Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От 10 април до 1 май 2022 г.

Калин и Иво Даскалови и Димитър Станков представят българските занаятчии на Венецианското изложение

4
Снимка: homofaber.com

„Живи съкровища от Европа и Япония“ – това е темата най-голямото изложение на занаятите Хомо Фабер: Ръчно творчество за по-човешки свят, което ще се проведе във Венеция от 10 април до 1 май 2022 г.

В рамките на изложението ще бъдат показани над 400 уникални произведения на повече от 350 майстори занаятчии, подбрани от 22 куратори и дизайнери. В изложбените зали ще могат да бъдат видени както функционални ежедневни предмети, така и декоративни произведения в широкия спектър от материали, теми, техники и индустрии, сред които театър, интериорен дизайн, бижута, мода и автомобилостроене с изложби, демонстрации на живо и дигитални преживявания.

По време на изложението, двама българи ще участват в изложбата Next of Europe - Димитър Станков, който 13 години живее в Белгия и изработва бижутерия и предмети на изкуството, и семейното дуо Стопан – Калин и Иво Даскалови - книговезец и бижутер от София.

Посланиците за България са Регионалният етнографски музей на открито Етър и фотографката Росина Пенчева. Тяхната задача е да проучват, подбират и препоръчват на кураторите на швейцарската фондация „Микеланджело“ български майстори занаятчии с високи художествени умения и да популяризират дейността, мисията и целите на организацията.

Росина Пенчева и Калин Даскалов-Стопан

„Когато се основаваше тази фондация (2016-2017 г.), работех в Етъра. Тогава припознаха музея на открито като български пазител на занаятите“, разказа пред Радио София Пенчева. – „Целта е да се издигне в култ тази дейност, да се покаже съвременното състояние на тези занаяти – традиции, иновации и интерпретации.“

Първото изложение е било през 2018 г., замислено е като биенале, но коронавирусната пандемия е отложила второто издание за 2022-ра.

Специален фокус ще има върху Япония. Поканени са 12 „живи съкровища“ – майстори от Страната на изгряващото слънце.

Стопан: Може би не съм от последните в занаята, а
сред първите, които го възраждат

„Книговезецът изцяло конструира книгата ръчно – от сгъването на хартията до подвързването и декорирането. Аз съм самоук и когато се вземах майсторското свидетелство, нямаше книговезец, който да ме изпита“, разказа Калин Даскалов-Стопан.

Във Венеция той ще покаже 5 книги от колекция, която е изработил през 2019 г. От 2018-а Калин работи с баща си – той пък е бижутер и негови са сребърните обкови или дървените елементи към книгите.

Изложението не е комерсиално, целта не е продажби и печалби.
Това е културно събитие
, подчерта Росина Пенчева.

Чуйте разговора на Лили Големинова с нея и с Калин Даскалов.

  • Хомо Фабер е една от множеството инициативи на фондацията за творчество и занаятчийство Микеланджело, чиято цел е преоткриването способността на човешката ръка да създава уникални шедьоври и подкрепата за тези, които го правят най-добре: съвременните европейски майстори занаятчии, използващи дългогодишни традиции, умения и знания за изработката на красиви предмети с дълготрайна стойност.
Снимките в галерията са от "Хомо Фабер 2018", автор е Росина Пенчева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21

"Досами" - пространство за изкуство и вдъхновение

Среща в ефира с Нона Куманова – художник и Зара Богданова – специалист по дърворезба, които разказаха за една нова и недотам позната програма, финансирана от НФ „Култура“ – „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Благодарение на това съфинансиране, младите дами стартират свой проект,..

публикувано на 31.03.23 в 17:15

Стартира втори конкурс за български аудиосериал

"Светът след утре" е темата на втория конкурс за български аудиосериал. Кандидатстването за него стартира на 25 март 2023 г., а в него могат да вземат участие всички утвърдени и прохождащи автори, които са готови да се изправят пред предизвикателството на този все по-популярен формат. Победителят ще има възможността да работи с подкрепата на..

публикувано на 31.03.23 в 16:00

Яница Петкова, “Галъп”: Резултатът от тези избори е много трудно да се предвиди

"Галъп интернешънъл болкан" проведе изследване за Българското национално радио , което показва декларативните нагласи към края на предизборната кампания. То е проведено  между 18 и 26 март 2023 г.  сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети. Ако изборите бяха през последните 10 дни на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС..

публикувано на 31.03.23 в 15:29

Започва надпреварата за "Зелените Оскари"

От 3 април 2023 г. започва надпреварата в 13-тото издание на Националния конкурс  " Зелените компании на България", известен още като "Зелените оскари". Търсят се "най-зелените компании", организатори, бизнеси и личности. Подробно за конкурса и какво трябва да знаем разказа в предаването "Радиокафе", Надя Маринова, която е едни от..

публикувано на 31.03.23 в 15:07