Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адресите на любовта - Васил Стоилов и Ганка Найденова

6
Васил Стоилов и Ганка Найденова
Снимка: архив

В любовта между Васил Стоилов и Ганка Найденова, Яворов е третият

Любовта между художника класик Васил Стоилов и литературната изследователка Ганка Найденова продължава повече от половин век, но в брака им неизменно присъства трети - Пейо Крачолов Яворов. Ганка е племенница на поета и е обсебена от личността му. Посвещава целия си живот на изучаване на живота и творчеството му. Отмъщението на художника е, че никога не я рисува като една от прочутите си мадони, макар това да е голямата й мечта.

„Връзката между майка ми и баща ми се развива на тласъци, а в преплетените им истории има много куфари и живот в различни държави“, разказа дъщерята Явора Стоилова. Макар да живеят съвсем наблизо на ул. „Алеко Константинов“ в София, Ганка и Васил не се познават. Но братовата жена на Ганка непрекъснато й говори за русия и синеок художник: „Красив, висок и със зелена капа. Когато върви, пламъци му излизат изпод краката.“ 

Запознават се през 1934 г., когато започва голямата битка между Екатерина Каравелова и семейството на Яворов във връзка с 20-годишнината от самоубийството на поета. Майката на Лора се бори да не се отбелязва кончината на „убиеца на дъщеря й“. За да се чуе мнението на близките му, бащата на композитора Георги Костов - журналистът от „Литературен глас“ Коста Георгиев, отива при сестрата на Яворов - Екатерина, да запише спомените й. С него е и Васил Стоилов. „По онова време модата е била такава - интервю и рисуване на живо - поясни Явора Стоилова. - Така се запознават майка ми и красавецът със зелената капа. Тя твърдеше, че изобщо не си спомня какво е разказвала майка й Екатерина, защото гледала като омагьосана как ръката на художника се плъзга по листа.“ Ганка Найденова споделя: „След ръката погледнах нагоре и видях очите му - особено синьо-зелени, металически очи като от друга планета, които пронизваха модела. Не знаех какво интервю се получи, но знам каква рисунка стана. Той беше успял да предаде основното у сестрата на Яворов - тежестта. Не само физическата - защото беше едра жена, но тежестта на човек, който си знае мястото и може да отмести планини. Това е характеристиката на всички жени от Яворовия род - властни, силни и винаги имат кротки съпрузи.“

Как се развива любовта им между пътувания, куфари и пречки – в звуковия файл:


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеите - отворени пространства за общуване.

Гл. ас. д-р Иглика Мишкова от ИЕФЕМ-БАН представя проекта „Занаятите: Между музея и съвременността“ - съществуващи и днес традиционни български занаяти и информира за инициативите през лятната ваканция в Образователния център към Националния етнографски музей. Екатерина Минкова, режисьор, говори за поредицата от пет кратки образователни филма за..

публикувано на 25.06.22 в 16:00
Тодор Бурмов

Адресите на любовта - Тодор Бурмов

На 7 октомври 1861 г. е сключен най-старият брачен договор в България, който днес се съхранява в Народната библиотека. Става дума за свещения съюз между Тодор Бурмов и Марионка Първова. Младоженецът по-късно става първият български премиер, а Марионка – първата премиерша на княжеска България. Брачният договор на семейство Бурмови се споменава..

публикувано на 25.06.22 в 14:00

Всички сме геймъри, независимо с какво се занимаваме

School Esports League – тече втори сезон на първата българска училищна е-спорт лига и финалите, които предстоят на 25 и 26 юни.  През последните 2 години сме свидетели на нова инициатива в българските училища – занимание по интереси „Гейминг концепции“. Състои се от 2 части – учебна програма с фокус социално-емоционално учене и междуучилищна лига по..

публикувано на 25.06.22 в 11:40

Всички сме злодеи

Някои от любимите Шекспирови текстове оживяват в смразяващия дебютен  роман на американската писателка и актриса М. Л. Рио  „Всички сме злодеи“ , който завладя още с появата си любителите на театъра, поезията, добрата литература и dark academia жанра по света. Представя ни я  Темз Арабаджиева от Сиела: „Това е много любопитна книга...

публикувано на 25.06.22 в 11:15
национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап

Медийната грамотност на учениците е движеща се мишена

Подготвени ли са децата да се справят сами в дигитална среда? Резултатите  от първото национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап в България , организирано от Коалицията за медийна грамотност, обобщава  Иглика Иванова , Главен експерт медийна грамотност към Коалицията: През януари 2022 г...

обновено на 25.06.22 в 10:52

Лятно кино встрани от мейнстрийма

Паркът на Студентски град с широките си равни поляни и тази година ще приюти всички млади хора, които търсят прохлада и приятни мигове. Затова като част от програмата " Лятно кино 2022 " и всички 30 прожекции, заедно с Район Студентски и Столична Община, 6 от прожекциите на късометражно кино отново сa в Студентски парк. Подробностите - от Юлиян Спасов..

обновено на 25.06.22 в 10:05

Младият журналист Ивайло Симеонов коментира на политическата обстановка в страната и света

Коментар на политическата и социалната обстановка в България и света през последния месец направи в ефира на Радио София Ивайло Симеонов от софийския клуб "Млад журналист". Той акцентира върху Великобритания и нарастващата инфлация в страната, както и поскъпването на транспорта там.

публикувано на 24.06.22 в 19:51