Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киноиндустрията през погледа на Ярив Лернeр

| обновено на 25.12.21 в 10:49
Ярив Лернер
Снимка: пинтерест

В рамките на събитието „Коледа в Рим“, екипът на „Радиокафе” се срещна с изпълнителния директор на „Ню Бояна Филм Студиос“  - Ярив Лернер, който разказа за успехите на Киноцентъра в последните години и сподели, че се доверява на добрия екип, който стои зад него.

Ярив Лернер поема поста изпълнителен директор на “Ню Бояна филм” през 2014- та  година. Той е продуцент и копродуцент на близо 30 филма. Организатор е на международния фестивал за йога и музика „Udaya Live!“ в България, практикува йога от 18-годишен. От 2002 г. до 2007 г. има успешна кариера като професионален волейболист и треньор. Първата му работа в киното е като каскадьор, но днес е щастлив да бъде в България и да работи за развитието на киноиндустрията:

„Тази година се случи наистина нещо невероятно, за първи път в България се въведе схема за възстановяване на разходите. За първи път всички политически партии се обединиха и предложиха да върнат на всички инвеститори част от инвестицията им под формата на cash rebate. И компанията „Дисни“ си отвори очите за България и вече са тук с желание да работят в България, заради професионалистите, но и заради този нов механизъм.

Тази стабилност, която чакаме и търсим е много важна за нас. Този проект на Дисни се води от най-добрите продуценти по света. Трябваше да се жертва много в тази ситуация с пандемията, трябваше да имаме ясно съзнание за ситуацията, важно е, че хората бяха сплотени, това спаси и нашата индустрия.“

Ярив Лернер днес нарича България свой дом и казва, че страната ни го е спечелила с природната си красота:

„Дойдох в България през 2013 година. Започнах да живея тук, но два пъти в годината се връщах в Щатите, в един момент започнах да се чувствам, когато напускам България сякаш напускам вкъщи, може би защото бях ходил по много малки и красиви места из България, бях се насладил на цялата й красота. Ние сме творчески център за международни таланти, които идват тук и започват да живеят своя живот. Имаме прекрасни професионалисти наистина. Смятам, че затова сме толкова успешни.

Една от борбите, които имаме е, че ни липсват професионални екипи. Мислехме да създадем Филмово училище, ние вече имаме такава практика, но по време на пандемията се наложи да спрем. Ще има подготвителни технически курсове за всеки екип от филмовата индустрия, които ще бъдат водени от най-добрите специалисти в световен мащаб.“

Ярив Лернер създава и Филмова комисия в България, която да подпомага развитието на киноиндустрията като свързва инвеститори с професионалисти:

Всяка година се срещаме с всички продуценти наоколо, за да планираме и обсъждаме с какво да подобрим киноиндустрията. Всяка страна по света има създадена комисия. България все още нямаше Филмова комисия, тя е член вече на Международната асоциация на Филмовите комисии. Затова решихме да я създадем, вместо да чакаме някой да я направи. А целта е да привлече инвеститори, които да инвестират тук създаване на аудиовизуално съдържание. И на сайта на Комисията, всички могат да се информират подробно какви са условията да се снима в България.“

Като кинопродуцент, заслуга на Ярив Лернер е да покани в България тук да снимат Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Долф Лундгрен, Жан-Клод Ван Дам и много други.

„Първата ми работа в индустрията беше като дете-актьор, трябваше да избягам от някакъв лъв, отидох на премиерата и поканих всичките ми приятели да дойдат да гледат и им казвах: „вижте, сега ще ме покажат“, но бяха ме изрязали. Много рано разбрах, че работата ми е зад кадър. Цял живот съм гледал и съм учил от баща ми, израснах в индустрията на кино. Но за един период от 7 години оставих киноиндустрията, работих в сферата на волейбола, готвих, строях къщи, но после заедно с чичо ми се върнах към киното.“

Повече чуйте в звуковия файл в разговора на Анелия Торошанова с Ярив Лернер

Ярив Лернер е роден в Израел, прекарва детството си в Южна Африка, а след време се пренася в Калифорния, където започва работа в киното като каскадьор. Баща му Ави Лернер е създател на филмовите компании Nu Image и Millenium Films, стоящи зад десетки филми. Ярив Лернер прекарва времето си между Калифорния и България.

Компанията

"Ню Бояна филм" е българското дружество на Nu Image, създадена от Ави Лернер преди 28 години. Под шапката на "Ню Бояна филм" работят няколко свързани компании - от продуциране и снимане на собствени филми, през услуги за външни кино, телевизионни и рекламни продукции и предоставяне на сцени и техника, видео и компютърни ефекти, до обучение и академия за млади професионалисти, които искат да се занимават с кино. В студиото са снимани (отчасти или изцяло) блокбъстъри като поредицата "Непобедимите", "Пътят обратно", "Код: Олимп", "Конан Варварина", "Черната далия", "Бодигард на убиеца", "Рамбо" и др., но и много европейски продукции като "Диригентът", "Да обичаш Пабло", сериали като "Плебс" и др.

Приходите на "Ню Бояна филм" за последната досега отчетена година - 2018 г., са 21.4 млн. лв., но с всички свързани компании и дейности оборотът надхвърля 50 млн. лв. В дружествата от групата тук работят около 400 души на постоянен договор, но в един филм като "Непобедимите 3" (изцяло сниман в България) са работили 2000 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57