Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Парк-да, но Изток или Искър?

Гледка от мястото на бъдещия парк сега
Снимка: архив ситибилд

Как може да бъде осъвременен един столичен район? Кой и как работи за облагородяването на пространството между  кварталите . „Младост“ и  „Горубляне“? До къде стигна идеята за изграждането на парк „Изток“. Какви промени е необходимо да бъдат направени в Закона за устройство на територията?

Събеседници:

Динко Тодоров, Весела и Анна Цанови, Валентин Димитров и Здравко Младенов – Инициативен комитет Горубляне:

Динко Тодоров  - "Преди 2 седмици имаше обществено обсъждане, т.н. Горубляне-Запад е предвидено за застрояване, тя е предвидена за застрояване, не е за парк. Няма и спиране на течения. Ако това се саботира от НПО, което иска да стане партия, ще се застрои с 25% повече." 

Весела и Анна Цанови - "Проектът за парк по поречието на р.Искър има благоприятна среда, необходими са няколко алеи. Беше парк, залесен, с пътеки и рибарници - регулирани. Сега има неподдържана тревиста площ. Земята е подходяща. Предложението за парк Изток е неподходящо, каменисто. Не знам колко трябва да се вложат, за да се осъществи."

Валентин Димитров - "Държава и община обещаваt вече 30 години да обезщети имотите с панелните комплекси и после да мисли за обезщетяване за паркове. Ние не сме против изграждане на паркове. Парк Искър бе предизборно обещание на г-жа Фaндъкова, но нищо не е направено. Той е на 900 м от запрашеното място, предназначено за парк Изток."

Здравко Младенов - председател на обединените сдружения "Под Витошката яка".

"Собствениците са готови да се лишат от част от собствеността си, подложени сме дори на рекет, от 30 години нашите имоти са узурпирани след закона от 2006. Засегнати сме - Бояна, Драгалевци, Симеоново. Строи се безогледно, параметрите са 40%, а се строи на 80%. Безогледно се издават актове за общинска собственост."

Иван Димитров – Инициативен комитет Горубляне:

"Картинката е интересна. "Спаси София" предлагат ПУП-а да бъде зелен клин, но не казват откъде ще дойдат парите. Това, което сме направили е ПУП, на който сме дарили една четвърт от имотите си за детски градини, училище, публични паркове, 4 булеварда, велосипедни алеи. Никой няма намерение да прави парк Изток. На 900 м оттам е парк Искър. От 4 години предлагаме на г-жа Фaндъкова да се направят две алеи и два паркинга на държавна и общинска земя, но нищо не е направено. Те не искат да дишаме чист въздух, искат да крадат."

Адв. Захари Генов – юрист, експерт по ЗУТ:

"С приемането на ЗУТ (2001) срокът за обезщетение бе 5 години, който бе увеличен на 10. Има решение на КС от 2020 за равностойно обезщетяване и скъсяване на срока за това, но правителството на ГЕРБ е бездействало, по-късно служебното правителство не е имало право на промяна на закона. Предложението на ИК Горубляне е навременно. Има залитане на държавните и общински органи за занижаване на реалните оценки."

Репортаж на стажант-редактора Христина Иванова от кв. Младост и анкета с хората за изграждането на парк „Изток“:

"Винаги е добре да има повече паркове/няма достатъчно паркове в "Младост" за разлика от "Люлин"/паркът трябва да се поддържа/важно е да се поддържа, сегашният около манастирчето - не знам кой нормален човек ще мине от там/стига да има ресурси, може да се създадат работни места/има нови сгради без междублоково пространство. За мен е абсурдно предложението за аквапарк.

Не мога да преценя - хубаво е паркът да е по-близко до "Младост"/ако това са земи на горублянци, те трябва да са обезщетени, но е по-добре да е близко до "Младост, това е по-добрата локация, но където и да е, паркът е добре да го има, това са белите дробове на кварталите."

Арх. Стефан Стефанов – кмет на район Младост:

"Общинските и държавни администрации отлагат решението на въпроса с парковете. С днешна дата, ОУП има места за паркове. Не приемам, че мястото на парк Изток не е там, че първо да се изгради Искър, а Изток да го забравим. Желанието ни е да има повече паркове. Собствениците в Горубляне са прави да нямат доверие в община. Минус на СО е да няма стратегия за отчуждаване, дълги години в тази посока няма реални средства.

В момента се прави оценка на евентуалната стойност. Трябва да се мине до справедливо обезщетение на собствениците в кратки срокове. "Младост" генерира изключително много средства в София и ако бихме могли да определим какво да прави с тях, би било добре.

Трябва да се степенува, да се започне с паркове върху държавна собственост. Става дума не само за "Искър", а и за този в "Младост-3", 14 дка. Притеснен съм за бъдеща реализация на "Изток" и "Въртопа". Парковете не са само за "Младост". Реституцията трябва да приключи, така ще се увеличат собствените имоти. Нямаме пари за отчуждаването им. После почва финансирането на проекти и на изпълнението им. Това трябва да стане приоритет за София."

Иван Димитров от ИК "Горубляне" предлага на кмета на Младост да се заменят земите им за бул. Копенхаген със съседни празни имоти на МВР и Български пощи. Отговорът на кмета:

"Ние сме само проводник, чуваемост няма. Решението е на СОС. Коментирали сме го с арх.Здравков. Има решение за забрана на  "заменки". Досега това винаги се е прехвърляло на следващите."

