свобода на ръба“ - спорта и музиката като алтернатива на зависимостите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 04 декември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 4 декември..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е..

публикувано на 06.12.22 в 16:56
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга. Това коментира в ефира на Радио София Явор..

публикувано на 06.12.22 в 15:47

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“ . Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата...

публикувано на 06.12.22 в 15:27

Белослава - 22 години музика с любов

Тази вечер, от 20.00 часа, в зала „България“, Белослава ще закрие турнето си, което стартира в началото на ноември. През последния месец тя изнесе концерти в едни от най-големите български градове, на най-големите оперни и театрални сцени, с които отбеляза 22 години от професионалния си път. „Не съм искала да е 22. В пандемията, когато бяха..

публикувано на 06.12.22 в 14:24