Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форсмажорно от Лвов

| обновено на 24.04.22 в 12:11
Мая Донева в Кишинев
Снимка: личен архив

Мая Донева, председател на Европейската агенция на работещите в сферата на социалните грижи EASPD), от Лвов, където агенцията открива форсмажорни офиси. Mая Донева е начело на водеща европейска организация в Брюксел – заема позицията генерален секретар на EASPD – Европейската асоциация на доставчици на социални услуги за хора с увреждания. Преди това е изпълнителен директор на Фондация Карин дом – една организация с традиции в терапията на деца със специални потребности с над 20 години история. Съосновател е на едно от първите социални предприятия в България – “Социалната чайна”, подпомагащо млади хора, израснали без родители. Като експерт по социално предприемачество и иновации тя е и един от инициаторите на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица. След два успешни мандата в борда на Националния младежки форум, Мая се присъединява и към екипа на една от най-големите световни организации с фокус деца и младежи – Европейския младежки форум. Мая е обучител, международен консултант и лектор в сферата на социалните иновации и активното гражданство. Работила е в над 35 държави по теми, свързани с човешките права, иновативни модели за управление, детско и младежко участие и застъпничество. Тя е носител на редица награди за активна гражданска позиция сред които: Награда от Международната младежка камара “10-те най-изявени млади хора” в сферата на Граждански и политически въпроси и номинация за “Човек на годината” от Български Хелзинкски комитет. Има магистърска степен от Кардиф Метрополитън в сферата на мениджмънта. Освен всичко това Мая е майка на три деца:


"В момента прекосихме границата с три буса хуманитарна помощ от Милано и продължаваме към Лвов (Лвiв). С нас са няколко доктори от Милано, отец Джузепе. Повечето хора с увреждания са останали в Украйна.

Сега има над 100000 души в институции, част от гражданските обекти бяха обстрелвани. Не е ясно как те могат да бъдат евакуирани. Реализирането на нормални социални услуги е много важно.

Идеята за регионалните офиси е съобразена със спецификата им. Да опитаме да бъдат включени административно и социално, да координират хуманитарната помощ. В пряк контакт сме с кабинета на Зеленски, отговарящи за евакуацията на хората от институциите.

Да имаме на място хора, които виждат какво става, които да ни дават обратна връзка, хаосът в момента пречи. Днес ще имаме срещи с гражданския сектор и с управляващите. Ще се опитаме да направим дългосрочна алтернатива за хората с увреждания, които са напуснали родните си места, където са загубили домовете си. В Семинарията в Лвов има над 50 майки с деца с увреждания."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52