Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Израелски иновации за отопление

Феня и Искра Декало
Снимка: личен архив

Израелски изобретатели работят над локални, икономични начини за затопляне. И те са специален вид платове. За тях разказва един от изобретателите Йорам Илан пред кореспондентите на БНР в Тел Авив Феня и Искра Декало:

"Нашите термични платове се тъкат от три вида нишки. Технологията е изцяло наша. Освен , че топлят, те са „умни платове“, с датчик. Прецизират колко топлина е необходима за всяко от местата в превозното средство, в зависимост от температурата на тялото на пътника. Това е на съвършено друг принцип от електрическите възглавници или одеяла от недалечното минало. Нашият плат може да е съвсем фин. Задължително има три нишки. Първата е с карбоново покритие. Втората - провеждаща слаба електроенергия, а последната е от полиестер или друго влакно. Точно последната „отговоря“ за естетичността на продукта. Тъчем дамаските според изискванията на клиентите.

От нашето изобретение се интересуват няколко фирми за елекромобили или елекробуси. Опитваме се да подписваме договори с клауза за неразгласяване на производствените тайни, защото все още нямаме патент. Съвсем в началото сме. От направените изпитания сме сигурни в икономичността. Благодарение на нашия плат може да се пътува по-дълго без де се налага да се зарежда батерията. За сега, платът няма обратната функция- на охлаждане. Провеждаме опити. Работи еднакво добре при стационарни и подвижни източници на ток: в преводното средство, в дома или в парника. Да, от нашето изобретение се интересуват и от парниците. Чрез него няма да е необходимо да се отоплява цялата покрита територия, а ще има ленти на 30 см. височина ,колкото са растенията, а берачите ще работят при по-поносими условия. Използваме всевъзможни екологични източници за зареждане батериите: слънчеви, водни или вятърни. Тези платове са с 10 процента по-скъпи от обикновените, но икономисват повече от 60 на сто от енергията, нужна за загряване."

Подробности - в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва „Витоша Зимен фест 2022“

Започва седмият „Витоша Зимен фест 2022“, посветен на световния ден на снега. За началото на събитието разказва Дамян Диков, изпълнителен директор на фондация „София - Европейска столица на културата 2018 г.“: "В момента на "Алеко" е -13, но не се усеща. Започваме в 10, награждаването ще е към 13:30. Мотото "открий, забавлявай се и живей" е жителите..

публикувано на 22.01.22 в 09:42

Проблеми и перспективи на Зелената енергия

Натискът на евроинституциите, ковид-кризата, затварянето на мощности използващи т. нар. "мръсни горива" и други фактори повишиха цената на тока. "Живеем в пазарна икономика, където един бизнес, когато прави производство съответно зависи от суровините, които влага, както и енергията в това нещо", коментира в ефира на Радио София инж. Веселин..

публикувано на 21.01.22 в 20:49
Доц. Евгения Благоева

Бъдеще да, но не за сметка на миналото

Навършването на 30 години откакто България призна независимостта на Македония в един много деликатен политически момент дава повод за размисъл каква е равносметката в отношенията на двете държави. Оказаната от нас помощ през годините много бързо бе забравена от Скопие, коментира в ефира на Радио София доц. д-р Евгения Благоева. "Виждаме в..

публикувано на 21.01.22 в 19:18
Даниел Смилов

Акцентите от обръщението на президента според политолога Даниел Смилов

Обещанието на президента Радев да внесе предложение за конституционни промени, дискутира в ефира на Радио София политолога Даниел Смилов. "За съжаление нямаше много голяма специфика по отношение на тези промени и за сега можем само да гадаем на къде ще тръгне президента", каза Смилов и добави, че прочитът на някои от предложенията може да бъде..

публикувано на 21.01.22 в 17:14

Двама комедианти на годината в „Радиокафе“

При фразата „ Мъже срещу жени “, някои може да си представят два индивида, готови да се прегърнат (Помните, днес е Световен ден на прегръдката), да участват в някаква надпревара или класация, неприсъща за един от половете. Ако обаче става дума да Стендъп комеди клуб София, асоциациите придобиват конкретна насоченост, съчетани с усмивки...

публикувано на 21.01.22 в 16:01

Културни послания от 20 страни показва теснолинейката

Посланици на 19 държави от 5 континента и почитатели на пътуванията с уникалната за България теснолинейка днес се радват на поредния проект „Галерия на колела - мостове между народите” на Петя Илиева. „В Европейската година на железопътния транспорт, изработихме и монтирахме изображения, с които да запознаем широката публика с елементи от..

публикувано на 21.01.22 в 14:01
Подкасти от БНР