Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Коледа в Рим“ в Киноцентър Бояна

| обновено на 14.12.21 в 15:59
10
Коледа в Рим (в Киноцентъра)
Снимка: Александра Цветкова

Как се развива киноиндустрията в България? Какви са предизвикателствата пред  младите в киното.

Събеседници:

Ярив Лернер – изпълнителен директор на „Ню Бояна“:

"Годината бе наситена със събития за нас, въпреки глобалната обстановка. Израснал съм в индустрията. Хората, отвореността им, правят от нас творчески център. Всяка година се срещаме с продуцентите, за да обсъдим как да подобрим нещата. Вместо да чакаме, създадохме Българска филмова комисия, целта ѝ е да привлече всички да снимат проектите си тук.

Мислим да създадем филмово училище за подготовка на технически екипи, които да обслужват проектите. Имаме много проекти в развитие за 2022, следващият е на Дисни, но имаме споразумение за конфиденциалност и не мога да ви кажа повече. Очаква се да бъдем доста заети.

Цената на успеха е да не правиш нещо, което не обичаш

Яна Липованска и Виктория Величкова създават музикално и авторско висококачествено 3D видео съдържание на български език за най-малките деца (0-5). С "Маргаритка" учиш и пееш заедно с родителите, гледаш видео, което по забавен и занимателен начин образова, играеш и свириш на музикални площадки навън. Още от Яна Липованска – съосновател на проект „Маргаритка“:

"От негодувание, че няма качествено видео за деца, Вики реши да направим Маргаритка. Биби и Мими са съвременните герои за децата. Успяхме с първата си коледна книжка, която иначе е шеста поред. "Коледни вълшебства" е с три истории на Илия Деведжиев."

Александра Цветкова – творчески мениджър "Ню Бояна":

"Днес е вторият ден от "Коледа в Рим". За пръв път отваряме римския си декор за Коледа. Особено интересно става вечер. Билетите са само онлайн, има малко повече допълнителни. Предвидихме ограничен капацитет. Има текучество, хората не се събират заедно. Влиза се със зелен сертификат, на входа има лаборатория. За цирка също е необходимо да има резервация.

Имаме атракции и с пързалка, въртележка. Всеки ден от 12 до 22 можете да влизате и да излизате, входът е с гривни." 

Следва и разходка под снега с водещата:

"От главния вход се продължава посока Драгалевци и се вижда светещ надпис, има паркинг и пропуск за зеления сертификат. За днес има още малко билети. Декорът е с лек сняг, зад Колизеума е цирк Иванов. Целият базар е с къщички с добра селекция от храни и напитки, от вафли на клечка до зелен чай с ром.

Целта ни бе да създадем различни атракции след две години пандемия. Завършекът е на 25 вечерта, на сцената ще са Графа, Ирен Филева, Джеръми и Пиф.

Пожелаваме на всички да се заредят с настроение тук"

Акрам Абара – координатор на събитието "Коледа в Рим":

"Трудно се събират толкова хора. Направихме различна селекция от тези на другите базари, опитваме се да представим на всички по много." 

Влади Герасимов е криейтив директор на събитието:

"Цели 4 декара декор Рим, дори и без тема е достатъчно въздействащ на хората. Имаме някои от най-добрите ресторанти и барове на София, които ни гостуват, има азиатска и европейска кухня. Имаме естествено и Дядо Коледа, и магическа стая."

Десислава Иванова – собственик на цирк „Иванов“:

"Представяме нов спектакъл с гост-артисти. Опитвахме се да направим коледен цирк в "Младост", но все по-трудно се намира място за цирк. Цялото събитие е много коледно, атмосферата е страхотна. Имаме много светлини и декори. В програмата имаме екстремна акробатика на ролкови кънки. Имаме интересна дресура на котки, които работят в синхрон с дресьора си. Също и много нови скечове. Лъвчето Гого има също нов репертоар.

Всичко е по идея на Христо Иванов, собственикът на цирка. Той има голяма фантазия, всичко е направено ръчно. Иска се повече поддръжка и монтаж, но всяко усилие си заслужава. Още с влизането, деца и родителите се настройват много положително.

Той е пораснало дете, запазило детското в себе си. Основава цирка в Италия, целият му живот е там. Завърнахме се в България в 2010, решението бе много трудно, но не съжаляваме. Аз съм потомствен цирков артист, баща ми беше дресьор на лъвове. Като малка нямах намерение да ставам цирков артист, но в цирка има много жанрове, които не може да не те привличат. Станах въздушна акробатка. Целият живот премина в цирка и не мога да си представя нещо друго.

Самата държава гледа на цирка като търговско дружество, а не културна институция. За съжаление не може да си позволим европейски хонорари."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57