Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

77 и половина чудни растения

Д-р Георги Мишев - 77 и половина чудни растения:

"Идеята за книгата дойде от информацията за растенията в бита ни, но липсва обобщение за мястото им в духовния ни свят. Писал съм едната част, Елеонора Недялкова подготви фито-терапевтичната част.

Специфичното в книгата е, че ни подава информация, която е била достъпна или само за специалисти във фолклора, или само до практикуващите. Растенията са и кодове в ежедневието ни. Забравили сме някои специфични вярвания, свързани с тях.

Много от растенията са коментирани във връзка с народни практики - църковни и светски. Босилекът е използван като метличка, с която измитат невидимото и болестите.

Има стари публикации с народните названия на тези растения, те са различни из цялата страна - "решетката" е и "самодивско сито" или "вилино сито".

При написването на вярвания и обреди имаме трудност при идентифицирането на растенията - "стовез"/"сто възела" е обикновена "кокошка".

Здравецът и чимширът са най-известните и използвани. Подборът на тези 77 е мой избор и се уповават на народните вярвания. 77-те помагат на душата да се задържи в тялото, но има половинка, откъдето тя го напуска.

Растенията са били възприемани като духовни същности. Имало е забрана да се събират някои растения. На Еньовден се берат различни растения, по 1 стръкче.

От дълбока древност е посочвано изобилието на растенията, които си имат много празници - по Еньовден се берат тези за лекуване, а тези за обреди и ритуали, се берат по Гергьовден."

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Финанси, инвестиции и финтех" е сред най-желаните магистратури

Магистърската програма "Финански, инвестиции и финтех" е сред най-желаните на СУ "Св. Климент Охридски". За тенденциите, развитието и подготовката на кадри в една от новите професии на бъдещето пред Радио София говориха доц. д-р Божидар Недев , ръководител на програмата и Симона Василева, която е един от стипендиантите. "В България..

публикувано на 06.07.22 в 21:22

Международен фестивал отбелязва 125 години български цирк

На 28 септември 2022 г. стартира първият Международен цирков фестивал "Златен кон" . Той ще продължи до 1 октомври и ще се проведе в Зала 1 на НДК. Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света, като Международния цирков фестивал "Монте Карло", и едни от най-..

публикувано на 06.07.22 в 19:57
Наталия Маева

Историята на мечето Каспър учи децата да приемат хората с редки болести

Националната пациентска организация (НПО) участва в "XI европейска конференция за редки болести и лекарства сираци" с пилотния си проект LIFE4Rare. Той е представен в периода 27-30 юни 2022 г., като е базиран на авторската книга на председателя на секция "Редки болести и трансплантации" към НПО Наталия Маева . Заглавието на детската книжка е..

публикувано на 06.07.22 в 18:31

7 юли е "Ден на ПР специалиста"

На 7 юли 2022 г. комуникационната общност у нас отбелязва професионалния си празник - "Ден на ПР специалиста" с инициативата "Само истината". С нея комуникационните експерти ще заявят позицията си, подписвайки декларация за подкрепа на институциите в борбата с пропагандата и фалшивите новини. Подробности по темата разказа пред Радио София Диляна..

публикувано на 06.07.22 в 17:09

ЕС приема нови правила за екологичното и социално отчитане на компаниите

От 2024 г. Влизат в сила нови правила на ЕС, където големите компании (с над 250 служители и 40 милиона евро оборот) трябва да обявяват публично за начина по който работят и управляват социалните и екологични рискове. Какво означава на практика това за бизнеса и за обществото? Повече подробности пред Радио София разказа Елена Матеева от..

публикувано на 06.07.22 в 15:51

Два дни "Академия за родители" на открито в Южния парк

На 16 и 17 юли, в рамките на Sofia Summer Fest, в Южен парк II, семействата от София и региона могат да се включат в наситената програма на събитието на "Академия за родители" , което ще се проведе на открито. В рамките на два дни, родителите могат да чуят 12 полезни и интересни лекции и да се  срещнат с водещи специалисти на място. На..

публикувано на 06.07.22 в 14:55

Безплатни филмови прожекции през лятото в двора на Гьоте-институт

Дворът на Гьоте-институт България през лятото ще се превърне в сцена за кинопрожекции на открито. От юли до септември, в шест вечери, в ъв всяка прожекция посетителите могат да видят по един късометражен и един пълнометражен филм. Селекцията е изготвена от екипа на "Кинематограф" . Тази вечер, от 20.30 часа, ще бъде първата прожекция на..

публикувано на 06.07.22 в 13:25