Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среден 3,18 в бележника на държавата

Снимка: Rawpixel

С девет стотни се е повишила средната оценка за грижата на държавата за български деца в сравнение с 2021 година и сега тя е 3,18.

Това показва 11-ото издание на мониторинговия доклад "Бележник 2022", изготвен от експерти на Националната мрежа на децата (НМД).

"Може разликата да е много скъпа за държавата, но на практиката е в рамките на статистическата грешка. Оценката винаги е около "Среден". През 2018-а е била най-ниска – 2,88", коментира пред Радио София Ванина Кирова – директор "Политики за децата" в НМД.


Състоянието и отражението на държавните политики по отношение на децата се оценява в 9 области:

  • Участието на децата (3,08)

То все още не се разпознава нито като тяхно право, нито като инструмент за подобряване на политиките за деца. Решенията, които влияят пряко на живота им по време на пандемията, са вземани без допитване до тяхното мнение, което води до чувство за разочарование и омаловажаване от възрастните.

  • Благосъстояние на децата (3,04)

Политическата криза през 2021 г. не позволи развиването на никакви последователни политики за изкореняване на детската бедност и социалното изключване. Националната стратегия за детето не беше приета, но стана част от коалиционното споразумение на правителството в края на годината. Крачка в тази посока трябва да бъде реформата във всички сфери, ангажирани с детското благосъстояние.

  • Семейна среда и алтернативни грижи (3,09)

Деинституционализацията продължава с бавни темпове. Не бяха закрити последните 4 големи дома от стар тип, продължават системните проблеми, свързани с приемната грижа и осиновяването. Има спешна необходимост от изработване на цялостна визия за семейна политика и подкрепа на децата и родителите.

  • Закрила на детето от всички форми на насилие (3,07)

Липсва единна система за регистриране на случаи на насилие над деца. Все още няма достатъчно на брой и достъпни услуги за пострадали деца. В същото време случаите на насилие срещу и между деца нарастват прогресивно и стават все по-публично тиражирани. Има остра нужда от спазване на етичните кодекси и поведение на медиите.

  • Правосъдие за деца (3,28)

Очаква се в кратък срок да бъдат направени необходимите постъпления за отмяна на остарелия Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и приемане на ново законодателство в областта на детското правосъдие.

  • Ранно детско развитие (3,32)

Майчиното и детското здраве се адресират твърде повърхностно и частично, не съществуват достатъчно на брой и широкодостъпни подкрепящи услуги, което би предотвратило редица от проблемите на детското здраве и развитие. Съществуват огромни регионални и етнически диспропорции, които предпоставят неблагоприятна житейска перспектива за много деца. Кадровата политика по отношение на всички специалисти, работещи в сферата на ранното детство, практически липсва.

  • Детско здраве (3,17)

Липсва отделна педиатрична стратегия, която да обхваща всичките аспекти на детското здраве. Здравните услуги за редки и хронични заболявания са силно централизирани в столицата и големите градове. И през 2021 г. не беше изготвен цялостен анализ на нуждите на детското здравеопазване, на който да се базира и заданието за изграждане на Национална педиатрична болница.

  • Образование (3,65)

Пандемията задълбочи неравенствата в достъпа и качеството на образованието. През 2021 г. в разрез с всички препоръки на световните и европейските здравни организации, българските ученици отново прекараха огромна част от учебното си време в дистанционно обучение - мотивацията, чувството за принадлежност и ефективността на научаването спаднаха още повече както за учениците, така и за учителите.

  • Спорт, култура и свободно време (2,98)

Липсва цялостна политика за развиване на детския спорт и детските спортни клубове от най-ранна възраст, а заедно с това и подходящи условия за спорт и игри на открито и закрито, особено в малките населени места и центровете на големите градове. Културата и изкуството все още не се използват като инструменти за постигане на учебни цели.


По време на представяне на данните от мониторинговия доклад "Бележник 2022" в края на април са присъствали народни представители, председателят на Столичния общински съвет, експерти от МТСП, МОН, Държавна агенция за закрила на децата, Главна дирекция "Национална полиция" и други.

"България е с най-висок дял на детска бедност. Около 440 000 деца до 18 години са застрашени или живеят в риск от бедност и социално изключване. Кризите показаха колко е неподготвена държавата да защити най-уязвимите – децата", подчерта още Ванина Кирова.

С нея разговаря Гергана Пейкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Александров

Асен Александров: Има мода и снобизъм в избора на учебно заведение след 7. клас

Резултатите от Националното външно оценяване след 7-и клас по български език са по-добри, в сравнение с минали години, каза пред Радио София Асен Александров - директор на 51-о училище "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Според него, пандемията от Covid-19 и наложеното онлайн обучение тогава, може..

публикувано на 24.07.24 в 09:54

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54