Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 10 април до 1 май 2022 г.

Калин и Иво Даскалови и Димитър Станков представят българските занаятчии на Венецианското изложение

4
Снимка: homofaber.com

„Живи съкровища от Европа и Япония“ – това е темата най-голямото изложение на занаятите Хомо Фабер: Ръчно творчество за по-човешки свят, което ще се проведе във Венеция от 10 април до 1 май 2022 г.

В рамките на изложението ще бъдат показани над 400 уникални произведения на повече от 350 майстори занаятчии, подбрани от 22 куратори и дизайнери. В изложбените зали ще могат да бъдат видени както функционални ежедневни предмети, така и декоративни произведения в широкия спектър от материали, теми, техники и индустрии, сред които театър, интериорен дизайн, бижута, мода и автомобилостроене с изложби, демонстрации на живо и дигитални преживявания.

По време на изложението, двама българи ще участват в изложбата Next of Europe - Димитър Станков, който 13 години живее в Белгия и изработва бижутерия и предмети на изкуството, и семейното дуо Стопан – Калин и Иво Даскалови - книговезец и бижутер от София.

Посланиците за България са Регионалният етнографски музей на открито Етър и фотографката Росина Пенчева. Тяхната задача е да проучват, подбират и препоръчват на кураторите на швейцарската фондация „Микеланджело“ български майстори занаятчии с високи художествени умения и да популяризират дейността, мисията и целите на организацията.

Росина Пенчева и Калин Даскалов-Стопан

„Когато се основаваше тази фондация (2016-2017 г.), работех в Етъра. Тогава припознаха музея на открито като български пазител на занаятите“, разказа пред Радио София Пенчева. – „Целта е да се издигне в култ тази дейност, да се покаже съвременното състояние на тези занаяти – традиции, иновации и интерпретации.“

Първото изложение е било през 2018 г., замислено е като биенале, но коронавирусната пандемия е отложила второто издание за 2022-ра.

Специален фокус ще има върху Япония. Поканени са 12 „живи съкровища“ – майстори от Страната на изгряващото слънце.

Стопан: Може би не съм от последните в занаята, а
сред първите, които го възраждат

„Книговезецът изцяло конструира книгата ръчно – от сгъването на хартията до подвързването и декорирането. Аз съм самоук и когато се вземах майсторското свидетелство, нямаше книговезец, който да ме изпита“, разказа Калин Даскалов-Стопан.

Във Венеция той ще покаже 5 книги от колекция, която е изработил през 2019 г. От 2018-а Калин работи с баща си – той пък е бижутер и негови са сребърните обкови или дървените елементи към книгите.

Изложението не е комерсиално, целта не е продажби и печалби.
Това е културно събитие
, подчерта Росина Пенчева.

Чуйте разговора на Лили Големинова с нея и с Калин Даскалов.

  • Хомо Фабер е една от множеството инициативи на фондацията за творчество и занаятчийство Микеланджело, чиято цел е преоткриването способността на човешката ръка да създава уникални шедьоври и подкрепата за тези, които го правят най-добре: съвременните европейски майстори занаятчии, използващи дългогодишни традиции, умения и знания за изработката на красиви предмети с дълготрайна стойност.
Снимките в галерията са от "Хомо Фабер 2018", автор е Росина Пенчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07