Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски иновации за отопление

Феня и Искра Декало
Снимка: личен архив

Израелски изобретатели работят над локални, икономични начини за затопляне. И те са специален вид платове. За тях разказва един от изобретателите Йорам Илан пред кореспондентите на БНР в Тел Авив Феня и Искра Декало:

"Нашите термични платове се тъкат от три вида нишки. Технологията е изцяло наша. Освен , че топлят, те са „умни платове“, с датчик. Прецизират колко топлина е необходима за всяко от местата в превозното средство, в зависимост от температурата на тялото на пътника. Това е на съвършено друг принцип от електрическите възглавници или одеяла от недалечното минало. Нашият плат може да е съвсем фин. Задължително има три нишки. Първата е с карбоново покритие. Втората - провеждаща слаба електроенергия, а последната е от полиестер или друго влакно. Точно последната „отговоря“ за естетичността на продукта. Тъчем дамаските според изискванията на клиентите.

От нашето изобретение се интересуват няколко фирми за елекромобили или елекробуси. Опитваме се да подписваме договори с клауза за неразгласяване на производствените тайни, защото все още нямаме патент. Съвсем в началото сме. От направените изпитания сме сигурни в икономичността. Благодарение на нашия плат може да се пътува по-дълго без де се налага да се зарежда батерията. За сега, платът няма обратната функция- на охлаждане. Провеждаме опити. Работи еднакво добре при стационарни и подвижни източници на ток: в преводното средство, в дома или в парника. Да, от нашето изобретение се интересуват и от парниците. Чрез него няма да е необходимо да се отоплява цялата покрита територия, а ще има ленти на 30 см. височина ,колкото са растенията, а берачите ще работят при по-поносими условия. Използваме всевъзможни екологични източници за зареждане батериите: слънчеви, водни или вятърни. Тези платове са с 10 процента по-скъпи от обикновените, но икономисват повече от 60 на сто от енергията, нужна за загряване."

Подробности - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55