Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дулева: Хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека

Снимка: Ани Петрова

По темата за добрите основи на храненето пред Радио София говори проф. д-р Веселка Дулева, отдел "Храна и хранене" към Националния център за обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването.

"Ние сме експертен орган на МЗ и всъщност провеждаме редица проучвания, подготвяме законодателни документи, като винаги целта ни е да осигурим здравословно хранене на населението от различни възрастови групи", каза проф. д-р Дулева.

По думите й, специално внимание се обръща на храненето още по време на бременността, тъй като по последни научни данни хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека. Освен това, проф. д-р Дулева каза, че през този период се случва физическото и интелектуално развитие на детето и е установено, че нездравословният хранителен модел може в по-късен етап да повиши риска от редица хронични заболявания.

"Затлъстяването в по-късните етапи в живота може да се дължи и на факта, че в ранна детска възраст, предвид неподходящото хранене са се образували много клетки в мастните тъкани, които след това само се запълват и вече хипертрофират, но този процес стартира още в детството", сподели проф. д-р Дулева.

Тя каза още, че в тази насока се полагат много усилия, не само за регулиране на храненето в организирани детски колективи, каквито са яслите или кухните, но така и по отношение на повишаване на информираността на  специалистите, които работят в тази област, но най-вече на родителите.

"На национално ниво всъщност ние още от 2009 г. стартирахме разработването на един пакет от законодателни документи на МЗ, които имат за цел да осигурят здравословното хранене в организирани детски колективи там, където децата прекарват голяма част от времето си", заяви проф. д-р Дулева.

Тя допълни, че там много подробно са разписани изискванията към всяка група храни към менюто и към персонала, който трябва да обслужва децата по отношение на храненето. Освен това тя каза, че:

"Към всяка от тези наредби сме разработили едни сборници с препоръки и с указания как това да се случва. Всеки сборник към тези три наредби съдържа специфични рецепти, които са подбрани и са подходящи за възрастовата група и са базирани на националните традиции".

По думите й, Националния център за обществено здраве и анализи е свързан в една система с регионалните здравни инспекции, на които предоставя материали на хартиен и електронен носител за провеждане на информационни кампании. Освен това, проф. д-р Дулева каза, че друга важна част от тяхната дейност е провеждане на мониторинг на хранителния прием и хранителния статус на населението в България.

Тя сподели, че резултатите от последното проучване проведено през 2020 г. сочат, че при децата до 3-годишна възраст не се наблюдава затлъстяване, но 15% от тях имат възможен риск за свръхтегло. Тя добави, че тези деца при подходящо хранене и физическо натоварване могат да се върнат към групата с нормален антропометричен статус, или пък при небалансирано и неподходящо хранене да преминат в групата на деца със свръхтегло.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15