Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европа и културата според украински артисти бежанци и български културни мениджъри

2
Снимка: Личен архив

В специалното издание за 9 май, Денят на Европа, “Късното шоу” по радио София се обръща към артисти, които са бежанци в България от войната в Украйна. Също и към мениджъри в областта на културата - във Виена, София и Берлин.

“В България има много хора с голямо сърце” - това казва Андрей Николов, създател на Ситуационен център “Отворени врати”. Според него: “Европа - това е свобода!” 

За Йоана Бещюк, лидер на емпатия в Ситуационния център: “Едно голямо нещо се изгражда от много хора хванати за ръце”.

Артистът Андрей Войников, бесарабрски българин от Одеса и бежанец от войната, казва: “Европа - това е семейство! Семейство, което пази своите членове. И ние виждаме сега това единение и Европа, която помага с каквото може на Украйна.”

Певицата Олга Ботатириенко пък доказва, че “Европа е и музика”, като пее на живо, а преди това и пред БНР заедно с Андрей Войников - песента, която нарича “втори химн на Украйна” - Червона калина". Вижте видеото с изпълнението!Червона калина". Вижте видеото с изпълнението!“ 


За Оля днес - “Европа е подкрепа”. “Загубих дома си! Но Европа днес ми дава шанс за бъдеще. Европа, която днес вярва, че Украйна, ще остане Украйна”.

Чуйте аудиото с тях!

Мениджърите на българските културни институти в Европа - Дом Витгенщайн във Виена - проф. Румяна Конева и БКИ Берлин - Борислав Петранов също се включват в предаването с възгледите си за Европа днес, културните политики и представянето на България в европейски контекст.

Културните мениджъри на Творческа Европа България - Медия и Култура, Десислава Панчева и Камен Балкански също споделят как взаимодействаме с процесите на континента, през изкуството и културата.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнуват Деня на пчелите с фестивал в Южния парк

Работилници, литературното четене, дискусия от пчелари, екоактивисти и представители на корпоративния сектор за възможностите за пчеларство у нас и базар за мед има в програмата на еднодневния пчелен фестивал, който ще се проведе тази събота, 21 май, от 10:00 ч. в столичния Южен парк . Празникът се организира за втора година и цели да..

обновено на 20.05.22 в 20:13

Мотористите искат да спазват такъв закон, който ги пази живи и здрави

Хората на мотор да имат правото да се движат в бус лентите. Да не се издават автоматично книжки за каране на мотопеди след взет изпит за категория B. Да има допълнително обучение за мотоциклетите, а ограничението на скоростта на магистрала да се промени от 100 на 140 километра в час, на скоростен път - от 80 на 90 км/ч. Това са част от..

публикувано на 20.05.22 в 19:38
Кристина Крънчева и Катя Василева на награждаването

Нова награда за "257 podcast" на Радио София

Ново отличие за подкаста за личностно и кариерно развитие на БНР получиха авторите му - журналистът от Радио София Катя Василева и международният консултант по бизнес етикет, протокол и поведенчески коуч Кристина Крънчева . Аудио поредицата беше отличена за втора поредна година с PR Приз на БДВО, отбелязвайки своя растеж и развитие в полза..

публикувано на 20.05.22 в 18:40

Карикатури, пърформанси и DJ парти отриват 25-ото Габровско биенале

25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството тази година протича под мотото "Икономия на средствата". Откриването е тази вечер в Музея на хумора и сатирата (МХС) с представяне на избраните за участие карикатури и творби на съвременното изкуство, пърформанси и диждей парти. "Бяха изпратени 1100 творби от 77 държави...

публикувано на 20.05.22 в 18:25

Здравната грамотност, майчиното и детското здраве остават на фокус

Проектът MSD For Mothers , чиято основна цел е да допринесе за създаването на свят, в който никоя жена не трябва да умира, докато дава живот, навършва 10 години. По случай юбилея на инициативата, се състоя хибридна конференция с участието на народни представители от българския и Европейския парламент, фармацевти и учени, членове на IPPF..

публикувано на 20.05.22 в 17:53

Деси Добрева и концерт-спектакъла ѝ "Пустоно Лудо" на фестивала "Вечер на носията"

"Аз много обичам да ходя по събори и фестивали, особено фолклорни, и просто исках да пренеса тази магия в нашата столица. В България във всякакви градчета и села има много такива събития, но те остават там, а в София няма такова мащабно нещо и много ми се искаше, да е посветено на нашите традиции и нашия прекрасен фолклор. Колкото се може повече деца..

публикувано на 20.05.22 в 17:40

Стефан Вълдобрев на рождения си ден в Радио София

Роден на 20 май през 1972 г. на днешния ден музикантът Стефан Вълдобрев отбелязва своята 52 годишнина. Той гостува на Радио София за да разкаже подробности за празника и творчеството си. През 2020 г. Вълдобрев отбеляза своята 50 годишнина с планове за голям концерт, но локдаунът тогава отменя събитието.  Така той празнува своя юбилей на..

публикувано на 20.05.22 в 16:50