Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петър Танев:

Като падне режимът на Путин, никой няма да иска да го изгражда отново

Петър Танев (вдясно) на мийтинг в подкрепа на Украйна и против войната
Снимка: Ани Петрова

Петър Танев има двойно гражданство - българско и руско. В момента учи Международни отношения. Стана лице от шествията в подкрепа на Украйна, развявайки бяло синьо бяло знаме, символ на руснаците, които са против режима на Путин.

През изминалата година е бил арестуван два пъти в Русия, заради протести в подкрепа на беларуската опозиция срещу Лукашенко.

Пред Радио София той изтъкна, че когато е разбрал, че не може да каже и една дума срещу правителството, се е почувствал дискриминиран – от хора, от системата.

"Още в училище разбрах, че трябва нещо да се прави, така не може да се живее. Чувствам Русия като своя родина. Ще бъда най-щастливият човек, ако и в България, и в Русия има истинска демокрация.
Бих искал руската общество да осъзнава какво значи солидарност.
Никога не бих помислил, че до такава степен властта ще действа срещу собствените си граждани."

Според Танев в средата на авторитарната система на Русия никой не може да каже това, което мисли. Има страх сред хората. Тези, които подкрепят Путин, мислят, че всичко, което той прави, е добро. Но те не са информирани. Мислят, че в Украйна не се води война, а миротворческа мисия. Режимът на Путин напълно обърка и раздели обществото. Мисията на българския народ в момента е да информира тези, които са засегнати от Путинската пропаганда.

"Ако се върна в Русия, нямам право да мълча. Надявам се, че руското общество ще разбере колко е важно да правиш обективен анализ на събитията. От своя страна ще направя всичко възможно да се съпротивлявам срещу системата, изграждана от Владимир Путин. Бъдещето на тази държава е свързано с младежи като мен. Нито една империя, нито една тоталитарна държава не живее вечно. И като падне такава система, никой няма да иска да я изгражда отново", каза още Танев.

С него разговаря Йоана Георгиева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Коканова

Адресите на любовта - Невена Коканова

Целувката на Невена Коканова и Раде Маркович в „Крадецът на праскови“ е ненадмината На снимачната площадка на „Крадецът на праскови“  режисьорът Въло Радев  среща Невена Коканова с големия сръбски актьор Раде Маркович – талантлив, красив, чаровен. По късно той споделя: „При пристигането ми във Велико Търново, където бяха снимките, първият..

публикувано на 21.05.22 в 14:05

Алеята на Воев

Една от главните алеи в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев - още с председателя на фондация "Димитър Воев" Петър Миланов: "Идеята да се назове нещо на името на Димитър Воев е отдавна. Предложението ни бе прието и съвпадна с годишнината на смъртта му. Това е най-голямата напречна на главната алея, от Цариградско шосе до "Драган Цанков"..

публикувано на 21.05.22 в 11:56

Илиан Скарлатов между борсите и киното

Премиерата на филма „Борсови играчи“ вече бе  представена в Радио София . Още по темата как любовта към финансите и киното намират своята пресечна точка от Илиан Скарлатов, гост в студиото:  „Занимавам се с финанси от 20 години, инвестиционно банкиране. Базиран съм в България, оттук тръгвам и завършвам. Мога да съм благодарен на моята майка,..

публикувано на 21.05.22 в 11:44
Златин Стайков и Кики Рубин

Бачата нощ в София

"Las Generalisimas"  е  изцяло дамски танцов проект, целящ да илюстрира силата на жената да се справя с всички предизвикателства, да изразява красотата на женската креативност и да разкрива страстта на женската душа – концерт, танци и латино страст в съботната вечер -. Още за събитието от организаторите му Златин Стайков и Кики Рубин:..

публикувано на 21.05.22 в 11:07

Слънчевата Топлоцентрала

Започва танцовия проект „Хелиос“ на СО и Топлоцентрала – подробности от Изпълнителния ѝ директор Веселин Димов: Проектът "Хелиос" е абревиатура, творческа лаборатория за млади хореографи. Осем млади хореографи ще работят заедно и на 25 юни ще представят малките си произведения. Критериите бяха да имат някакъв опит и да идват от различни области, да..

публикувано на 21.05.22 в 10:58

Празнуват Деня на пчелите с фестивал в Южния парк

Работилници, литературното четене, дискусия от пчелари, екоактивисти и представители на корпоративния сектор за възможностите за пчеларство у нас и базар за мед има в програмата на еднодневния пчелен фестивал, който ще се проведе тази събота, 21 май, от 10:00 ч. в столичния Южен парк . Празникът се организира за втора година и цели да..

обновено на 20.05.22 в 20:13

Мотористите искат да спазват такъв закон, който ги пази живи и здрави

Хората на мотор да имат правото да се движат в бус лентите. Да не се издават автоматично книжки за каране на мотопеди след взет изпит за категория B. Да има допълнително обучение за мотоциклетите, а ограничението на скоростта на магистрала да се промени от 100 на 140 километра в час, на скоростен път - от 80 на 90 км/ч. Това са част от..

публикувано на 20.05.22 в 19:38