Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат "солна стая" в столичното ДКЦ 22

снимката е илюстративна
Снимка: Община Враца

Здравната комисия към Столичния общински съвет разгледа намерение за изграждане на "солна стая" в сградата на ДКЦ 22, съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов. 

Средствата за оборудването, в размер на до 20 000 лева, ще бъдат осигурени от поликлиниката.

Солните стаи се препоръчват при респираторни и кожни заболявания, при проблеми с нервната система, алергии и др. и са изградени на принципа на антибактериалната среда и халотерапията. С такива помещения за халотерапия разполагат някои болници и здравни центрове, както и детски градини в София. 

За малките пациенти, най-често педиатри препоръчват ползването на солна стая при различни респираторни заболявания като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни проблеми и др.

Целта на солната стая е да се постигне микроклимат, създаден по образец близък до здравословната среда в една солна пещера, на морския бряг или в борова гора. 

Инвестицията в "солна стая" ще може да се изплати за около 2 години, казва управителят на ДКЦ 22 д-р Лили Иванова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на БНР. Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат..

публикувано на 07.08.24 в 17:16

Тревожни софиянци: Няма ли да спре строителството до блок 18 в Зона Б-5?!

"Изненадан съм от предприетите действия от страна на строителя след проведените конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18 в Зона Б-5", пише във фейсбук профила си кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев. Той пояснява, че на 30 юли т. г. в..

публикувано на 07.08.24 в 14:24

Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в столицата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала..

публикувано на 07.08.24 в 13:52

По 70 къщи в Елин Пелин има щети от взривовете в склада за фойерверки

Общо 70 са установените къщи с щети след взривовете в склад за фойерверки и пиротехнически изделия в община Елин Пелин, съобщи кметът на общината Ивайло Симеонов, цитиран от БТА. Пет от тях са със спукани мазилки , три са с напукани стени , но трябва и вещо лице да го установи. От тези 70 къщи 62 са със счупени стъкла , посочи кметът...

публикувано на 07.08.24 в 11:56
За последно Григор и Новак играха на финала в Париж през ноември 2023 година.

Новак Джокович и Григор Димитров ще зарадват феновете в Деня на София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват феновете в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион и рекордьор по титли от Големия шлем идва в българската столица по покана на нашата първа ракета, а двамата ще изиграят един демонстративен мач помежду си, предаде БГНЕС. Двубоят ще бъде на 17 септември от 20 часа в столичната зала "Арена София"...

публикувано на 07.08.24 в 11:09
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Ще местят ли крокодила от кв. "Ботунец" в Зоопарка

Откритият вчера крокодил в столичния квартал "Ботунец" е останал там и през нощта, а днес предстои да бъде направена проверка на чипа му и дали отговаря на документите. Това обясниха представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, които са на мястото, където е животното, предаде БТА. Преди това представители..

публикувано на 07.08.24 в 07:47
Снимката е илюстративна

Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти

Откриха крокодил в столичния квартал "Ботунец", съобщиха от Столичната община. Влечугото е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) София, както и Българската агенция по безопаност на храните. От Общината обясниха още,..

публикувано на 06.08.24 в 16:41