Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дулева: Хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека

Снимка: Ани Петрова

По темата за добрите основи на храненето пред Радио София говори проф. д-р Веселка Дулева, отдел "Храна и хранене" към Националния център за обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването.

"Ние сме експертен орган на МЗ и всъщност провеждаме редица проучвания, подготвяме законодателни документи, като винаги целта ни е да осигурим здравословно хранене на населението от различни възрастови групи", каза проф. д-р Дулева.

По думите й, специално внимание се обръща на храненето още по време на бременността, тъй като по последни научни данни хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека. Освен това, проф. д-р Дулева каза, че през този период се случва физическото и интелектуално развитие на детето и е установено, че нездравословният хранителен модел може в по-късен етап да повиши риска от редица хронични заболявания.

"Затлъстяването в по-късните етапи в живота може да се дължи и на факта, че в ранна детска възраст, предвид неподходящото хранене са се образували много клетки в мастните тъкани, които след това само се запълват и вече хипертрофират, но този процес стартира още в детството", сподели проф. д-р Дулева.

Тя каза още, че в тази насока се полагат много усилия, не само за регулиране на храненето в организирани детски колективи, каквито са яслите или кухните, но така и по отношение на повишаване на информираността на  специалистите, които работят в тази област, но най-вече на родителите.

"На национално ниво всъщност ние още от 2009 г. стартирахме разработването на един пакет от законодателни документи на МЗ, които имат за цел да осигурят здравословното хранене в организирани детски колективи там, където децата прекарват голяма част от времето си", заяви проф. д-р Дулева.

Тя допълни, че там много подробно са разписани изискванията към всяка група храни към менюто и към персонала, който трябва да обслужва децата по отношение на храненето. Освен това тя каза, че:

"Към всяка от тези наредби сме разработили едни сборници с препоръки и с указания как това да се случва. Всеки сборник към тези три наредби съдържа специфични рецепти, които са подбрани и са подходящи за възрастовата група и са базирани на националните традиции".

По думите й, Националния център за обществено здраве и анализи е свързан в една система с регионалните здравни инспекции, на които предоставя материали на хартиен и електронен носител за провеждане на информационни кампании. Освен това, проф. д-р Дулева каза, че друга важна част от тяхната дейност е провеждане на мониторинг на хранителния прием и хранителния статус на населението в България.

Тя сподели, че резултатите от последното проучване проведено през 2020 г. сочат, че при децата до 3-годишна възраст не се наблюдава затлъстяване, но 15% от тях имат възможен риск за свръхтегло. Тя добави, че тези деца при подходящо хранене и физическо натоварване могат да се върнат към групата с нормален антропометричен статус, или пък при небалансирано и неподходящо хранене да преминат в групата на деца със свръхтегло.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Виет – за предизвикателството да се придвижваш в София с инвалидна количка

Голяма част от инфраструктурата в София не е достъпна за хора с двигателни проблеми и придвижването е предизвикателство, сподели пред Радио София студентът Стефан Виет. Той страда от Остеогенезис инперфекта, по познато като “стъклени кости”. "Има трудности, които по свой собствен начин можеш да ги преодолееш, с помощ, разбира се. За да изляза..

публикувано на 25.07.24 в 18:16
Снимката е илюстративна

Спорове в СОС заради оборудването и обзавеждането на детски градини в район "Изгрев"

Оборудването и обзавеждането за няколко нови и разширения на съществуващи детски градини в район „Изгрев“ предизвика спорове между общинските съветници от коалиция „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (Спаси София). Несъгласието се породи от количествено-стойностните сметки, с които районният кмет д-р Делян Георгиев оправдава..

публикувано на 25.07.24 в 17:14

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни към национални и глобални перспективи и научени уроци за по-добри политики, практики и за по-добро..

публикувано на 25.07.24 в 16:27
Вили Лилков

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет.  Според общинския съветник Вили Лилков така..

публикувано на 25.07.24 в 15:43
Аксел Добрева

От приложните изкуства в София до Сорбоната

В предаването “Добър вечер, София“ се срещаме с младата, талантлива и амбициозна Аксел Добрева. Тя следва мечтите си без да спира и те я отвеждат не къде да е, а в Сорбоната - Париж, където в момента е студентка по изкуства. Аксел Добрева прави първите стъпки в света на изкуството в съвсем ранна възраст. На 5 години започва да рисува, а..

публикувано на 25.07.24 в 15:19

Хотелиерите и ресторантьорите са готови на активни протестни действия

На активни протестни действия са готови хотелиери и ресторантьори. Причината - високата цена на тока за бизнеса през последния месец, която в пиковите часове достига до 2000 лева за мегаватчас. Пред Радио София Атанас Димитров - заместник-председател на БХРА обясни, че вече са алармирали за проблема в писмо до министъра на туризма и до КРИБ...

публикувано на 25.07.24 в 14:46
Кадър от клипа на песента

"Lunikk" представи нова песен с лятно настроение и тропическо звучене

Дует "Lunikk" представи новия си музикален проект. Песента се казва "Swmming pool" и е първата след дебютния им албум "Unreal City" излязъл преди година. Директно от своето музикално студио Кристина Йорданова и Денислав Попов разказаха повече пред Радио София. " Създаването на албум за един артист е нещо свръх грандиозно. То е свързано с..

публикувано на 25.07.24 в 13:43