Традициите и обичаите в най-красивите и жизнерадостни пролетни празници – Лазаровден, Цветница, Великден. Какви събития се организират от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН - разговор с гл. ас. д-р Иглика Мишкова:
"В Музея започнахме подготовката на една малка изложба с различни обредни хлябове и писани яйца. Посетителите ни могат да почерпят множество идеи. Всеки се вълнува от това, което изработва със собствените си ръце. Всеки влиза в една пъстра игра. Магията е повсеместна.
Акцент на ателиетата ни ще бъдат технологиите за боядисване с восък, предимно за ученически групи. Подготвени са достатъчно количества празни яйца, така всеки може да си ги запази. Започваме от 12 до 21 април, на всеки кръгъл час от 10 до 17, на Лазаровден с почивка между 12 и 13. Хубаво е да има предварително записване в сайта и фейсбук-страницата ни.
На практика най-запазена е обредността около Великден. Лазаровден е позагубил значението си на празник - инициация на момите. Днес Лазаровден е патент на читалищата, носи радост, но значението на празника е променено и се е превърнало в постановка, най-вече в близките до София села, вече квартали на града.
Днешната обредност на Цветница е концентрирана в посещение на храма и донасяне на осветените клончета. Върбовите клонки са се пазели цяла година за баене на деца или прогонване на градоносни облаци.
Седмицата между Цветница и Великден е изключително важна - още от Велика сряда започва голямото чистене, а червясването на яйцата - във Велики четвъртък. Трябвало да се внимава с първото снесено яйце. Тогава се подновява и кваса. Яйцата са се разполагали в кръст върху хляба. Петък се замесват Великденските краваи. Но след Освобождението придобиват популярност сладките хлябове, козунаците - висш пилотаж на домакинята."
Шеф Балкански продължава темата за ястията на великденската трапеза. Шеф Атанас Балкански е второ поколение готвач в семейството си. Започва своето професионално развитие на 17 годишна възраст, като работи в редица ресторанти в страната. Завършва кулинарна академия HRC, трупа опит и работи в престижни ресторанти и хотели в Европа и САЩ:
"Една от основните грешки в тестото за козунаци е да не се замесва тестото и да се прекалява с маслото/мазнините. За агнешкото и ярешкото най-важното е да не мирише. Не обичам да прекалявам с подправките - малко джоджен и глава лук и морковче. Поне 3-3 и половина часа на 170 градуса, с фолио.
Фен съм на спанака и го обичам на пролетно руло с крема сирене, напълнено със сьомга и ядки. Лесно се прави и хляб със спанак, с мътеница. Започнах да правя и десертчета по здравословен начин - без захар, млечни продукти. От фурми се прави фалшив карамел, блендиран с ядково мляко.
Новото пролетно меню има доста фаворити - девинска пъстърва със сотиран спанак с бекон и пролетни моркови. Десертът с шоколад и ягоди също е харесван. Млякото с ориз е с кокосово мляко и манго. Имаме и интерпретация на дроб-сърма: запичаме като кюфтенце агнешкия дроб.
Бабите ми са вече възрастни, сега аз ще готвя. Пожелавам хората да се смеят повече, да си купуват сезонни храни и да прекараме повече."
Ето и някои от рецептите, представени в разговора:
За основата:
Смлени фъстъци - 300гр
Фурми пасирани - 150гр
Фалшив карамел:
Фурми - 200гр
Бадемово мляко 120гр
Фъстъчено масло 150гр
Ванилия 1бр
Топинг:
150гр фъстъци
300гр шоколад
Кокосово масло 10гр
Спаначено руло с крема сирене.
5 бр яйца
50 гр Брашно с набухвател
400 гр спанак изчистен
350 гр крема сирене
1 вр магданоз
30 гр Мента
Сметана 100 гр
Сол и пипер на вкус
1/4 ч.л Индийско орехче
:В четвъртък водещият на предаването "Форум" Константин Лавсов продължи темата за вдигането на цените на куриерските услуги, които коментира заедно с Елена Дариева и Светослав Живков, който се включи по телефона. Сред останалите теми, които ги провокираха бяха: Български пощи като възможна или невъзможна алтернатива на куриерските услуги у нас;..
Всички сме запознати с това какво е киберсигурността, но знаем ли наистина, как да се пазим в интернет пространството, какво е кибер хигиена и как да се отървем от телефонния спам, който ни залива. “Кибер хигиената като част от киберсигурността е изключително важна, тъй като в днешно време споделяме доста информация за нас самите, трябва да сме..
Втори бойкот на търговските вериги се провежда у нас днес, след като първата акция, състояла се на 13 февруари, постигна задоволителни резултати. С очакванията да се надминат тези от първия бойкот, организаторите на инициативата, призовават за още по-мащабно участие в нея. В края на януари република Хърватия бе първата страна, която даде израз на..
Историите на известните се обединяват в Национална кампания "Насилието обича мълчанието" . Инициативата в подкрепа на жертвите на насилие е организирана от фондация "Не мигайте пред българското кино" и Nо Blink , с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта. Идеята е вдъхновена от филма "Диада" и протича в две..
За радост на най-запалените си почитатели, джазменът Боби Вълчев съобщи датите на своите нови концерти на свещи през тази година. "Вече обявихме датите за градовете Бургас - 14 юни , Варна - 20 юни и Пловдив - 4 август. Това, което се случи миналата година в Античния театър в Пловдив, тази година ще бъде факт и в други градове, за..
Новият проект за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2025 г. е с 65 млн. лв. по-малко от предвидените пари от служебното правителство. Предложението на кабинета “Желязков” е НЗОК да разполага с малко над 9 млрд. и 452 млн. лв . Най-големи ще бъдат разликите в парите за болничната помощ, изплащането на лекарствени продукти и..