Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на годината, които не могат иначе

Снимка: Божидар Марков

"Майка на годината" 2022 е инициатива на журналиста Нина Норд, която тази година отличи четири майки – Ина Маринова, автор на ФБ групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, Ива Дойчинова – инициатор на „Будител на годината“, Силвия Стойчева – „Човек на годината“ в категория „И сам войнът е войн“ и Анна Йончева – „Различните деца на България“.

През годините Силвия Стойчева е спасила стотици животни, предимно котки. И винаги се сблъсква с въпроса "защо изпращатe животни в чужбина?". А отговорът, по думите й е прост.

"Защото когато животното пристигне, по закон там са длъжни да отидат, да заверят чипа в тяхната служба и съответно да регистрират животното и да кажат "ние вече сме стопани на това животно". Тук за кучета има регистър, за котки - няма", разказа в студиото на Радио София Силвия Стойчева.

Тя обясни, че винаги когато търсят помощ за намаляване на популацията ги убеждават, че "такава няма".

"Живеем в един омагьосан кръг, в който "лудите" като нас събират едни животни, лекуват ги – всичко с лични средства и дарения от приятели. Трудно е, но човечността трябва да надделява във всеки един аспект", добави Стойчева.

Анна Йончева се бори за правата на децата с увреждания. Често в диалога й с общините, получава отговор, че всички площадки са пригодени за деца в неравностойно положение. А всъщност институциите слагат децата с увреждания под общ знаменател, казва Анна.

"Бяхме с дъщеря ми на детската площадка. Дойде момиченце в инвалидна количка, разбираемо нямаше какво да прави там. Просто стоеше и наблюдаваше другите деца. Те я наобиколиха и започна един страхотен разговор помежду им. Дойде съученик на дъщеря ми, дръпна я настрани и й каза, че тя не трябва да играе с това дете, защото е болно и заразно. Аз бях шокирана. Понеже ние не виждаме тези деца, това кара останалите да се страхуват. Незнанието поражда страх", каза Анна Йончева.

Тя успява да внедри на няколко площадки в страната съоръжения – люлки и въртележки за деца с увреждания. На различни места в България вече има поставени 18 люлки и 4 въртележки.

"Децата с инвалидни колички не може да бъдат игнорирани по този начин. За тях трябва също да има нещо на детската площадка. Ти трябва да имаш възможности като всички останали", добави Анна.

В момента и Силвия Стойчева, и Анна Йончева помагат на украински семейства.

Подробности за това какво ги кара да помагат, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50