Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компостирате ли споделено?

Международната седмица на компостирането е от 1-7 май. Кампанията по отбелязване на седмицата е най-голямата и най-всеобхватна образователна инициатива на компостиращата общност. Празнува се в цял свят през първата седмица на май месец. 

Темата за 2022 г. “Рецепта за регенеративност: Компост” подчертава цялостното движение за регенеративно земеделие и как оползотворяването на органични вещества и компостирането се вписват в този процес. Регенеративното земеделие е система, която се фокусира върху подобряване здравето на почвата, използвайки щадящи земната повърхност селскостопански практики.

Подробностите - в интервюто с Мадлен Зашева и Анастасия Бобчева от Фондация „Корен“:

"Събитието се отбелязва по цял свят, началото е в 1995 в Канада. Разлагането на биологичната материя създава компост за обогатяване на почвата. Чрез компостирането можем да намалим отпадъците. В София има над 10 споделени компостера.

Започнах да любопитствам как да намаля и оползотворя хранителния отпадък. Фондация "Корен" работи основно в София. Имаме карта на споделените компостери.

Започваме на 1 май с работилнички за деца в "Маймунарника". Имаше голям интерес и към литературното четене, ще се наложи да направим второ. На 2 май ще има лекции за всеки от нас, ще излъчваме онлайн. Повече информация тук.

От 3 до 5 има вечери на екологичното кино, хубаво е да се попълни регистрационна форма. През другия уикенд ще обиколим споделените компостери.

Всеки може да започне да компостира във всеки момент. Купувате кош около 40 л с дупки за циркулация на въздуха. Дренаж от клонки, малко картон, малко горска почва, към които добавяме хранителните си отпадъци, които трябва да се балансират - да се смесват с дървесни трици или сухи листа. Мирисът е като на гора. За целта трябва да има топлина, влага и въздух, който да циркулира."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри. На живо съм ги слушал само веднъж преди няколко години в Румъния. Винаги е учебник като го гледаш...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02