Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 1200 тона текстил е събран в контейнерите за дрехи през 2021 г.

Снимка: Георги Нейков, БНР

Една от водещите дейности на Българския червен кръст е незабавно подпомагане на пострадали при природни бедствия и кризи. Средствата, които се набират, са от съвместни кампании и дарения от индивидуални граждани. 


Една от кампаниите е свързана със събирането на дрехи. На всеки контейнер има посочен телефон, на който може да бъде подаден сигнал за вандализъм, каза в ефира на Радио София Екатерина Борисова от БЧК, които са партньор в инициативата за събиране на дрехи.

„Подават се сигнали и към нас, при което ние веднага се свързваме с фирмата собственик на контейнерите, тъй като тя ги обслужва“, добави Екатерина Борисова.

Тя призова гражданите да опаковат в торбички дрехите, които даряват в контейнерите, а когато са препълнени, да не се оставят до тях, защото често се разхвърлят от вандали.

Компанията собственик на контейнерите дарява средства за всеки килограм текстилен продукт, добави експертът от БЧК.

„Тези средства се използват за подпомагане на пострадали при бедствия и кризи“.

През 2021 г. са събрани над 1200 тона текстил, каза още Екатерина Борисова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартират безплатни видеоуроци за Националното външно оценяване след седми клас

От 19 май стартират безплатни видеоуроци за Националното външно оценяване след седми клас на Издателска група "Просвета". Кампанията започва свободно във Фейсбук страницата на издателството, от 18.30 часа, с урок по математика . Излъчванията могат да се гледат по всяко време и на запис. Предвидени са уроци по български език и..

публикувано на 18.05.22 в 20:29

От 3 до 5 юни ще се проведе Национален конкурс по информационни технологии

От 3 до 5 юни, в Девин ще се проведе Националния конкурс по информационни технологии, информатика и визуални изкуства. Той е отворен за участие за ученици от 7 до 12 клас. Конкурсът се провежда от 2011 година, а целта на фондация “Аз мога тук и сега” е да насърчат учениците и да ги поставят в реална професионална среда.  Учениците ще обсъждат и..

публикувано на 18.05.22 в 19:09

Започна регистрацията в конкурса „Сайт на годината“

Започна регистрацията в конкурса „Сайт на годината“ . Желаещите да участват могат да го направят до 28 май 2022 г .  Конкурсът е насочен към собствениците, създателите на сайтове и уеб проекти създадени в България.  Калоян Петров – продуктов дизайнер, Payhawk/The Financial System of Tomorrow и Лазар Малаков - Httpool Bulgaria и..

публикувано на 18.05.22 в 18:06

Предстои 30-ото издание на театралния фестивал „Варненско лято“

От 31 май до 10 юни предстои 30-ото издание на театралния фестивал „Варненско лято“ .  Юбилейната програма представя селекция от едни от най-добрите спектакли от българския театрален афиш, продукции от международната сцена, концерти и специални събития. Българската селекция включва общо 10 заглавия. Фестивалът започва на 31 май със..

публикувано на 18.05.22 в 17:00

Връчиха годишните награди "Млад благотворител"

На 13 май 2022 г. на церемония в Централния военен клуб бяха връчени годишните награди "Млад благотворител", като финалистите бяха шестима. Това е една благородна доброволческа надпревара на идеи и проекти за благотворителни инициативи на ученици от 7 до 12 клас, като по този начин им се дава възможност да спомогнат за добрата промяна на средата,..

публикувано на 18.05.22 в 16:19

БАИТ търси дигиталните новатори в образованието

За трета поредна година, Българската асоциация по информационни технологии организира конкурс на тема “Дигитални новатори в образованието” .  В него могат да участват учители, включително помощни-учители и обучаващи ученици по всички учебни дисциплини, включени в учебните програми на МОН. Кандидатите могат да избират между четири..

публикувано на 18.05.22 в 16:08

PR Фестивалът 2022 "Силата на думите. Думите на силата.“ събира най-добрите комуникатори от България и чужбина

На 18 и 19 май 2022 г., в клуб Перото, в София се провежда PR Фестивалът 2022 „Силата на думите. Думите на силата.“ За първи път комуникационното събитие е организирано през 2006 г., а оттогава се наложи като място за дискусии, обучения, презентации и лекции в сферата на комуникациите. Програмата тази година привлича практици и академици както..

публикувано на 18.05.22 в 15:17