Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Матев, климатолог: Важни са тенденциите, а не толкова стойностите на аномалиите

Симеон Матев
Снимка: Елмира Джома

Регионът на Балканите е известен със снежната си зима, но не може еднозначно да се каже дали периодът, в който навлизаме, ще бъде със сняг. Зависи и дали говорим за равнините или за планините.

„В българските планини за пръв път от доста години има толкова много сняг от рано“, коментира пред Радио София климатологът Симеон Матев. – „Притеснително е обаче, че посрещаме Коледа и Нова година по къс ръкав и това едва ли не става закономерност.“

По думите на експерта климатът не е константа и е нормално да наблюдаваме промени, например в количеството валежи. И това се дължи както на дейността на човека, така и на факторите, които влияят на климата.

Важни се тенденциите, а не толкова стойностите на аномалиите, смята още специалистът.

Той развенча мита, че мъглите са причина за замърсения градски въздух.

Факторите, които задържат мръсния въздух ниско, са същите които благоприятстват задържането на мъгли.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова със Симеон Матев.


Тази зима ски сезонът беше открит с естествен сняг

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шести конкурс "Български архитектурни награди" на съсловната камара

Най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция за шести път ще отличи най-добрите след по-малко от 10 дни (на 19 септември). До края на днешния ден е срокът за подаване на документи за..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Част от ж.к. „Фондови жилища“ - до 12 чàса без вода

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Йосиф Щросмайер“, ж.к. „Фондови жилища“, от „Софийска вода“ предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на ул. „Скопие“, от ул. „Подполковник Калитин“ до ул. „Йосиф Щросмайер“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Дъжд носи и захлаждане

Днес времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на..

публикувано на 10.09.24 в 07:15

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 16:13

"Синдео" стартира цялостна програма за нови учители

Текущо във формалната образователна система в България има близо 56 000 учители, директори и заместник-директори с преподавателска заетост. От тях 65% са над 45-годишна възраст и 15% са над 60-годишна възраст. Приложна академия за образование "Синдео" стартира цялостна програма за нови учители, която има за цел да даде необходимите практически..

публикувано на 09.09.24 в 16:03