Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историите за Вълчан Войвода оживяват в книгата на Ирена Григорова

Ирена Григорова

Ирена Григорова е автор на 4 книги, като след две седмици излиза и петата ѝ книга, втората част на „Мистичните пътеки на България“:

„Втората част излиза с още но-интересни неща, като включително има и туко-що открити светилища в този брой“.

Пред Радио София писателката разказа, че това, да може постоянно да пътува и такава да е и работата ѝ, е една сбъдната мечта за нея.

Едно от интересните места, които специално е посетила, за да може да го включи в новата си книга, е светилището на бог Залмоксис, което се намира между Варна и Русе. Първият ѝ роман е посветен точно на бог Залмоксис.

Учените локализират това място в миналото като действащо светилище и според легендите на гръцките автори този бог е учил траките на безсмъртие.

„Всичко свързано Вълчан Войвода е неизяснено. Не мисля, че има нещо, за което можем да кажем, че се случило точно така. За всичко има поне по пет варианта на отговор. Авторите, които пишат, са много, а когато се включат и иманярските предания вече версиите стават безброй“, обясни Ирена Григорова.

Вълчан Войвода наистина е съществувал, но има вероятност „нещата, които му се приписват да са събирателни“. Нито един от документите, с които разполагат, не е доказан, поради естеството им - голяма част от тях са иманярски, не са изследвани от учените.

Интересът за написването на книгата за Вълчан Войвода е породен от тематиката на предишната книга на авторката „Прастари времена“ и канала ѝ в YouTube, където тя разказва любопитни истории от миналото.

Темата на книгата е свързана с героят, революционер, готов да умре за родината си и народа си, борбата му за свободна България, както и идеите му тази свобода да бъде откупена.

„Не са ме допуснали и не съм видяла нито един документ на живо, не съм държала в ръцете си, освен тефтера на Бойчил войвода, „Бакърения тефтер“, споделя авторката.

За „Бакърения тефтер“ съществуват много истории в различните краища на България и са пряко свързани с историите за Вълчан Войвода.

„Историята за Вълчан Войвода започва, когато той с воловете на баща си, прекарва дървен материал и всякакви други неща. В пристанището на Инеада, което в днешно време се намира в турската част на Странджа, отива да му подковат воловете“, обяснява Ирена Григорова.

Тогава той се спречква с турчин и ядосан от неправдата, го убива.

След това започват премеждията му като бяга от турците, попада на пиратски гръцки кораб, твърди се, че бил неграмотен, но е знаел говоримо няколко езика, всяка зима е бил в Истанбул, да може „да вижда световната обстановка и как върви войната, за да знае какви да са му действията в хайдушкия сезон“.

„В тази история няма мистика, няма свръхестествени сили, освен в иманярските предания", каза писателката.

Съкровищата, свързани с историите на Вълчан Войвода, са различни, не е едно съкровище събрано на една място. Броят на съкровищата е спорен, според различните изследователи, като се предполага, че е скрито в пещери.

„Ако някога това се окаже истина, ние говорим за съкровище от милиарди“, заключи Ирена Григорова.

По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54