Традициите и обичаите в най-красивите и жизнерадостни пролетни празници – Лазаровден, Цветница, Великден. Какви събития се организират от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН - разговор с гл. ас. д-р Иглика Мишкова:
"В Музея започнахме подготовката на една малка изложба с различни обредни хлябове и писани яйца. Посетителите ни могат да почерпят множество идеи. Всеки се вълнува от това, което изработва със собствените си ръце. Всеки влиза в една пъстра игра. Магията е повсеместна.
Акцент на ателиетата ни ще бъдат технологиите за боядисване с восък, предимно за ученически групи. Подготвени са достатъчно количества празни яйца, така всеки може да си ги запази. Започваме от 12 до 21 април, на всеки кръгъл час от 10 до 17, на Лазаровден с почивка между 12 и 13. Хубаво е да има предварително записване в сайта и фейсбук-страницата ни.
На практика най-запазена е обредността около Великден. Лазаровден е позагубил значението си на празник - инициация на момите. Днес Лазаровден е патент на читалищата, носи радост, но значението на празника е променено и се е превърнало в постановка, най-вече в близките до София села, вече квартали на града.
Днешната обредност на Цветница е концентрирана в посещение на храма и донасяне на осветените клончета. Върбовите клонки са се пазели цяла година за баене на деца или прогонване на градоносни облаци.
Седмицата между Цветница и Великден е изключително важна - още от Велика сряда започва голямото чистене, а червясването на яйцата - във Велики четвъртък. Трябвало да се внимава с първото снесено яйце. Тогава се подновява и кваса. Яйцата са се разполагали в кръст върху хляба. Петък се замесват Великденските краваи. Но след Освобождението придобиват популярност сладките хлябове, козунаците - висш пилотаж на домакинята."
Шеф Балкански продължава темата за ястията на великденската трапеза. Шеф Атанас Балкански е второ поколение готвач в семейството си. Започва своето професионално развитие на 17 годишна възраст, като работи в редица ресторанти в страната. Завършва кулинарна академия HRC, трупа опит и работи в престижни ресторанти и хотели в Европа и САЩ:
"Една от основните грешки в тестото за козунаци е да не се замесва тестото и да се прекалява с маслото/мазнините. За агнешкото и ярешкото най-важното е да не мирише. Не обичам да прекалявам с подправките - малко джоджен и глава лук и морковче. Поне 3-3 и половина часа на 170 градуса, с фолио.
Фен съм на спанака и го обичам на пролетно руло с крема сирене, напълнено със сьомга и ядки. Лесно се прави и хляб със спанак, с мътеница. Започнах да правя и десертчета по здравословен начин - без захар, млечни продукти. От фурми се прави фалшив карамел, блендиран с ядково мляко.
Новото пролетно меню има доста фаворити - девинска пъстърва със сотиран спанак с бекон и пролетни моркови. Десертът с шоколад и ягоди също е харесван. Млякото с ориз е с кокосово мляко и манго. Имаме и интерпретация на дроб-сърма: запичаме като кюфтенце агнешкия дроб.
Бабите ми са вече възрастни, сега аз ще готвя. Пожелавам хората да се смеят повече, да си купуват сезонни храни и да прекараме повече."
Ето и някои от рецептите, представени в разговора:
За основата:
Смлени фъстъци - 300гр
Фурми пасирани - 150гр
Фалшив карамел:
Фурми - 200гр
Бадемово мляко 120гр
Фъстъчено масло 150гр
Ванилия 1бр
Топинг:
150гр фъстъци
300гр шоколад
Кокосово масло 10гр
Спаначено руло с крема сирене.
5 бр яйца
50 гр Брашно с набухвател
400 гр спанак изчистен
350 гр крема сирене
1 вр магданоз
30 гр Мента
Сметана 100 гр
Сол и пипер на вкус
1/4 ч.л Индийско орехче
:Уличното осветление на София се оборудва с автоматични контролери. Вече са монтирани първите 280 от общо 500 контролера. Системата на градското осветление в София ще се наблюдава чрез специален софтуер и контролери в таблата, които ще подават информация, когато има промяна в напрежението. Оборудват уличното осветление на София с автоматични контролери..
Към септември месец загубите по водопреносната мрежата на “Софийска вода” са в размер на 37.8% . Към 2010 г., когато “Софийска вода” започва да управлява водите на столицата, загубите са били 60% . В рамките на 14 години ние сме достигнали този процент с намаление с повече от 20% загубите на вода във водопроводната мрежа на град София. Това заяви..
Към края на октомври 2024 г. жилищните кредити у нас нарастват с 26,5% на годишна база до 24,124 млрд. лева, показват данните на Българската народна банка. Процентът е увеличение в годишния темп на растеж, тъй като през предходния месец ръстът бе 25,9%. Така за последните 12 месеца сумата по отпуснатите заеми за жилище от търговските банки на..
В сутрешните часове на отделни места в низините, котловините и около водните басейни ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в София - около минус 2°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. През деня ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е слаб с южна..
В три метростанции заработиха зони за безплатно измерване на кръвното налягане, съобщиха от Столичната община. Кътовете са в рамките на кампанията за превенция на сърдечносъдовите заболявания сред младите хора „120/80. Избери номера на сърцето" и са разположени в преходните станции "Софийски университет", "Сердика" и "НДК" , където хората..
В новата в студиото на "Форум" ще слушаме разсъжденията на Георги Вулджев и Едуард Папазян. Днес водещият Лъчезар Христов ги провокира по темите: Пореден епизод от сагата за политическата безизходица у нас. Борисов отказа лидерска среща с ПП-ДБ. Доган разчиташе на обръчите (бизнеса), Пеевски – на прокуратурата (с влияние не само върху..
Българските журналисти работят под непрекъснат стрес, който отключва тревожност, безсъние, стига се до прегряване в професията (бърнаут). Това показва седмото поредно проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България) за медийната свобода в страната. Анализът, чийто автор е д-р Илия Вълков, се базира и на..