Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в Минно-геоложкия университет на 15 април

Снимка: Радио София

Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ ще отвори вратите си за любителите на знанието на 15 април. Денят на отворените врати се организира за поредна година от ръководството на висшето училище, а целта е бъдещите студенти да могат отблизо да се запознаят и да разгледат университета.

„Ние сме малък, бутиков университет, но това е огромно предимство, защото всичко е на една ръка разстояние – общежитието и спортният комплекс са в двора на университета. В този ден каним най-големите компании в минерално-суровинната индустрия. По този начин бъдещите студенти не само се запознават с мястото, където ще живеят, ще учат и ще спортуват, а се запознават и с бъдещите си работодатели“, разказа в студиото на радио София ректорът на Минно-геоложкия университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев.

Той допълни, че в деня на отворените врати, кандидат-студентите могат да разберат какво означава минна индустрия. По думите му, професиите, които предлага университета далеч не са само мъжки. 40% от обучаващите се във висшето училище са жени, каза проф. Копрев.

„Минно-геоложкият университет се състои от три факултета – Геоложки, Минен и Електромеханичен. За всеки един младеж има потенциална възможност да си намери мястото при нас. За да бъдем адекватни за нуждите на бизнеса, ние трябва да сме максимално близо до практиката да обучаваме нашите студенти“, добави ректорът.

Университетът разполага и с четири музея – Музей на уникалните кристали, Музей по палеонтология, Музей по геология и минералогия и Музей на физиката.

По отношение Реформата във висшето образование и сливането на различни университети, проф. Копрев обясни, че минерално-суровинната индустрия е елемент от националната сигурност и войната срещу Украйна до доказва.

„Силно се надявам колегите от Министерството на образованието да преосмислят идеята, защото в момента ние работим като равноправни партньори с много университети от целия свят, включително с четирите университета, с които ни спрягат да бъдем обединени, без това по никакъв начин да налага ние да губим автономията си, името си и някой да ни слага шапка отгоре, която да ни управлява“, допълни проф. Ивайло Копрев.

Той допълни, че ако се обособи мега университет, никой няма да разпознава името на отделните висши училища и 70-годишната история на Минно-геоложкия университет ще бъде зачерктната.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с проф. д-р инж. Ивайло Копрев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29