Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зафир Зарков: 112 млн. лева ще струват електроенергията и горивата през 2022 г. за транспорта в София

39 млн. лева са стрували електроенергията и горивата за трите транспортни оператора през 2020 г.

Зафир Зарков
Снимка: БГНЕС

В годините преди пандемията - от 2016 г. до 2019 г., продажбата на превозни документи за столичния градски транспорт е бележела постоянен ръст. В рамките на тези години достига 170 млн. лева приходи, което показва, че търпи устойчиво развитие и е предпочитан, каза в ефира на Радио София зам.-председателят на Транспортната комисия към СОС Зафир Зарков.

От началото на пандемията имаше сериозен отлив от градския транспорт, именно в продажбата на превозни документи и отлив на пътници с около 35%, добави Зарков.

„Иначе казано от 170 млн. лева през 2019 г., в 2020 г. приходите от продажба на превозни документи спаднаха на 111 млн. лева…за миналата година са продадени за 117 млн. превозни документи“, каза Зафир Зарков.

По тази причина Столичната община търси финансова помощ от държавата за градския транспорт в София.

„За последната счетоводна година, всичките три оператора, които извършват транспорт в София – метрото, електротранспорта и автотранспорта за 2020 г. – 39 млн. лева са стрували електроенергията и горивата им. Разчетите за 2022 г. говорят, че за същото, дружествата трябва да осигурят 112 млн. лева. Всичко това ни налага да търсим експертен диалог и ангажимент от страна на държавата, именно защото транспортът и мобилността на обществения градски транспорт в нашия град е застрашена от този сериозен финансов натиск“, добави Зафир Зарков.

Предвижда се за следващата година транспортната задача на столичния градски транспорт да бъде увеличена, каза още Зарков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Лалов

Боби Лалов, 11 г.: Кабинетът "Петков" стъпва на тънък лед

Майко мила! Такова нещо не съм виждал! Така е възкликнал Божидар Лалов, когато видял протеста на партия „Възраждане“ против зеления сертификат. Разбира се, няма как коментаторът, добре познат на слушателите на Радио София, да е виждал подобни масови и трудно овладяеми събития, защото е едва в пети клас, на 11 години. Но тъкмо затова е..

публикувано на 28.01.22 в 17:19
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Време е да видим генералната политическа визия на това правителство

Към този момент липсата на обща, генерална визия за това – как ще изглежда политиката на новото правителство, като че е най-видимият дефицит. Имаме различни партии, различни министри и недостиг на лидерство в кабинета. Това коментира пред Радио София  политологът Христо Панчугов . „Мантрите за нулева корупция и необходимостта от промяна..

публикувано на 28.01.22 в 16:49

Лидерът трябва да е будител!

"Джънк фууд" или бързооборотна хибридна ГМО стока са днешните лидери? Изгревът и залезът на марионетни лидери показва техния повърхностен потенциал и липса на фундамент. "Съвременници сме на една сериозна криза на лидерство и девалвация на авторитети", каза в ефира на Радио София Ани Александрова - PR експерт и психолог, специализиран в..

публикувано на 28.01.22 в 16:48
Кристиян Илиев и Йоана Цекова

На сцената и в живота няма малки роли

Съчетава ли се актьорската професия с лидерството? Каква е разликата между актьор и образ? И когато работим с деца какво им даваме и какво вземаме от тях? По темата в ефира на Радио София говориха актьорите Антон Николов и Йоана Цекова. По думите на Йоана Цекова много е важно поведението на преподавателя, понеже децата го възприемат като..

публикувано на 28.01.22 в 15:48
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: От социално-икономическите предизвикателства зависи меденият месец на новата власт

В следствие на политическата криза през 2020 и 2021 г. и развръзката на последните избори, основните институции са захранени с някакъв допълнителен политически заряд и легитимност от гледна точка на доверието. Това отбеляза пред Радио София политологът Анастас Стефанов от изследователския център „Тренд“ след социологическо проучване по..

публикувано на 28.01.22 в 15:28

Божествена литургия и празничен курбан в гр. Елин Пелин в чест на Св. Трифон

Божествена литургия ще бъде отслужена на 1 февруари, от 13.00 часа пред храм св. "Николай Мирликийски Чудотворец" в центъра на град Елин Пелин. Ще бъде раздаден и топъл празничен курбан, съобщиха от общинската администрация. Поводът е соколарски празник в чест на Св. Трифон, който освен покровител на винарите и лозарите е и закрилник на соколарите...

публикувано на 28.01.22 в 15:18
Софийското метро е сред най-красивите

Столичното метро отбелязва 24 години от пускането му в експлоатация

На 28 януари столичното метро отбелязва 24 години от пускането в експлоатация на първите 5 метростанции. Те са с дължина 6,5 км - от бул. "Сливница" през ж. к. "Люлин" до бул. "К. Величков". Строителството на тези 5 станции започва през 1979 г. През август, тогавашният кмет Петър Междуречки прави първата копка на станция „Вардар”. Месец след това..

публикувано на 28.01.22 в 13:54
Подкасти от БНР