Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализацията на София бе обсъдена на конференция

Снимка: Радио София

На 12 април 2022 г. в София се проведе първата по рода си конференция „Digital Sofia - The smart cities“, организирана от Столичната община и Комисията за регулиране на съобщенията. В нея са взели участие министерства, регулаторни органи, общинска администрация, общински съветници, общински предприятия, районни кметове, представители на сектор „Информационни и комуникационни технологии“, телекоми, инвеститори, банкова и академична общност и др.

Подробности за конференцията и изводите от нея разказа пред Радио София Генчо Керезов, зам.-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие към Столична община.

Той каза, че в рамките на конференцията е имало четири модула и, че по отношение на дигитализацията, и „умния“ град се работи здраво и това, което трябва да се допълни е координацията от всички звена.

„Много от нашите предприятия, много от ресорите са свършили значителна работа по отношение на дигитализация на процеси, събиране на данни, в някои отношения сме и доста напреднали с анализа на данните и тяхното ползване за вземане на възможно най-оптималните решения. В Центъра за градска мобилност например, последния месец и малко над 50 разписания са оптимизирани, благодарение на новата тикет система“, сподели Керезов.

Той допълни, че най-важното е да се изгради столичен Дейта център, в който да може да бъдат събирани всички данни от всички ресори, в-у които да могат да бъдат изграждани аналитични модели, и да бъде създадено едно интегрирано решение за умен град.

„Ние успяхме цялото събитие да го организираме в рамките на месец, а такова събитие обикновено се организира от 3 до 6 месеца. Но наистина бързахме, защото си давахме сметка, че това е изключително важна тема и моментът е назрял“, каза Керезов.

Относно предизвикателствата, той каза, че има незаобиколими спънки, които много често са нормативни и законодателни и каза, че администрацията вече е време да догони услугите, които бизнесът предоставя. Относно проекта за смяна на адресната регистрация Керезов каза:

„Това е проектът, който реализира административна трансформация, с която наистина се гордеем. Ние успяхме за три месеца, пилотно от септември до края на миналата година да постигнем 10 пъти повече ползваемост на тази електронна услуга, отколкото всички електронни услуги в района за последните 6 години“.

Той каза, че трябва да се постигне истинска автоматизация на електронното обслужване на гражданите и, че голямата спънка тук отново е нормативната и поясни:

„Ние, действително изготвяме в момента предложение в Закона за местното самоуправление и местната администрация да се добавят няколко алинеи, които ще позволят на общините да имаме автоматизиран достъп до регистрите на държавата. Естествено при спазване на правилата, които държавата дефинира за киберсигурност“.

Той допълни, че това много ще облекчи електронното управление, защото около 80% от услугите, които гражданите ползват са в общините. Керезов каза още:

 „За да можем ние да кажем на гражданите, че те лесно, бързо и удобно могат да ползват електронни услуги, ние трябва да имаме единна входна точка. Точно за това ние в момента работим върху конструирането на проект, в който на база опита от адресната регистрация да въведем всички електронни услуги през една обща точка“.

Той сподели, че дигитализацията не може да доведе до съкращаване на хора, а по-скоро ще направи институциите по-ефективни.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00

Социалното предприемачество и културата

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика. „Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от..

публикувано на 07.08.24 в 12:48