Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кристина Димова - младите днес трябва да се овластят

3
Кристина Димова
Снимка: архив Кристина Димова

Кристина Димова – победител в Youth Essay Competition 2021 в сферата на маркетинга; участник в EUIndustry:

"Събитието EUIndustry е ключово за годината на самата Европейска комисия за дигитална и екологична трансформация. За пръв път имаше младежки панел, където бях поканена като говорител по теми като неплатени стажове, нископлатени млади хора, риск от бедност при млади хора не само в Източна Европа. Проблемите на младите хора са едни и същи - те не са чути от големите институции.

Хората, които правят политики трябва да се свържат с нас - за тях нашите панели като че ли бяха най-важните. В тях имаше откровеност, нямаше големи задръжки, младите искаме да видим някаква промяна - в Белгия вече няма да има неплатени стажове и това е стъпка в правилната посока.

Доброволчеството е прекрасно, но не може да е всичко, студентските практики трябва да са обвързани с МРЗ. Работодателите трябва да разберат, че дори и с малко заплащане, младите могат да правят чудеса, уменията се придобиват.

Youth Essay - целта му бе да се покажат нови идеи. Плановете до 2030 са свързани с устойчиво развитие. Моето е фокусирано върху човешката среда. Разглеждам нов тип организация - социократичен мениджмънт, не йерархична, а кръгова система. Трябва да го изграждат експерти. Микро и макромениджмънтите притесняват. При моя няма как това да се случи, защото всеки е отговорен за това, което прави.

Ако съм пример за нещо, виждаме човек, който решава да опита, да скочи. Да не спираме да експериментираме - имаме свободата да пробваме доста неща. Бих искала бъдещото ми развитие да е в България, но е хубаво да "крадеш занаята и да го прилагаш на местна почва." 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеите - отворени пространства за общуване.

Гл. ас. д-р Иглика Мишкова от ИЕФЕМ-БАН представя проекта „Занаятите: Между музея и съвременността“ - съществуващи и днес традиционни български занаяти и информира за инициативите през лятната ваканция в Образователния център към Националния етнографски музей. Екатерина Минкова, режисьор, говори за поредицата от пет кратки образователни филма за..

публикувано на 25.06.22 в 16:00
Тодор Бурмов

Адресите на любовта - Тодор Бурмов

На 7 октомври 1861 г. е сключен най-старият брачен договор в България, който днес се съхранява в Народната библиотека. Става дума за свещения съюз между Тодор Бурмов и Марионка Първова. Младоженецът по-късно става първият български премиер, а Марионка – първата премиерша на княжеска България. Брачният договор на семейство Бурмови се споменава..

публикувано на 25.06.22 в 14:00

Всички сме геймъри, независимо с какво се занимаваме

School Esports League – тече втори сезон на първата българска училищна е-спорт лига и финалите, които предстоят на 25 и 26 юни.  През последните 2 години сме свидетели на нова инициатива в българските училища – занимание по интереси „Гейминг концепции“. Състои се от 2 части – учебна програма с фокус социално-емоционално учене и междуучилищна лига по..

публикувано на 25.06.22 в 11:40

Всички сме злодеи

Някои от любимите Шекспирови текстове оживяват в смразяващия дебютен  роман на американската писателка и актриса М. Л. Рио  „Всички сме злодеи“ , който завладя още с появата си любителите на театъра, поезията, добрата литература и dark academia жанра по света. Представя ни я  Темз Арабаджиева от Сиела: „Това е много любопитна книга...

публикувано на 25.06.22 в 11:15
национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап

Медийната грамотност на учениците е движеща се мишена

Подготвени ли са децата да се справят сами в дигитална среда? Резултатите  от първото национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап в България , организирано от Коалицията за медийна грамотност, обобщава  Иглика Иванова , Главен експерт медийна грамотност към Коалицията: През януари 2022 г...

обновено на 25.06.22 в 10:52

Лятно кино встрани от мейнстрийма

Паркът на Студентски град с широките си равни поляни и тази година ще приюти всички млади хора, които търсят прохлада и приятни мигове. Затова като част от програмата " Лятно кино 2022 " и всички 30 прожекции, заедно с Район Студентски и Столична Община, 6 от прожекциите на късометражно кино отново сa в Студентски парк. Подробностите - от Юлиян Спасов..

обновено на 25.06.22 в 10:05

Младият журналист Ивайло Симеонов коментира на политическата обстановка в страната и света

Коментар на политическата и социалната обстановка в България и света през последния месец направи в ефира на Радио София Ивайло Симеонов от софийския клуб "Млад журналист". Той акцентира върху Великобритания и нарастващата инфлация в страната, както и поскъпването на транспорта там.

публикувано на 24.06.22 в 19:51