Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Библиотекарите честват своя патронен празник

Снимка: 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“

Днешният 11 май е определен от Българската православна църква за честване на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий, а от 1851г. той се отбелязва и като празник на българската просвета. На 11 май е и патронният празник на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Повече подробности за празника разказа пред Радио София Пепа Димитрова – училищен библиотекар на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Започнала в читалище “Съзнание - 1907” в гр. Попово Димитрова е заобичала своята професия още в началото на своето възрастово израстване.

“Едновременно работех и учех педагогическа специалност, защото още от малка си мечтаех да работя с деца. Обичам децата, книгите и цветята. Сегашното ми работно място е това, което ме прави истински щастлива, защото на едно място са събрани и децата и книгите”, сподели тя.

По думите й, успешният библиотекар е този, който обича това, което прави, работи със сърце и душа и оставя частица от себе си във всичко, с което се захване. Затова тя дава цялата си любов на децата, които влизат в библиотеката и всичко, с което може да им помогне. Димитрова определя библиотеката, като “сензорна стая”, както заради книгите, така и заради слънчевото място, на което се намира.


Тя сподели, че всяка година в библиотеката постъпват нови книги, което дава на децата вдъхновение за четене. Освен това, там може да се намерят технически средства, като електронни четци, книги с 3Д илюстрации и други, които провокират интереса на малчуганите.

По думите на Димитрова, в организираните за различни възрасти читателските клубове има срещи с писатели, а също така се водят и различни дискусии. Тя каза още, че това вдъхновява читателите и ги учи на професиите свързани с книгоиздаването, което е особено важно за учениците от гимназиален етап, а освен това училището работи с различни фондации.

Димитрова препоръча всички да влязат в библиотека, защото това ще ни накара да се почувстваме по-добре, по-обичащи и по-разбиращи.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Червената къща

Ела, влез и ни виж

Историята на "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" - дом и ателие на "царския" скулптор Андрей Николов. Кристина Туджарова говори за творците, оставили следа в облика на столицата ни: Архитект е Иван Васильов, автор на Народната банка, заедно със скулптора. "Поетът на мрамора и бронза" е започнал като... обущар. Един от първите записани в..

публикувано на 02.07.22 в 16:00

Видимо невидимо

Калина Павлова е позната на слушателите ни с участието си заедно с Вилияна Карушкова в проекта " Серафим ", представен ни миналата година тук. Сега темата е "Невидимата сцена" (Unseen scene): "Заедно с Вилияна се влюбихме в тъмнината, забавянето на темпото и отварянето на сетивата. Всякакви форми на изкуства да се преплитат в тъмнината. За пореден път..

публикувано на 02.07.22 в 15:00
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

публикувано на 02.07.22 в 14:00

Бухалът е във всеки един от нас

„Приказка за смелчаците от Орехова гора“ от украинската писателка Катерина Егорушкина с илюстрации на Альона Ястремска. В тази богато илюстрована книжка са разгледани детските страхове, за които възрастните често нямат правилните обяснения и решения – страх от високо, от тъмно, от огън, от ново училище или детска градина, страх от лекаря, от това да..

обновено на 02.07.22 в 12:00
С Елена Василева

Не съм имала време да мисля за щуротии

Елена Василева в разговор за изкуството и спорта, и връзката помежду им .  Елена е позната като Лили от "All Inclusive", участник е във втори сезон на "Игри на волята". Тя е актриса, участваща в постановки от репертоара на театъра в Ботевград, с успешна кариера на модел зад граница, активен спортист - тя е лекоатлет: "Играхме на открита..

публикувано на 02.07.22 в 11:25
С Павел Владимиров

Колкото по-велик е един човек, толкова по-непосредствен е

Павел Владимиров , ТВ-водещ от БНТ ("100 процента будни"), е актьор, участвал в риалити предавания. Разговаряме за филма му, в който си партнира с Мария Бакалова - "Ангели", за интервютата, които е взимал на звездите от "Бързи и яростни" и за представленията в които участва: "Идеята на "Ангели" бе да бъде трилогия. Той е по-разказ на Георги Марков..

публикувано на 02.07.22 в 10:23

Празник на колоезденето в София

Празникът на колоезденето в София на 3 юли от 11 до 16 ч. се организира за първи път от „София – европейска столица на спорта“ в Западния парк. В проявата могат да участват всички лицензирани състезатели и любители. Дължината на една обиколка е 950 м. Подробности от  Николай Стоилов от Фондация „София – европейска столица на спорта“:..

публикувано на 02.07.22 в 09:42