Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на ромите

Снимка: Радио София

Международният ден на ромите е обявен по време на първия Световен конгрес на ромите (8-12 април 1971 г.) в Лондон, Великобритания, на който са приети и ромското знаме и ромският химн. В България се отбелязва от 1991 г.
 

По темата пред Радио София говори Росен Богомилов, зам. директор на 106 ОУ „Григорий Цамблак“. Той сподели, че освен Ден на ромите, 8 април е и ден за почит на ромите жертви през Втората световна война, тъй като тогава повече от половин милион роми са били избити.

Израснал в добра семейна среда и имал щастливо детство, Богомилов сподели, че родителите му са били много мотивирани, като са успели да пренесат мотивацията си върху него. „Очакванията на моите родители, очакванията на моите учители очакванията на моите университетски преподаватели, всъщност са основополагащите да съм това днес“, каза той.

Относно разделителната линия, която дели ромите на образовани и необразовани, Богомилов поясни:

„На нашите плещи, на ромите, които сме решили да покажем, че можем да дадем нещо на света, че сме давали нещо на света, лежи отговорността да привлечем и останалите. За съжаление обаче, политиките години наред, повече от 30 години са политики на зависимости. И там е голямата борба“.

По думите му, именно лицемерието и желанието да държиш някой в зависимост е в основата на несъстоялата се ромска интеграция. Той допълни, че в годините на прехода са се наляли милиарди левове в този процес, който е неслучил се и за него няма потърсена нито една отговорност.

„Ако отидем в малките населени места ще видим, че този процес се случва по естествен начин. И малките населени места, предимно в Северозападна България, изумяващо в най-бедният регион на страната, този процес се случва“, каза Богомилов и добави, че там броят на завършилите висше образование роми е най-голям.


„В малките населени места този процес се случва естествено, защото хората живеят заедно. Хората учат в едно училище и те са свикнали да бъдат заедно. Докато има разделителна линия, този процес няма да се случи. А в големия град тази разделителна линия съществува“, заяви Богомилов.

По думите му, тези гета са раковото образувание на развитието на ромската общност и обясни, че те са проблем, както на общността, така и на национално ниво, но са и инструмент на политическата класа.

„Гетоизираните общества са проблем на социалната система на цялата държава. Защото това е един ресурс, който не се използва“, каза той и допълни, че трябва да се променят посланията и те трябва да се чуват от всички. Освен това Богомилов сподели, че думата „циганин“ е обидна, понеже носи негативен характер и поясни:

„Това е понятие, което е залепено, то не е на общността и в ромския няма такава дума. Това е термин, който носи негативен характер“. Освен това той каза, че в годините, през които е бил класен ръководител никога не е бил свидетел на напрежение между децата, основано на етническа принадлежност.

„Ние празнувахме заедно, ние живеехме заедно и може би това направи този клас толкова силен. Ние имахме наше собствено мото, наше лого, имахме наша песен. За три години ние сме посетили редица театрални постановки, редица музеи, пътували сме, празнували сме празници извън рамките на училищната сграда. Тези малки неща сплотяват“, сподели Богомилов.

Той заяви, че:

„Възрожденската мисия на учителя е не да влезе и да изговори това, което трябва да изговори по учебната програма. Възрожденската мисия на учителя е да научи децата да мечтаят и да вярват в себе си“.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Надежда Герова

От Моста на влюбените до Златните мостове без велосипед

Витоша привлича скиорите през зимата, но в летния сезон напливът от туристи сякаш драстично се увеличава, и то не само през уикендите. Пътуването до близка до София планина се обслужва и от две автобусни линии – 61 и 66. Разписанието на двата автобуса е на всеки 30 минути както през делнични дни, така и през уикенда. Маршрутът на..

публикувано на 05.08.24 в 17:42
Снимки: Надежда Герова

Кой цапа и драска в столичния обществен транспорт?

Боклуци, мръсни и надраскани седалки, налепени с всякакви стикери врати. Всичко това може да се види в столичните автобуси, трамваи и тролеи. Проблемът за нелицеприятната гледка обаче не възниква толкова от непочистване на превозните средства, колкото от липсата на съзнание и гражданска отговорност. Именно по-ниската хигиена в някои..

публикувано на 05.08.24 в 16:48
Михаела Маевска (вляво) с Яна Спиридонова

Съвременните драми в големия спорт

В разгара на Олимпийските игри в Париж, екипът на "Добър вечер, София" посрещна специален гост – Михаела Маевска – едно от златните момичета на България, състезавала се на три олимпиади подред от 2012 до 2020 година, днес щастлива майка на дъщеричка. Михаела сподели с екипа ни емоциите, които е изпитвала през годините между първите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

Предстои бум на ВЕИ централи за домакинства, да внимаваме

От около 2000 кандидатствали домакинства, около 1500 са одобрени за инсталиране на ВЕИ централи . В следващите месеци ще има бум в тази дейност. Много е важно обаче, когато човек иска да инвестира във ВЕИ инсталация, да подходи правилно при избора на изпълнители и оборудване . На това обърна внимание пред БНР-Радио София д-р инж. Веселин..

публикувано на 05.08.24 в 15:24

План за защита при горещини

Повишаването на температурите в Европа и Централна Азия е причинило смъртта на около 377 деца през 2021 г. Това сочи нов анализ на доклад с данни от 23 държави, публикуван от УНИЦЕФ. Организацията публикува нов документ с шест препоръки към правителствата за политики за защита на малките деца, които са особено уязвими от последиците от топлинните..

публикувано на 05.08.24 в 13:40

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС чрез Европейската гражданска инициатива, подробности разказа Никола Миладинов от Европейската комисия в България. Какво представлява Европейската гражданска инициатива и кога започва да функционира тя? "Само една институция, един орган в ЕС има право да предлага закони и това..

публикувано на 05.08.24 в 12:33
София Лятева

София Лятева: Опитвам се да направя България по-добро място поне в звената, в които съм силна

Представяме ви София Лятева – млада дейна българка, по професия маркетинг експерт. Днес тя е активист за човешки права. Посветила е времето си на интересни социални  проекти, преоткрива себе си пробвайки нови неща. Споделя:  "Опитвам се да направя България едно по-добро място по един или друг начин, или поне в тези звена, в които смятам, че..

публикувано на 05.08.24 в 11:44