Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Алгоритми на творението“

| обновено на 22.01.22 в 11:07

Ratio представя събитието „Алгоритми на творението“ - 27.1 от 19 ч. Акцентът са биг дейта и астрофизика. Мястото е по-познато на любителите на музиката, "Терминал 1". Има ли случайности, при положение, че вторият ни гост е барабанистът на група "ALI"?

Първият гост е Никола Тулечки – инженер на знанието за приложение на данните в индустрията и биотехнологиите:

 "Работата ми е да правя семантична интеграция на данни, да осигуря оперативна съвместимост на масивите, т.е. отделни масиви да работят заедно и да им задаваме въпроси, които да ни носят знание. Т.е. данните от две таблици да се съберат в едно. Не съм специалист в никоя конкретна област, но идват клиенти, на които сработваме заедно различните им данни. Например всичките данни около едно лозе, от метеорологичните, през генетичните. Органичният начин на знанието е краен. Ние се опитваме да надграждаме с данни за микропроцеси.
На много места се събират различни данни за производство на различни храни и чрез тях може да се стигне до крайния евентуално възникнал проблем. Със събирането на такива данни в европейски мащаб, може да се управляват процесите на риска. Данните, които се събират в момента, носят информация. Всички събират данни, но не всички могат да се справят с тях. Затова е изключително важна регулацията."
Вторият гост е Орлин Станчев и не говори само за прилагането на data science в астрономията и астрофизиката и как данните ни помагат да открием различни обекти и явления в космоса:
"Работата с данни не е нищо ново в науката, но предизвикателството в последните години е огромно. Симбиозата наука, технологии, бизнес го налага. Почти всяка характеристика и поведение на хората може да се остойности, за това помагат разнообразните приложения на телефона например. Това повдига етични въпроси за разликата между човешкия мозък и машината, алгоритмите. 
Да се доверяваме на науката е да се доверяваме на научния подход, там е мястото на данните. Науката работи със закономерности, с данни. Скептицизмът е полезен, но начинът, по който са подготвени и интерпретирани данните е изключително важен. За съжаление, алгоритмите не се разбират като роля. Колкото една система е по-сложна, толкова по-сложна е за прогностика. Точността на предсказуемост зависи от конкретността на моделите."Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седнете на "скритите букви", чуйте българска литература

За втора поредна година по случай 24 май книгите се завръщат на площад "Славейков" в аудио формат. Днес отново можем да видим мултижанрова аудиоинсталация "Звукът на българската литература" на емблематичния софийски площад и чрез нея да се потопим в емоцията от словото на любими български книги. Организатори са "Storytel",..

публикувано на 24.05.22 в 12:33

Децата от 38 ОУ „Васил Априлов“ събраха 1300 кг пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета

Децата от столичното 38 ОУ „Васил Априлов“ събраха 1300 кг използвани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. Целта е от другата година всички училища и детски градини в София да изхвърлят разделно своите отпадъци, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. В район „Искър“, в детските градини през юни ще бъдат организирани образователни игри и състезания...

публикувано на 24.05.22 в 12:22
Пролетният базар на книгата ще е разположен в около 60 шатри пред НДК

Грамотността е основна тема на Пролетния базар на книгата в София

Рекорден брой издатели от цялата страна представят рекорден брой книги от всички жанрове в 15-ото издание на Пролетния базар на книгата в София . То ще се проведе от 30 май до 5 юни , а основната му тема е "Грамотността" , съобщиха организаторите от Асоциация "Българска книга". Официалното откриване на изложението ще бъде в парка..

публикувано на 24.05.22 в 11:12

София с опит за рекорд на най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени“

София ще се опита да постави рекорд с най-масовото досега изпълнение на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски, което навършва 130 години от написването на текста. В 11.00 часа, пред Националната библиотека, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и..

публикувано на 24.05.22 в 09:55

Район „Слатина“ празнува 24 май с „Приключение с букви“

Уеб игра „Приключение с букви“ за деца в предучилищна и начална училищна възраст разработи район „Слатина“ . Тя се намира на интернет адрес abv.slatina.bg, а целта е най-малките да могат да се запознаят с буквите по естествен и забавен начин. Днес (24 май), от 11.00 часа, в парк „Гео Милев“ районът ще отбележи Деня на българската..

публикувано на 24.05.22 в 09:11

293 нови случаи на Covid-19, най-много в София - 102

293 са новорегистрираните случаи на Covid-19 у нас за последните 24 часа. Направени са 6573 теста, което означава, че положителни са 4,5% от пробите. Най-много са новите случаи в София - 102, следват областите Пловдив - с 26 и Стара Загора - със 17 новозаразени.  Хоспитализирани са 483 души. 41 са в интензивно отделение.  Починалите са 13...

публикувано на 24.05.22 в 07:11