Борис Бонев – общински съветник, Гражданска инициатива „Спаси София“:

"Парк "Изток" трябва да бъде изграден и разширен. Това е начинът за справяне със замърсяване на въздуха. Парковете не трябва да са само с площадки и алеи, лесопарковете са не по-малко важни. Градът е солидарна система и за парковете трябва да се плаща от всички.

Реституцията бе в реални граници, а не в реална площ. 30 години са предостатъчно човек да си възстанови имота. Странно е неслучайни хора да са с хиляди декари на най-хубавите земи. Обезщетенията трябва да са справедливи. Когато са национализирани, собственостите са били ниви, а сега са терени в града. Трябва да бъдат оценявани подобренията, които да се приспаднат.

Докато се отчуждят, не може собствениците им да бъдат карани да плащат такса смет и данъци. Днес възстановени имоти попадат в обекти на обществена инфраструктура. Те трябва да бъдат обезщетени. Не съм съгласен частната собственост да взема превес над общественото благо, както се случва в София в последните 15 години. Да не бъркаме свободата със свободията.

СО няма парите за ПУП - Горубляне."

Борис Милчев – общински съветник от ДБ:

"Парк "Изток" е част от предвидените преди години зелени клинове. Територията е частна собственост. Ръководството на СО бави проекта, както и за парк "Въртопа". От 15 години темите се отбутват за следващ мандат. Прие се стратегия за развитие на общинската собственост, но извадиха зелената система от нея за след 2023. Нищо не е свършено за 7 години за "Въртопа". А за "Изток" още не е и започнато.

Ако кметът иска да знае колко пари дължи, можеше да го знае преди 10 години. В последните 12 години СО не го знае и крие информация от опозицията."

Арх. Янита Тарабанова:

"Близо 30 години след решенията за възстановяване на имотите, още се чака. В реални граници са възстановени само празните имоти, които са около 20%. В 2006 се появява парка с ясното съзнание, че това е частна собственост, от тези 20%. Обезщетяването на земите, върху които има блокове и др., още не са започнали. 
Искаме 4 промени в ЗУП, уточняване откога текат сроковете за обезщетяване, които трябва да се намалят от 15 на 5 години. След като нямаме ПУП, за нас тези срокове не са и започнали. Никой не понася отговорност." 
Емилия Вучкова – Инициативен комитет Горубляне:
"Собствениците на земи - би трябвало да е започнала процедура за обезщетяването им. В отговорите на СО и МЗ обаче няма срокове, в които това да се случи."
Финалът е отново с Адв. Захари Генов и Иван Димитров:
"Собственикът на апартамент като обезщетение, нямаше право върху земята, тя бе останала общинска или държавна. Отговорността е на този, който трябва да ги обезщети - държавата, общината. 
Искаме да дишаме чист въздух!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пролетният базар на книгата ще е разположен в около 60 шатри пред НДК

Грамотността е основна тема на Пролетния базар на книгата в София

Рекорден брой издатели от цялата страна представят рекорден брой книги от всички жанрове в 15-ото издание на Пролетния базар на книгата в София . То ще се проведе от 30 май до 5 юни , а основната му тема е "Грамотността" , съобщиха организаторите от Асоциация "Българска книга". Официалното откриване на изложението ще бъде в парка..

публикувано на 24.05.22 в 11:12

София с опит за рекорд на най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени“

София ще се опита да постави рекорд с най-масовото досега изпълнение на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски, което навършва 130 години от написването на текста. В 11.00 часа, пред Националната библиотека, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и..

публикувано на 24.05.22 в 09:55

Район „Слатина“ празнува 24 май с „Приключение с букви“

Уеб игра „Приключение с букви“ за деца в предучилищна и начална училищна възраст разработи район „Слатина“ . Тя се намира на интернет адрес abv.slatina.bg, а целта е най-малките да могат да се запознаят с буквите по естествен и забавен начин. Днес (24 май), от 11.00 часа, в парк „Гео Милев“ районът ще отбележи Деня на българската..

публикувано на 24.05.22 в 09:11

293 нови случаи на Covid-19, най-много в София - 102

293 са новорегистрираните случаи на Covid-19 у нас за последните 24 часа. Направени са 6573 теста, което означава, че положителни са 4,5% от пробите. Най-много са новите случаи в София - 102, следват областите Пловдив - с 26 и Стара Загора - със 17 новозаразени.  Хоспитализирани са 483 души. 41 са в интензивно отделение.  Починалите са 13...

публикувано на 24.05.22 в 07:11

Слънце, облаци и дъжд на 24 май, с температура в София до 27°

Днес над страната ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността  и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от източната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 24° и 29°, в София - около 27°. Над планините ще преобладава слънчево..

публикувано на 24.05.22 в 06:24

Изберете какво ще учите, след това - държавата и университета

Най-популярните и търсени специалности за обучение след средното образование са от сферата на бизнеса, икономиката и компютърните науки. Самите университети допринасят за търсенето с разкриването на нови и различни специалности , например киберсигурност, дизайн на компютърни игри, дори блокчейн като магистърски програми. Това съобщи пред..

публикувано на 23.05.22 в 19:12