Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адресите на любовта - Владимир Димитров-Майстора

3
Владимир Димитров-Майстора
Снимка: архив

"Владимир Димитров-Майстора умрял девствен."

Това заяви моделът за „Момичето с ябълките” Боянка Аракчиева, която цитира приятеля на твореца - Васил Стоилов

„Преди 78 години Владимир Димитров-Майстора дойде в училището в Шишковци. Бях в първо отделение. Нашата госпожа когато го видя се разтопи. „Дечица, кой ни е дошъл на гости?”. Станахме, поздравихме го. Той я попита може ли да си избере един от учениците й да го рисува. А бяхме много - три редички по двама на чин”. Това си припомни  Боянка Аракчиева, нарисувана като „Момичето с ябълките” от големия художник, 140  г. от рождението на когото отбелязваме на 1 февруари.   

Майстора ни хващаше главата и повдигаше брадичката, да види израза на лицето. Всички деца искахме да ни рисува. Когато дойде до мен, очите сигурно са ми светели от радост и желание. Искрящи. Той каза:  „Това дете ми харесва. Може ли да излезе веднага от час. И докато го рисувам, г-жа Лисичева, ще може ли всяка сутрин първия час да отсъства?” Учителката, която беше с много добра душа, веднага се съгласи”, разказа Боянка.

Тя не е забравила, че Майстора рисувал само сутрин, при изгрев слънце. „Човек ли ще рисува, ябълка, грозде ли – трябваше да е огряно от слънчеви лъчи. Той заставаше с гръб към тях и поемаше образа. Мен ме е рисувал пет дни по един час и картината беше готова. Всички негови платна ги показваше най-напред в село Шишковци на малкото площадче. Там се правеше хорото на Гергьовден, на Великден, на Коледа. А той излагаше картините да ги видят селяните.  Художникът контактуваше с хората и ако те харесаха картината и познаеха нарисуваните, много се радваше. Всички го обичаха и той им отвръщаше със същото. Много ги уважаваше, че са труженици. Майстора излизаше много рано. Слънцето трябваше да го завари в бахчите. Това в нашия край е мястото, където долу се коси тревата, а нагоре растат ябълки, круши, дюли”, поясни Аракчиева.

Докато творецът я скицирал, двамата си говорели. „Разказвал ми е, че се събува бос, че най-добре го зарежда „тази росица”. Той така говореше – умалително за всичко”.

Защо Васил Стоилов бил убеден, че големият художник е умрял непорочен – чуйте в звуковия файл:

 

Линк към мултимедията на посветената му изложба


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сладкодумецът Ясен Антов

Ясен Антов е създателят на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм”. Анна Драганова говори за него: "Дружеството обединява журналисти, които са пътували и представят свои колеги тук. Ясен е допринесъл много за популяризирането на туризма и създател на нашето дружество. Тези журналисти допринасят за разбирателството между различните хора..

публикувано на 28.05.22 в 16:00
Виктория Желязкова

Почвата ми проговори

Виктория Желязкова е момичето, което се влюби в почвата. Тя е една от четиримата номинирани в конкурса за Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука, организиран за втори път от НДФ „13 века България“. Младата дама е интердисциплинарен изследовател и фотограф. Родена е във Варна, живее в Бърно и учи в Масариковия..

публикувано на 28.05.22 в 15:00
Алеко Константинов

Адресите на любовта – Алеко Константинов

Прислужницата на Алеко му прави серенада с цигански оркестър на ъгъла на „Дондуков“ и „Раковски“ Авторът на „Бай Ганьо” се влюбва в братовчедка си, защото прилича на майка му Алеко Константинов не е оставил нито ред, от който да става ясно дали някога е бил влюбен. В замяна на това близките му с наслада раздиплят в мемоарите си сърдечните..

публикувано на 28.05.22 в 14:00
Ружа Игнатова

Феноменът Ружа Игнатова като аудио сапунена опера

"За пръв път чух името ѝ в пролетта на 2015, малко над половин година след стартирането на "One Coin". Вложи милиони евро в покупките на ресторант "Крим", сградата на Моллов срещу парламента. Всичките лъскави събития не се случват тук, няма опит да се привлекат жертви. Тук и е бекофисът, скучните неща като маркетинг и счетоводство. Била е финансов..

обновено на 28.05.22 в 11:49
Йесика Аро

Информационната война подкрепя физическата

Книгата „Троловете на Путин“ е  стряскащото разследване на финландската журналистка Йесика Аро, в което тя описва своя собствен опит в конфликтите с руската пропагандна машина, довел до заплахи за живота ѝ и принудил я да напусне родната си страна. Слушаме я в интервюто на Александра Илиева: "Винаги съм се интересувала от Русия, защото..

публикувано на 28.05.22 в 11:23

Да премахнем пукнатината между поколенията

Започна написването на неофициалния гейминг речник на българския език . Екипът на движението за благотворителност чрез видео игри #гудгейм сложи начало на новия си проект -„Дебъгване на актуалния български език“ или накратко – ДАБЕ , точно на 24 май.  Използваме думи като концепция, мотивация или пък локация ежедневно, докато обясняваме новата..

публикувано на 28.05.22 в 09:55
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов от клуб

Малки журналисти коментират по Радио София събитията от месец май

Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 27.05.22 в 17:54