Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Дулева: Хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека

Снимка: Ани Петрова

По темата за добрите основи на храненето пред Радио София говори проф. д-р Веселка Дулева, отдел "Храна и хранене" към Националния център за обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването.

"Ние сме експертен орган на МЗ и всъщност провеждаме редица проучвания, подготвяме законодателни документи, като винаги целта ни е да осигурим здравословно хранене на населението от различни възрастови групи", каза проф. д-р Дулева.

По думите й, специално внимание се обръща на храненето още по време на бременността, тъй като по последни научни данни хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека. Освен това, проф. д-р Дулева каза, че през този период се случва физическото и интелектуално развитие на детето и е установено, че нездравословният хранителен модел може в по-късен етап да повиши риска от редица хронични заболявания.

"Затлъстяването в по-късните етапи в живота може да се дължи и на факта, че в ранна детска възраст, предвид неподходящото хранене са се образували много клетки в мастните тъкани, които след това само се запълват и вече хипертрофират, но този процес стартира още в детството", сподели проф. д-р Дулева.

Тя каза още, че в тази насока се полагат много усилия, не само за регулиране на храненето в организирани детски колективи, каквито са яслите или кухните, но така и по отношение на повишаване на информираността на  специалистите, които работят в тази област, но най-вече на родителите.

"На национално ниво всъщност ние още от 2009 г. стартирахме разработването на един пакет от законодателни документи на МЗ, които имат за цел да осигурят здравословното хранене в организирани детски колективи там, където децата прекарват голяма част от времето си", заяви проф. д-р Дулева.

Тя допълни, че там много подробно са разписани изискванията към всяка група храни към менюто и към персонала, който трябва да обслужва децата по отношение на храненето. Освен това тя каза, че:

"Към всяка от тези наредби сме разработили едни сборници с препоръки и с указания как това да се случва. Всеки сборник към тези три наредби съдържа специфични рецепти, които са подбрани и са подходящи за възрастовата група и са базирани на националните традиции".

По думите й, Националния център за обществено здраве и анализи е свързан в една система с регионалните здравни инспекции, на които предоставя материали на хартиен и електронен носител за провеждане на информационни кампании. Освен това, проф. д-р Дулева каза, че друга важна част от тяхната дейност е провеждане на мониторинг на хранителния прием и хранителния статус на населението в България.

Тя сподели, че резултатите от последното проучване проведено през 2020 г. сочат, че при децата до 3-годишна възраст не се наблюдава затлъстяване, но 15% от тях имат възможен риск за свръхтегло. Тя добави, че тези деца при подходящо хранене и физическо натоварване могат да се върнат към групата с нормален антропометричен статус, или пък при небалансирано и неподходящо хранене да преминат в групата на деца със свръхтегло.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С адв. Владимир Дончев и съдия Марияна Кънчева

Човечност, почтеност и морал

Какво се случи на десетите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза? К ои са номинираните и кои - наградените? К ои юристи получиха призове и специални награди? Гостува проф. д-р Таня Йосифова – експерт по гражданско и търговско право, която получи нагарадата " Юрист в медиите ". "Не очаквах наградата, приех я като признание за..

публикувано на 27.11.22 в 09:44
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиерата на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) е на 30.11 в София лайф клуб. Какво да очакваме ни разказва  Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33