Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Ангел Джоргов: В следващите месеци предстои ремонт на тунелите в „Люлин“ и при НДК

Инж. Ангел Джоргов
Снимка: БГНЕС

Тунелите в столицата бяха основната тема тази седмица в сутрешното предаване на Радио София „Събуди се, София“. Какви ремонти предстоят и в какви срокове ще бъдат изпълнени, обясни в ефира на Радио София инж. Ангел Джоргов - заместник-кмет в направление “Обществено строителство" в Столичната община.

Ремонтът на тунела при НДК е свързан с изместване на трамвайните линии, които по бул. „Скобелев“ отиват към бул. „Витоша“. Единичният релсов път минава в непосредствена близост до сградите от южната страна на булеварда, каза инж. Джоргов. 

„Ремонтът на тунела е свързан и с изграждането на рампа и двоен коловоз, който да отиде по-далече от сградите. За тези неща, Столичната община има от две години изработен идеен проект, като ние през последната година изработихме също идеен проект за ремонт вътре в тунела, със спиране на течовете. Основен ремонт на тунела не е правен от много години“, каза инж. Джоргов.

Той уточни, че по време на ремонта движението в тунела няма да бъде спирано, но ще бъде ограничено.

„Ще бъде ограничено, като на моменти може да се наложи да се спре в посока бул. „България“, след това в посока бул. „Васил Левски“, но след това автомобилното движение ще се запази така както е сега. Готови сме с въпросния проект и очакваме в края на този месец или началото на следващия да обявим процедура за избор на изпълнител“, добави зам.-кметът.

По думите му, ремонтът е сложен, тъй като трябва да се спрат течовете, без да се разкопава горното пространство пред НДК.

По отношение на тунела в ж.к. „Люлин“, инж. Ангел Джоргов каза, че има работен проект, по който Столичната община е обявила тръжна процедура. Очаква се до края на месеца да бъде класиран и избран изпълнител.

„Успоредно с това процедираме и издаване на разрешение за строеж. Ако няма обжалване ще пристъпим към строителство. Доста вероятно е ремонтът да започне през летните месеци, тъй като знаем тунелът за „Люлин“ колко важна артерия е. Срокът за изпълнение, който сме заложили е 4 месеца“, обясни зам.-кметът.

Паралелно с реконструкцията на тунела ще бъде извършен ремонт и трамвайните релси. Възможно е да се наложи изцяло затваряне на съоръжението за около месец, добави Джоргов.

Той допълни, че проектът за Околовръстния път между бул. Братя Бъкстон“ и „Люлин“ е готов.

„Заради този „възел“ на Цар Борис III“ с Околовръстното на няколко пъти се протестира и обжалва от гражданите на „Княжево“. Мисля, че вече четвърти вариант е разработен за там. На път е това нещо да се процедира. Ще има не много дълъг тунел от бул. „Братя Бъкстон“.

В бюджета на общината за тази година не е заложено изграждането на естакада на кръстовището на бул. „Ив. Гешов“ и „България“. Работи се по вътрешния градски ринг – бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Симеоновско шосе“, който до голяма степен ще облекчи трафика в центъра на София, добави инж. Ангел Джоргов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.  Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. След обяд в Северна и планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни..

публикувано на 18.07.24 в 07:15

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54