Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Киното среща театъра във филма "Антракт"

Снимка: Радио София

Театралната сцена на един спектакъл се превръща в истинско престъпление във филма "Антракт", който трае само 13 минути. Той е едно преплитане от театралността в реалност и от реалността в театралност.

"Филмът "Антракт" е една смесица от жанрове, в която започваме историята зад кулиси, продължаваме на театралната сцена и завършваме с една много силна метафора според мен, поетична метафора, която изважда кинозрителя в една друга сфера извън театъра", разказа в ефира на Радио София режисьорът на филма Мартин Динков.

Той каза, че "Както има много други метафори във филма, самото заглавие е антракт в една сложна семейна двойка, която е двойка и извън театъра и на сцената" и допълни: "Преплитането между театъра, играта и реалния живот е бих казал канавата, ядрото на този филм".

Динков сподели, че е бил подкрепен от актьорите Ники Сотиров и Ана Петрова, които по думите му са "мотора" на този филм, а освен това участват и Стоян Пепеланов, както и Бисер Маринов.

Юлиян Спасов, един от създателите на проекта "Кинематограф" каза, че връзката между проекта и филма "Антракт" е станала за да се популяризира късометражното кино, както и то да бъде поднесено на публиката в една много по-достъпна форма.

"Темата за кулисите се оказа много интересна, особено погледната през призмата на семейните взаимоотношения", заяви Спасов и уточни, че освен прожекцията на филма "Антракт" ще бъдат представени още два български филма, като след това ще има среща и кратка дискусия на публиката с авторите.

Режисьорът Мартин Динков сподели, че положителната енергия, която е получил от зрителите го е вдъхновила да напише проект за пълнометражен игрален филм "Убиец", за който се надява да намери финансиране.

Кинопрожекцията на късометражния филм "Антракт" ще се състои на 24.02 от 19.30 ч. в кино "Влайкова".

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Савова и Цветелина Гарелова, настоящите младежки делегати към ООН

Хубаво е извън личния живот да има кауза

Търсят се следващите младежки делегати към ООН.  За седемнадесета поредна година чрез конкурс в четири кръга ще бъдат определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации с мандат 2023-2024 година. Селекционната кампания, която се състои в етапи онлайн и на живо, ще се проведе в периода от 14..

публикувано на 01.04.23 в 10:46

Посланици на изчезващи видове

Зоологическа градина София ще отбележи 1 април – Международния ден на птиците от 10:30 ч. до 14:00 ч. с информативна програма и специални гости от Българското дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria. Подробности от  Катя Зарева, еколог към столичната зоологическа градина: "Това е един от най-старите екологични празници. Отбелязва се..

публикувано на 01.04.23 в 09:44

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21

"Досами" - пространство за изкуство и вдъхновение

Среща в ефира с Нона Куманова – художник и Зара Богданова – специалист по дърворезба, които разказаха за една нова и недотам позната програма, финансирана от НФ „Култура“ – „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Благодарение на това съфинансиране, младите дами стартират свой проект,..

публикувано на 31.03.23 в 17:15

Стартира втори конкурс за български аудиосериал

"Светът след утре" е темата на втория конкурс за български аудиосериал. Кандидатстването за него стартира на 25 март 2023 г., а в него могат да вземат участие всички утвърдени и прохождащи автори, които са готови да се изправят пред предизвикателството на този все по-популярен формат. Победителят ще има възможността да работи с подкрепата на..

публикувано на 31.03.23 в 16:00