Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Купфер: Българо-австрийските икономически отношения са превъзходни

Филип Купфер
Снимка: Радио София

Австрия е сред най–големите чуждестранни инвеститори в България, с инвестиции у нас от 2,6 млрд. евро (според Австрийската национална банка).

На българския пазар има около 350 австрийски компании, които създават повече от 20 000 работни мести, каза в студиото на Радио София новият търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria в България Филип Купфер.

„Има само една дума, която описва българо-австрийските икономически отношения и тя е – превъзходни. Двустранните търговски отношения възлизаха преди кризата на 2 милиарда евро, в стоки и услуги. Разбира се, кризата с Covid предизвика някои промени, но най-новите данни показват, че търговските отношения се подобряват и са по-добри от всякога. Почти сме достигнали нивото преди кризата“, каза Филип Купфер.

Той добави, че австрийските компании ценят България като бизнес локация. 

Covid кризата е предизвикала спад в брутния вътрешен продукт на Австрия със 7%. През тази година се наблюдава възстановяване на икономиката и ръст от 4,5% на БВП, посочи Купфер.

По отношение на нови австрийски компании, които имат намерение да стъпят на българския пазар, Филип Купфер каза, че има запитвания в областта на строителството, медицинската дейност и мобилността.

„Знаем и за австрийски фирми, които са в България и които разширяват своята дейност и инвестират сериозно. Един от добрите примери е една световно известна австрийска фирма, която произвежда кранове и има 11 000 служители. Имат две фабрики – в Червен бряг и в Тенево и разширяват дейността си там и наскоро откриха център за споделени услуги, който обслужва дейността на цялата фирма по света“, добави Филип Купфер.

По думите му, иновативните решения са крайно необходими, за да се справим с предизвикателствата, свързани с климата.

„Австрия е родина на много компании, които предлагат зелени технологии. Разбира се възниква въпроса защо Австрия е толкова добра по отношение на възобновяемите енергийни източници. Мисля, че има четири причини – имаме политическо решение от много десетилетия, имаме ефективно законодателство, което насърчава инвестиции, трябва да се спомене и наличието на природни ресурси като вода и високи разходи за развойна дейност“, добави Купфер.

Австрия е на първо място в Европа по отношение на възобновяема енергия. Почти 80% от целия енергиен микс се произвежда от възобновяема енергия. В България този процент е около 20, каза още Филип Купфер.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Филип Купфер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07